Actualitate

Noi măsuri de relaxare în Vâlcea

Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Vâlcea, întruniţi în şedinţă extraordinară la ordinul prefectului Sebastian Fârtat, au aprobat vineri, 7 mai 2021, noi măsuri în vederea gestionării pandemiei de COVID-19 în judeţ, ca urmare a modificării ratei de incidenţă cumulată a cazurilor de îmbolnăvire în ultimele 14 zile în anumite localităţi.

Astfel, potrivit Hotărârii CJSU nr. 27/2021, începând cu data de 9 mai a.c., ora 00:00, în funcţie de incidenţa înregistrată în fiecare localitate, autorităţile locale, operatorii economici şi persoanele fizice şi juridice din judeţ, vor pune în aplicare prevederile Hotărârii Guvernului nr. 432/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 aprilie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Facem precizarea că, în perioada 08 – 09 mai a.c., este permisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei fără restricţii în intervalul orar 20:00 – 05:00, pentru deplasarea şi participarea la sărbătoarea religioasă specifică lunii Ramazan.

În prezent, în judeţul Vâlcea, o singură localitate (Lăpuşata) are o rată de incidenţă de peste 4/1.000 de locuitori, aici urmând să se aplice restricţiile prevăzute în H.G. nr. 432/2021, respectiv închiderea magazinelor la ora 18:00 şi interzicerea circulaţiei persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în intervalul orar 20:00 – 05:00, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. Aceste măsurile îşi încetează aplicabilitatea atunci când incidenţa cumulată a cazurilor noi de COVID-19 din localitate va fi mai mică sau egală cu 3,5/1.000 de locuitori.

În alte două localităţi (Lădeşti şi Guşoeni) se înregistrează rate de incidenţă cuprinse între 3 şi 4/1.000 de locuitori, potrivit prevederilor în vigoare, restaurantele şi cafenele situate în interiorul clădirilor, instituţiile de concerte/spectacole şi operatorii economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc din aceste localităţi urmând să suspende activitatea cu publicul. Facem precizarea că, în conformitate cu adresa INSP/CNSCB nr.19941/2020 şi a HCNSU nr. 60/17.12.2020, în localităţile în care rata de incidenţă este mai mare de 3/1.000 de locuitori, operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc îşi pot desfăşura în continuare activitatea cu publicul dacă vând bilete de tip LOTO, pariuri şi lozuri.

​În localităţile Glăvile, Frânceşti, Drăgăşani, Malaia, Muereasca, Goleşti, Roeşti, Stăneşti, Ioneşti, Roşiile şi Brezoi, localităţi care înregistrează rate de incidenţă cumulată a cazurilor de COVID-19 cuprinse între 1,5 şi 3/1.000 de locuitori, restaurantele şi cafenelele situate la interior, instituţiile de concerte/spectacole şi operatorii economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc vor funcţiona la 30% din capacitatea spaţiului.

În celelelalte 75 de localităţi din judeţ, rata incidenţei cumulate este mai mică de 1,5/1.000 de locuitori, restaurantele şi cafenelele situate la interior, instituţiile de concerte/spectacole şi operatorii economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc urmând să funcţioneze la 50% din capacitatea spaţiului disponibil.

​Menţionăm că în cazul localităţilor cu incidenţă sub 4/1.000 de locuitori, programul de funcţionare a magazinelor şi centrelor comerciale este în intervalul orar 05:00 – 21:00, iar circulaţia persoanelor în afara locuinţelor/gospodăriilor este permisă, fără restricţii, în intervalul orar 05:00 – 22:00, pe tot parcursul săptămânii.

Totodată, mall-urile din judeţ au obligaţia să permită accesul clienţilor doar în limita asigurării unei suprafeţe utile neocupate de cel puţin 7 metri pătraţi pentru fiecare persoană. În cazul celorlalte spaţii comerciale, această suprafaţă este de 4 metri pătraţi. Numărul maxim de clienţi se va calcula în funcţie de suprafaţa centrului comercial/magazinului şi va fi afişat, prin grija administratorului, la intrarea în fiecare centru/magazin. Administratorii/proprietarii acestor centre comerciale/magazine sunt obligaţi să se asigure şi de respectarea de către clienţi a tuturor normelor de protecţie sanitară în vigoare.

