Sub Lupă

APAVIL pierde o finanţare de peste 225 milioane de euro prin POIM şi se îndreaptă vertiginos spre un faliment care pare premeditat!

Luni, 15 februarie, prin conturile APAVIL bătea vântul şi inclusiv linia de credit era goală, informaţie confirmată de mai mult de trei surse. Vorbim despre o societate care încasează chiar şi zilnic sume importante de la clienţi şi care se îndreaptă vertiginos spre soarta altor mari societăţi vâlcene, precum Oltchim sau CET Govora. De curând, însuşi Mircia Gutău a recunoscut situaţia dramatică cu care se confruntă operatorul vâlcean de servicii de alimentare cu apă şi canalizare. Ce a uitat să explice primarul Râmnicului şi de această dată este în sarcina cui cade responsabilitatea declinului accelerat din ultimii trei ani înregistrat de societatea din Consiliul de Administraţie (CA) al căreia fac parte trei reprezentanţi ai Consiliului Local (CL) Râmnicu Vâlcea, stabiliţi cu acordul direct al edilului-şef şi doi ai Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea. Adică reprezentanţi ai coaliţiei politice locale pe care a co-prezidat-o fix în perioada amintită. Culmea este că şi acest declin pare chiar premeditat de factorii decizionali.

Spaţiul editorial nu ne permite să redăm, în acest prim episod, toate declaraţiile obţinute de la zeci de surse, atât din cadrul societăţii, cât şi de la CJ, ori primărie şi nici importantele documente care arată negru pe alb cine sunt vinovaţii care trebuie să răspundă pentru această situaţie. Dar, putem contura o concluzie care e clar ţinută departe de cunoştinţa opiniei publice. Sursele din primărie şi CJ dau ca sigur obiectivul creării unei noi societăţi de către municipalitate şi lăsarea APAVIL să îşi dea obştescul sfârşit, ocazie cu care, dacă există acord politic total la nivel local, pot scăpa de consecinţe civile şi penale ale faptelor lor multe personaje care au avut roluri importante în gestionarea societăţii. Numai că acord politic nu există, reprezentanţii Alianţei PNL – USR-PLUS arătând clar că municipalitatea nu-şi permite să achite Uniunii Europene alte sume imense (vorbim de multe milioane de euro), respectiv cele cu care a finanţat importante proiecte de investiţii ale societăţii şi nici să închidă ochii la modul în care a fost administrată. O altă concluzie clară este faptul că, din cauza “competenţei” şi “interesului” arătate în ultimii trei ani, APAVIL îşi poate lua gândul de la obţinerea finanţării de peste 200 de milioane de euro prin POIM.

Gutău: “Apavilul este pe marginea prăpastiei. Trebuie să facem până în 2023 o altă variantă de aprovizionare cu apă a municipiului”

Pe 5 februarie a.c., Mircia Gutău se arăta indignat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute ad hoc în sala în care nu a mai avut loc o şedinţă extraordinară a CL Râmnicu Vâlcea, printre altele din cauza faptului că aleşii PNL şi USR-PLUS s-ar opune reinvestirii lui în AGA ADI Apa Vâlcea. “Desemnarea primarului în AGA la Apavil (de fapt, AGA Adi Apa, în AGA Apavil este Diana Ionescu, ex-Pătru, tot de la PER), care este conform legii, este o formalitate pe care trebuie să o fac. Preşedintele Consiliului Judeţean a fost desemnat de drept. Primarul de la Călimăneşti, care e primar liberal, primarul de la Brezoi sunt şi ei desemnaţi conform legii. La Râmnicu Vâlcea ei nu vor să aprobe. Am fost nevoit să fac acţiune în instanţă. Nu se poate aşa ceva! În condiţiile în care Apavilul este pe marginea prăpastiei. În condiţiile în care, la Apavil, am primit adresă oficială că în 2023 se închide bazinul de sus (Brădişor, pentru periodica decolmatare – n.r.) şi noi trebuie să facem până în 2023 o altă variantă de aprovizionare cu apă a municipiului. Ăştia sunt oameni conştienţi dom'le? Pot fi numiţi aşa, când probleme municipiului sunt atât de acute? Nu pot să-mi imaginez că, la o problemă de securitate naţională, aceşti oameni se opun. Dom'le, e securitate naţională! Gândiţi-vă, să rămână municipiul şi toate localităţile care iau apă de la Brădişor să rămână fără apă. Puneţi-vă această întrebare. Trebuie să fii bolnav şi să nu te gândeşti să laşi totul deoparte şi să încerci să contribui ca lucrurile să meargă în sensul dorit”, a susţinut Mircia Gutău.

Specialişti de la APAVIL, Hidroelectrica şi Apele Române: “Există deja soluţii temporare de alimentare cu apă pe durata decolmatării lacului Brădişor!”

Totuşi, atât specialişti din cadrul Hidroelectrica, Apele Române, cât şi de la Apavil, ne-au explicat cu lux de amănunte că există cel puţin două soluţii temporare de continuare în bune condiţii a alimentării cu apă a zecilor de mii de beneficiari. Pentru Râmnicu Vâlcea, sursa Cheia poate fi oricând reomologată, din grija conducerii APAVIL de dinainte de 2018 fiind supusă periodic rigorilor de avizare chiar şi în starea de conservare în care era păstrată tocmai pe considerentul că poate fi oricând o sursă alternativă de alimentare cu apă la care se poate reveni. Atenţie! Sursa Cheia nu are nicio legătură cu acumularea de pe râul Olăneşti care a încăput de ceva timp în administrarea unor băieţi isteţi ce ar vrea să obţină rapid profit din vânzarea energiei electrice pe care aceasta o poate genera. Profit ce poate fi şi mai mult maximizat dacă s-ar face la ea anumite lucrări în regim de Situaţii de urgenţă (pe banii contribuabililor, adică) ce ar putea fi justificate de eventuala imperativitatea a asigurării unei surse de apă pentru mai mult de 100.000 de locuitori, plus instituţii şi societăţi comerciale, adică şi pentru alte localităţi, nu doar pentru municipiul reşedinţă de judeţ.

