Economic

A.S.F., pieţele financiare non-bancare şi pandemia. Piaţa asigurărilor, imună în faţa COVID-19

Sectorul asigurărilor din România a ieşit negativ la testul pentru SARS-CoV-2, dar pozitiv la volumul primelor brute subscrise

Piaţa asigurărilor din România a ajuns, în primele nouă luni ale acestui an, la un volum al primelor brute subscrise de peste 8,5 miliarde lei, în creştere cu aproximativ 4,8% faţă de valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului anterior.

Pe segmentul asigurărilor generale, valoarea primelor brute subscrise a ajuns, în intervalul ianuarie - septembrie 2020, la 6,87 miliarde lei, în creştere cu 6,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În acelaşi timp, primele brute subscrise aferente asigurărilor de viaţă au scăzut uşor, cu 1,3% în intervalul de referinţă, până la valoarea de 1,64 miliarde lei.

Asigurările de sănătate au continuat să înregistreze dinamici pozitive şi în primele 3 trimestre ale anului 2020, cu un volum al subscrierilor de aproximativ 351 milioane lei, în creştere cu aproximativ 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, majorându-şi ponderea în totalul primelor brute subscrise de societăţile autorizate şi reglementate de A.S.F. la 4,1%.

Supravegherea sectorului asigurărilor în 2020

Pe perioada derulării anului 2020, Autoritatea de Supraveghere Financiară a întreprins o serie de măsuri speciale, adaptate pentru susţinerea pieţelor financiare nebancare, prin reducerea cotelor taxelor cu 25%, măsuri legislative adecvate pentru continuarea monitorizării activităţii pieţei asigurărilor, dar şi în scopul protejării sporite a consumatorilor de servicii de asigurare. De asemenea, pe tot parcursul anului, A.S.F. a facilitat transmiterea preponderent electronică a raportărilor trimestriale pentru evitarea factorilor de risc, ca urmare a manifestării epidemiei COVID-19.

Reperele legislative ale anului 2020

Autoritatea de Supraveghere Financiară a avut o activitate intensă în zona reglementării pieţei asigurărilor pentru a veni în sprijinul entităţilor din piaţă, dar şi în sprijinul asiguraţilor.

Modificarea şi completarea Normei nr. 20/2017, prin Norma 36/2020, reprezintă un pas important în etapa digitalizării poliţelor RCA. Autoritatea de Supraveghere Financiară a emis Norma nr. 36/2020 care modifică art. 10 alin. (11) din Norma A.S.F. nr. 20/2017 privind asigurările auto din România. Una dintre principalele modificări conţinute în aceste norme o reprezintă articolul care reglementează dovada încheierii asigurării RCA în cazul controalelor efectuate de către autorităţile abilitate. Modificările sunt menite să vină în sprijinul asiguraţilor RCA, în sensul simplificării procedurii de verificare a existenţei unui contract de asigurare civilă obligatorie auto valabil. Astfel, dovada încheierii asigurării RCA se poate face atât pe suport din hârtie, cât şi în format electronic, în cazul controalelor efectuate de către autorităţile abilitate.

De asemenea, Autoritatea de Supraveghere Financiară a iniţiat încă un proiect pentru modificarea şi completarea Normei A.S.F. nr. 20/2017 privind asigurările auto din România. Printre cele mai importate aspecte abordate în procesul de revizuire a normei se numără:

- clarificarea condiţiilor de autorizare şi practicare a asigurării RCA, în sensul în care autorizarea nu se aplică doar pentru practicarea RCA în România, ci permite asigurătorului RCA să practice această activitate pe întreg teritoriul UE;
clarificarea termenului în care informaţiile cu privire la încheierea contractelor RCA şi daunele avizate sunt transmise către baza de date cu asigurările RCA încheiate pe teritoriul României (baza de date AIDA care este dezvoltată şi administrată de către BAAR);

