Special

7 lucruri mai puţin ştiute despre Attila Hunul

Attila este unul dintre cei mai cunoscuţi conducători din istorie, fiind liderul hunilor. Între 434 şi 453, hunii conduşi de Attila au reuşit să învingă Imperiul Roman. Ei au început invazia din sudul Balcanilor şi cu greu au fost opriţi.

Attila a rămas aşadar în istorie ca fiind liderul hunilor, însă despre el mai rămân şi lucruri mai puţin ştiute:

1. Singura înfrângere a suferit-o în Catalunia
Armata de 200 de mii de huni condusă de Attila a încercat, în 451, să invadeze provincia Gaul. Totuşi, armata lui Attila a fost învinsă după un parteneriat făcut de regele vizigoţilor Theodoric I cu generalul Flavius Aetius.

2. Avea un stil de viaţă modest
Attila era recunoscut şi pentru dorinţa sa de a face capturi cât mai mari, în special aur. Ba chiar la banchetele pe care le dădea oaspeţii erau serviţi cu mâncăruri alese, în farfurii de aur. Totuşi, Attila prefera să ducă o viaţă modestă şi mânca dintr-o farfurie de lemn. De asemenea, el obişnuia să bea dintr-o cană de lemn, în timp ce oaspeţii din căni din aur şi argint.

3. Attila e prezent în multe filme şi jocuri
Fiind un personaj atât de important în istorie, Attila e prezent în multe producţii. La începutul anilor 2000 a fost lansată inclusiv o miniserie inspirată din viaţa sa, cu Gerard Butler în rolul principal. În plus, pentru pasionaţii de Jocuri online (https://www.unibet.ro/casino) , Attila are şi propriul slot. Se numeşte Attila the Hun şi a fost dezvoltat de compania Relax Gaming. Este un slot cu o grafică de excepţie, cu elemente din acele vremuri. Printre simbolurile jocului se află trăsuri trase de cai, monede cu chipul liderilor, cai şi lupi.

4. A avut o moarte misterioasă
Attila a murit în anul 453, după nuntă cu o femeie pe nume Ildico. El a mâncat şi a băut până noaptea târziu, însă în dimineaţa zilei următoare era de negăsit. Gardienii au decis să spargă uşa camerei sale şi l-au găsit mort. Conform istoricilor, el ar fi sângerat pe nas în timpul nopţii şi s-ar fi înecat cu propriul sânge. Totuşi, nimeni nu ştie cu exactitate unde este înmormântat. Priscus a relatat că, din dorinţa de a comemora moartea liderului, soldaţii săi şi-au uns feţele cu sânge. Iar trupul său a fost pus în trei sicrie, ca un lucru inedit (https://saptamana.net/toate/inedit), unul de aur, unul de argint şi unul de fier, având alături de el armele de încredere. Istoricii susţin că Attila a fost îngropat în albia unui râu deviat (https://www.britannica.com/biography/Attila-king-of-the-Huns) după înmormântare. Apoi, acesta şi-a reluat cursul şi a acoperit mormântul cu apă.

5. Şi-a ucis propriul frate
Istoria îl consemnează pe Attila ca fiind nemilos, iar acest lucru este confirmat şi de un episod petrecut în 443. Astfel, hunii au revenit în Ungaria după pacea din 443, iar scriitorul roman Priscus a relatat că Bleda, regele hunilor, a fost ucis de fratele său Attila (https://www.history.com/news/8-things-you-might-not-know-about-attila-the-hun).

6. Educaţia sa a fost aparte
Chiar dacă are imaginea unui nespălat şi needucat, el a avut parte de o educaţie aparte. S-a născut într-o familie puternică din nordul fluviului Dunărea. El vorbea latină şi gotică şi a învăţat strategii militare şi de tactică. De asemenea, a fost instruit şi în arta luptei cu sabia, a arcului şi a călăriei.

7. Pentru o tânără a atacat Gaul
La un moment dat, Attila a invadat Gaul cu gândul că o va avea soţie pe Honoria, sora lui Valerian al III-lea, împăratul Romei de vest. Ea i-a trimis un inel şi i-a cerut ajutor, după ce i-a fost promisă unui arstricat roman. Drept urmare, Attila a privit acest gest ca pe o cerere în căsătorie, deşi Honoria a susţinut că nu era cazul.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...