O altă soluţie temporară, relativ simplă, de alimentare cu apă pentru Brezoi, Călimăneşti, Bujoreni, Dăeşti etc poate fi amenajată chiar în aval de lacul Brădişor, cu costuri minimale, susţin specialiştii consultaţi de noi. Restul localităţilor deservite de societate au asigurate captări proprii.

Şi patrimoniul, nu doar bugetul, par a fi fost gestionate cu picioarele. Intenţionat şi fără teamă.

Revenind la dezastrul economic în care s-a afundat din 2018 până în prezent societatea, trebuie spus că, la jumătatea anului 2018 conducerea de până atunci a APAVIL lăsase în conturile societăţii peste 2,4 milioane de lei (adică peste 24 de miliarde de lei vechi), fără a pune la această socoteală şi linia de credit rămasă perfect operaţională, atunci. Au urmat la cârma operatorului judeţean Gigi Preduş (PSD, până în vara lui 2020) şi Ion Florescu (PER, din vara lui 2020). În prezent, actuala conducere face demersuri pentru contractarea unui nou împrumut, din informaţiile noastre, în condiţiile în care nu prea mai are nici cu ce gira aşa ceva. Clădirea uzinei de apă din zona de nord a Râmnicului este neavizată de DSP (cum nici toate bazinele nu au fost curăţate, o problemă gravisimă pe care autorităţile continuă să o ignore cu încremenitoare inconştienţă) şi se prezintă dezastruos, iar fostul sediu de pe strada Dacia (practic un bloc cu 4 etaje) a fost cedat municipalităţii, în iulie 2020, în urma demersurilor coordonate chiar de către Mircia Gutău, fără a se primi nimic la schimb, pentru că în patrimoniul societăţii nu a revenit până acum, aşa cum se stabilise, nici corpul de clădire (în prezent e doar concesionat de societate) de pe strada Carol I, rămas liber după mutarea Direcţiei economice (taxe şi impozite locale) la noul sediu construit de municipalitate la Arenele Traian.

Hotărârea CL Râmnicu Vâlcea din iulie 2020 (o şedinţă extraordinară cu multe proiecte de hotărâri scandaloase, de altfel) care vizează cedarea de către Apavil a sediului de pe Dacia este şi nelegală, dacă întrebaţi un simplu jurist. Imaginaţi-vă că în privinţa patrimoniului unui societăţi au decis persoane fără acest drept şi pe o procedură străină de cele stabilite de lege.

Cum să decapitalizezi rapid o societate cu capital public, deşi ai ajuns cu tarifele în top naţional

Una dintre primele decizii luate de noul director înscăunat în vara lui 2018, Gigi Preduş, a fost majorarea salariilor conducerii (al lui, de director general, a ajuns cam cât suma salariilor fostului director general şi fostului director tehnic), în condiţiile în care de la doi directori s-a ajuns la patru. De asemenea, a acceptat zeci de angajări pe pile politice, toate cu majorări salariale substanţiale operate încă de la debut, în condiţiile în care societatea avea nevoie de mai multă supleţe a schemei de personal, coroborată cu păstrarea angajaţilor de care era realmente nevoie în administrarea ei şi accesarea de proiecte cu finanţare europeană (există documente oficiale care relevă şi acest aspect). Aceeaşi politică o continuă şi actualul director general, Ion Florescu. În fiecare an, din bugetul societăţii au fost achitate cadouri (o mică parte, cam 200.000 de lei, pentru angajaţi, inclusiv personal de conducere) şi sponsorizări (inclusiv pentru clubul sportiv, SCM, deşi acesta are un buget solid asigurat în proporţie de 90% de municipalitate). De asemenea, au fost mărite la maximul prevăzut de lege indemnizaţiile membrilor CA, care de trei ani se calculează ca procent important din salariul Directorului general. A! Bineînţeles că, în schema de personal, au fost menţinute sau angajate persoane care au cumulat pensia cu salariul.

Pe ce s-au mai cheltuit mulţi bani? Atât sediul din strada Carol I, cât şi cel de pe Dacia (despre care se ştia încă de pe atunci că urma să fie cedat) au fost supuse unor ample lucrări de modernizare în 2018 şi 2019.

O altă decizie controversată a fost şi cererea oficială a directorului general Preduş Predus prin care APAVIL NU s-a înscris la masa credală la CET Govora şi chiar a aprobat trecerea pe costuri a datoriei de recuperat de aproximativ 4 milioane de lei. Adică să o suporte tot consumatorii de servicii de alimentare cu apă şi canalizare, care oricum plătesc, în prezent, tarife în primele cinci ca mărime la nivel naţional.

Vă mai miră, în condiţiile astea, faptul că procentul de pierderi a explodat din 2018 şi nimeni nu ia nicio măsură, deşi el este un indicator important de performanţă precizat şi în contractele de mandat ale directorilor generali?

În următorul episod vom prezenta şi alte detalii care întregesc tabloul unui concurs de... decizii ce par elemente dintr-un (nou?) asasinat economic executat ca după manual. Inclusiv documente emise de autorităţi ale statului care trebuie să ajungă urgent în atenţia ADI APA Vâlcea, Curţii de Conturi, DNA ş.a.m.d.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...