De asemenea, precizăm că, indiferent de rata de incidenţă, sunt exceptate de la obligativitatea organizării activităţii în intervalele orare anunţate mai sus, cabinetele medicale, farmaciile, benzinăriile, cei care fac livrări la domiciliu şi operatorii de transport organizat de persoane, care pot funcţiona şi în afara acestor intervale orare.
Indiferent de rata incidenţei, în intervalele orare cu restricţii, deplasarea în afara locuinţei este permisă în baza declaraţiei sau adeverinţei de serviciu doar în următoarele situaţii:

- interes profesional

- asistenţă medicală, vaccinare, cumpărare de medicamente

- tranzitarea localităţii, dovedită prin bilet au o altă modalitate de plată a călătoriei

- îngrijirea copiilor/bătrânilor sau decesul unei rude

- persoane aflate în pericol sau risc iminent (inclusiv victime ale violenţei domestice), cu apelarea la numărul de urgenţă 112.

​Potrivit Hotărârii CJSU Vâlcea de astăzi, în situaţia în care rata de incidenţă va creşte în unele localităţi în perioada 09 – 15 mai 2021, autorităţile locale, operatorii economici, precum şi persoanele fizice şi juridice din respectivele localităţi au obligaţia să pună în aplicare măsurile prevăzute în H.G. nr. 432/2021 în termen de 24 de ore de la publicarea ratelor de incidenţă pentru fiecare localitate pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea, pe cel al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea sau pe pagina de Facebook a Instituţiei Prefectului – Judeţul Vâlcea.
Tot astăzi, membrii CJSU Vâlcea, au aprobat şi actualizarea scenariilor de funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţ în condiţii de siguranţă sanitară, valabile începând de luni, 10 mai 2021.

Astfel, potrivit Hotărârii CJSU nr. 28/2021, unităţile de învăţământ din Lăpuşata, Lădeşti, Guşoeni, Glăvile, Frânceşti, Drăgăşani, Malaia, Muereasca, Goleşti, Roeşti, Stăneşti, Ioneşti, Roşiile, Brezoi, Băile Govora, Olanu, Perişani, Păuşeşti Otăsău, Măciuca, Copăceni, Stroeşti, Râmnicu Vâlcea, Bujoreni, Călimăneşti, Budeşti, Mitrofani, Runcu, Băile Olăneşti şi Racoviţa, localităţi care în prezent au o rată a incidenţei cumulate a cazurilor de îmbolnăvire din ultimele două săptămâni de peste 1/1.000 de locuitori, vor funcţiona pe scenariul 2, care presupune prezenţa fizică la activităţile didactice a copiilor de la creşe, grădiniţe, învăţământul primar, precum şi a tuturor elevilor claselor terminale din învăţământul gimnazial, liceal, profesional, postliceal şi special, în timp ce pentru ceilalţi elevi cursurile se vor desfăşura în sistem online.

În celelalte 60 de localităţi din judeţ, care înregistrează o rată a incidenţei mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori, unităţile de învăţământ vor funcţiona pe scenariul 1, care presupune participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ.

Vă reamintim că stabilirea scenariilor de funcţionare a unităţilor de învăţământ din judeţ se face săptămânal, la propunerea consiliilor de administraţie a acestora şi pe baza ratei de incidenţă cumulată la 14 zile calculată de Direcţia de Sănătate Publică pentru fiecare localitate în parte
Hotărârile CJSU Vâlcea de astăzi pot fi consultate pe site-ul ISU Vâlcea: http://www.isuvl.ro/03.%20Interventie/CJSU/Hotarari%20CJSU.html.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...