Actualitate

Laurenţiu Cazan: “Infractorii vor purta brăţări electronice”. Proiect de lege votat de Camera Deputaţilor

În şedinţa plenului Camerei Deputaţilor, din data de 21.04.2020, a fost adoptat proiectul de lege privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale.

Deputatul liberal, Laurenţiu Cazan, susţine că această măsură este necesară şi oferă siguranţă victimelor violenţei domectice:

“Acest vot reprezintă un pas extrem de important în ceea ce înseamnă protejarea victimelor violenţei domestice. Astfel, de acum înainte, agresorii vor purta brăţări electronice care le vor monitoriza mişcările prin GPS. Până la acest moment, legislaţia din România nu proteja suficient victimele violenţei domestice, întrucât aproximativ 40% dintre ordinele de protecţie emise au fost încălcate. Astfel, victimele trăiau în permanenţă cu teama că agresorul lor le-ar pute face din nou rău. De acum înainte acest lucru nu se va mai întâmpla. Atunci când se va emite un ordin de protecţie, agresorul va primi o brăţară electronică care îi va monitoriza mişcările prin GPS. Dacă acesta va depăşi limita impusă prin ordin, brăţara va trimite o alertă direct către secţiile de poliţie, pentru ca organele legii să poată interveni cât mai rapid”, a declarat tânărul deputat.

Brăţările electronice vor mai fi, de asemenea, utilizate în cazul urmăririi executării arestului la domiciliu şi în cazul urmăririi executării pedepsei închisorii, în exteriorul penitenciarului (atunci când deţinutul se deplasează pentru controale medicale sau pentru alte activităţi).
Aceste brăţări electronice vor fi integrate într-o infrastructură naţională, sub numele de Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică.

De asemenea, ţara noastră se alătură ţarilor care au aplicat această măsura pentru a avea grijă de cei abuzaţi: Austria, Belgia, Luxemburg, Danemarca, Finlanda, Suedia, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Cipru, Norvegia, Olanda, Marea Britanie, Ungaria.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...