Tabloul riscurilor pentru sectorul asigurărilor din UE, în baza datelor Solvency II aferente trimestrului IV al anului 2020, indică faptul că expunerile societăţilor de asigurări la riscurile macro rămân la un nivel ridicat, se arată în cel mai recent Raport de tendinţe şi riscuri pe pieţele financiare, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Supraveghetorii europeni se aşteaptă la o creştere a riscurilor de credit în următoarele 12 luni, reflectând îngrijorările legate de îndatorarea corporativă.
În ceea ce priveşte riscul macro, estimările privind evoluţia PIB-ului şi a ratei inflaţiei au consemnat revizuiri în creştere, iar pieţele financiare au rămas stabile, pe fondul unei creşteri a volatilităţii obligaţiunilor şi a îngrijorărilor faţă de investiţiile imobiliare comerciale.
Poziţiile de solvabilitate ale asigurărilor de viaţă au înregistrat o îmbunătăţire, pe când cele ale asigurărilor generale s-au deteriorat.
Profitabilitatea societăţilor de asigurări, măsurată prin randamentul activelor şi excedentul activelor faţă de datorii, s-a îmbunătăţit ca urmare a performanţelor de piaţă pozitive.
Cu toate acestea, profitabilitatea societăţilor de asigurări este mai mică comparativ cu nivelurile înregistrate înainte de pandemia COVID-19. Riscurile de asigurare se menţin la nivel mediu în ciuda deteriorării anumitor indicatori, acelaşi nivel fiind păstrat şi în ceea ce priveşte percepţiile de piaţă.
În România, la finalul anului 2020, companiile de asigurări şi-au orientat 79% din investiţii în obligaţiuni guvernamentale, în vreme ce în SEE doar 31% din investiţii au fost în obligaţiuni guvernamentale şi un procent de 27% în obligaţiuni corporative.
Mai multe detalii despre riscurile şi tendinţele săptămânii pe pieţele financiare găsiţi în ediţia nr. 19/12.05.2021 - Raportul Tendinţe şi riscuri pe pieţele financiare locale şi internaţionale, ce poate fi accesat aici: https://asfromania.ro/ro/a/1695/rapoarte-săptămânale