- clarificarea condiţiilor în care contractele RCA pot rămâne în vigoare în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului asigurat şi în special în cazul vehiculelor pentru care se efectuează transferul de proprietate ca urmare a încetării unui contract de leasing financiar;
completarea obligaţiilor asigurătorilor RCA de a transmite informaţii cu privire la stabilirea gradului de răspundere în producerea accidentului şi la modul de soluţionare a cazurilor de culpă comună;

- clarificarea modului de evaluare a prejudiciilor pentru lipsa de folosinţă a vehiculului avariat, inclusiv înlocuirea temporară a acestuia prin stabilirea documentelor în baza cărora contravaloarea acestor prejudicii poate fi solicitată şi clarificarea modului de calcul a perioadei pentru care se acordă despăgubiri;

- modificarea sistemului bonus-malus în sensul aplicării diferenţiate a malusului în funcţie de severitatea accidentului, respectiv dacă în urma producerii acestuia au rezultat sau nu vătămări corporale sau decesul unor persoane;
introducerea posibilităţii completării formularului de „Constatare amiabilă de accident” prin intermediul unei aplicaţii electronice agreate în comun de către asigurătorii RCA.

Alte două proiecte de norme, lansate de către A.S.F., sunt în curs de implementare: proiectul de Normă pentru modificarea şi completarea Normei Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 21/2016 privind raportările referitoare la activitatea de asigurare şi/sau de reasigurare şi proiectul de normă privind pregătirea profesională a distribuitorilor în asigurări şi/sau reasigurări.

Parteneriate cu EIOPA

Autoritatea de Supraveghere Financiară din România este prima autoritate de supraveghere europeană care, din 2020 a lansat un proiect de asistenţă tehnică privind consolidarea funcţiei de supraveghere a conduitei pe piaţa de asigurări, în parteneriat cu Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) şi Comisia Europeană. Proiectul prevede ca asigurătorii şi intermediarii în asigurări să fie supravegheaţi şi controlaţi în viitor, din punct de vedere al conduitei, în baza unor proceduri şi ghiduri complexe, ce vor fi elaborate de experţi din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară şi din cadrul Autorităţii Europene pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale.

Controale ferme şi măsuri adecvate

Autoritatea de Supraveghere Financiară a analizat toate elementele incluse în raportările transmise de societăţile de asigurare şi, după caz, a aplicat sancţiuni societăţilor care nu au respectat prevederile legale cu privire la plata dosarelor de daună, cu privire la conduita în raport cu asiguraţii, precum şi cu privire la modul de desfăşurare a activităţii de asigurare.

În luna septembrie a anului 2020, A.S.F. a acordat cea mai mare amendă din istoria instituţiei. În perioada iulie - septembrie 2020, A.S.F. a derulat un control inopinat la societatea Euroins România Asigurare Reasigurare S.A., având ca temă verificarea operaţiunilor şi a modului de înregistrare în evidenţele contabile a operaţiunilor de reasigurare şi a rezervelor tehnice calculate în conformitate cu Norma nr. 38/2015. În urma acţiunii de control au fost constatate deficienţe, în special cu privire la calculul rezervelor tehnice la data de 31 martie 2020, precum şi înregistrarea eronată a unor operaţiuni de recunoaştere a comisioanelor din reasigurare. Ca urmare a aspectelor constatate, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a decis sancţionarea societăţii, conform prevederilor legale, cu o amendă de 600.000 de lei. Totodată, în urma activităţii de supraveghere realizată asupra elementelor incluse în raportările transmise de societate pentru data de 30 iunie 2020, au fost constatate deficienţe cu privire la modul de calcul al rezervelor tehnice constituite, în conformitate cu cerinţele legislaţiei Solvabilitate II (Legea nr. 237/2015), precum şi cu privire la modul de determinare şi de raportare a elementelor de fonduri proprii de bază ce acoperă cerinţa de capital de solvabilitate şi cerinţa minimă de capital. Conform prevederilor legale, pentru deficienţele constatate A.S.F. a aplicat următoarele măsuri: sancţionarea societăţii cu amendă în sumă de 1,5 milioane de lei; sancţionarea Directorului general şi a Directorului executiv cu amendă în sumă de 100.000 de lei fiecare şi retragerea aprobărilor acordate de către A.S.F.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...