Ultima Oră

Municipiul Râmnicu Vâlcea şi alte patru localităţi din judeţ, în scenariul roşu

S-au închis restaurantele, cafenelele, cinematografele şi sălile de jocuri de noroc

Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Vâlcea, întruniţi în şedinţă extraordinară la ordinul prefectului Sebastian Fârtat, au aprobat vineri, 5 martie 2021, o serie de măsuri suplimentare în vederea gestionării pandemiei de COVID-19 în judeţ, ca urmare a creşterii ratei de incidenţă cumulată a cazurilor de îmbolnăvire în ultimele 14 zile în anumite localităţi.

Astfel, potrivit Hotărârii CJSU nr. 9/2021, începând de luni, 8 martie, ora 0:00, în funcţie de incidenţa înregistrată în fiecare localitate, autorităţile locale, operatorii economici şi persoanele fizice şi juridice din judeţ, vor pune în aplicare prevederile Hotărârii Guvernului nr. 35/10.02.2021, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.

Potrivit acesteia, instituţiile de spectacole şi/sau concerte, cinematografele, restaurantele şi cafenele din interiorul clădirilor, precum şi operatorii licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc îşi vor organiza şi desfăşura activitatea după cum urmează:

1. Cinematografele şi instituţiile de spectacole şi/sau concerte vor putea funcţiona fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori; fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi îşi vor suspenda activitatea cu publicul dacă rata de incidenţă este mai mare de 3/1.000 de locuitori.

2. Restaurantele şi cafenele situate în interiorul clădirilor vor organiza activitatea cu publicul la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi doar în intervalul orar 06:00 – 23:00 în localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, la 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi doar în intervalul orar 06:00 – 23:00 în localităţile în care incidenţa este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi îşi vor suspenda activitatea cu publicul în localităţile în care incidenţa este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Aceste măsuri se aplică şi în cazul în restaurantelor şi cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau a altor unităţi de cazare, cu menţiunea că la depăşirea ratei de 3/1.000 de locuitori, acestea vor putea fi deschise pentru persoanele cazate în aceste unităţi de cazare.

3. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este organizată la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în localităţile cu o rată a incidenţei cumulate în ultimele 14 zile mai mică şi egală cu 1,5/1.000 locuitori, la 30% din capacitatea spaţiului în localităţile cu o rată a incidenţei cumulate în ultimele 14 zile de peste 1,5/1.000 de locuitori, dar mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi se suspendă în localităţile cu incidenţă de peste 3/1.000 locuitori. În localităţile cu incidenţă de peste 3/1.000 de locuitori, în conformitate cu adresa INPS/CNSCB 19941/2020 şi a HCNSU nr. 60/2020, îşi pot desfăşura activitatea doar operatorii economici licenţiaţi în acest domeniu care comercializează bilete de timp LOTO, pariuri şi lozuri.

Pe lângă aceste măsuri, potrivit hotărârii CJSU Vâlcea, pentru prevenirea şi combaterea răspândirii îmbolnăvirilor cu virusul SARS –CoV-2, începând cu data de 8 martie 2021, centrele şi magazinele comerciale din judeţ au obligaţia să asigure pentru fiecare client o suprafaţă utilă neocupată de minim 4 metri pătraţi şi păstrarea distanţei de protecţie sanitară. De asemenea, administratorii/proprietarii acestor centre/magazine comerciale sunt obligaţi să se asigure de respectarea de către clienţi a tuturor normelor de protecţie sanitară în vigoare.

Totodată, angajatorii, care au mai mult de 50 de angajaţi şi nu pot să dispună organizarea muncii la domiciliu sau în regim de telemuncă, sunt obligaţi să stabilească un program de lucru astfel încât personalul să fie împărţit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin o oră.

Măsurile dispuse prin Hotărârea nr. 9/2021 a CJSU Vâlcea se vor aplica pe o perioadă de şapte zile.

La data de 5 martie 2021, sunt cinci localităţi (Bujoreni, Şuşani, Creţeni, Râmnicu Vâlcea şi Goleşti) care înregistrează rate de incidenţă mai mari de 3/1.000 de locuitori şi 11 localităţi (Horezu, Băile Olăneşti, Lăcusteni, Ioneşti, Nicolae Bălcescu, Buneşti, Mihăeşti, Şirineasa, Măldăreşti, Diculeşti şi Băbeni) în care rata de incidenţă cumulată este între 1,5 şi 3/1.000 de locuitori.

Tot astăzi, membrii CJSU Vâlcea, au aprobat şi actualizarea scenariilor de funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţ în condiţii de siguranţă sanitară, valabile începând de luni, 8 martie 2021.

Astfel, potrivit Hotărârii CJSU nr. 7/2021, unităţile de învăţământ din Bujoreni, Goleşti, Râmnicu Vâlcea, Băile Olăneşti şi Şuşani, care au o rată de incidenţă cumulată la 14 zile de peste 3/1.000 de locuitori, vor funcţiona pe scenariul roşu, care presupune prezenţa fizică la activităţile didactice numai a copiilor de grădiniţă şi a celor din învăţământul primar, ceilalţi şcolari urmând să desfăşoare orele în sistem online.

Unităţile de învăţământ din localităţile Boişoara, Budeşti, Buneşti, Costeşti, Creţeni, Diculeşti, Ioneşti, Lăcusteni, Mateeşti, Mihăeşti, Nicolae Bălcescu, Băbeni, Bălceşti, Călimăneşti, Horezu, Păuşeşti Măglaşi, Popeşti, Şirineasa şi Voineasa, cu rate de incidenţă între 1 şi 3/1.000 de locuitori, vor funcţiona pe scenariul galben, care presupune prezenţa fizică la activităţile didactice a copiilor de la creşe, grădiniţe, învăţământul primar, precum şi a elevilor claselor terminale din învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal, cursurile pentru ceilalţi elevi urmând să se desfăşoare în sistem online.

În celelalte 65 de localităţi din judeţ, care înregistrează o rată a incidenţei mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori, unităţile de învăţământ vor funcţiona pe scenariul verde, care presupune desfăşurarea activităţilor didactice faţă în faţă pentru toate categoriile de preşcolari şi şcolari din aceste localităţi.

Vă reamintim că, potrivit prevederilor Hotărârii CJSU Vâlcea nr. 3/2021, stabilirea scenariilor de funcţionare a unităţilor de învăţământ din judeţ se face în fiecare zi de joi, la propunerea consiliilor de administraţie a acestora şi pe baza ratei de incidenţă cumulată la 14 zile calculată de Direcţia de Sănătate Publică pentru fiecare localitate în parte şi intră în vigoare în ziua de luni a săptămânii următoare
.
În situaţii excepţionale, dacă la nivelul vreunei localităţi se înregistrează o creştere alarmantă a ratei de incidenţă, scenariile de funcţionare a unităţilor de învăţământ propuse de consiliile de administraţie vor intra în vigoare în termen de 48 de ore de la data calculului incidenţei. Luarea unor hotărâri privind suspendarea/reluarea activităţilor didactice cu prezenţa fizică a copiilor în unităţile de învăţământ se va face în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care se va reuni ori de câte ori situaţia impune astfel de decizii.

Hotărârile CJSU Vâlcea de astăzi pot fi consultate pe site-ul: http://www.isuvl.ro/03.%20Interventie/CJSU/Hotarari%20CJSU.html.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...