Economic

ASF: Vaccinul împotriva COVID-19 ia din strălucirea aurului

Analizele efectuate de experţii Autorităţii de Supraveghere Financiară au relevat faptul că, în ultima perioadă, cotaţia aurului pe bursele internaţionale a scăzut brusc, pe fondul informaţiilor referitoare la producţia vaccinurilor împotriva COVID-19.

Investitorii sunt cu ochii pe companiile farmaceutice, care se duelează în transmiterea de ştiri cu privire la eficienţa vaccinurilor, care să anihileze virusul SARS-Cov-2, atât de aşteptate de întreaga planetă.

Acest fapt ar putea submina momentan cererea de metale preţioase din partea celor aflaţi în căutarea de plasamente profitabile în vremea pandemiei.

Se pare că cvasi-optimismul investitorilor, datorat apariţiei posibilului vaccin care să readucă la viaţă şi economiile lumii, s-a transmis şi către Bursa de la Bucureşti.

Volatilităţile indicilor BVB s-au redus în ultima săptămână, iar regimul rămâne deocamdată unul mediu spre scăzut.

Indicii europeni analizaţi au înregistrat evoluţii pozitive pe termen foarte scurt (o săptămână - 13 noiembrie vs. 20 noiembrie), cu excepţia indicelui ISEQ (IE: -0,71%). Creşterile înregistrate au fost între 6,68% (indicele ASE) şi 0,46% (indicele DAX).

De asemenea, indicii internaţionali au prezentat evoluţii pozitive, cu excepţia indicelui DJIA (US: -0,73%). Creşterile înregistrate au fost între 2,04% (indicele SSEA) şi 0,56% (indicele N225).

Şi bursele suferă de anxietate

Chiar dacă evoluţiile săptămânale au mai încurajat bursele, descompunerea istorică a şocurilor primite de indicele pieţei de acţiuni din România (indice calculat de Refinitiv similar indicelui BET-C) indică faptul că în prezent bursa locală rămâne expusă şocurilor interne.

Magnitudinea acestora a început să crească, deoarece pieţele sunt, per ansamblu, pe scădere pe fondul reimpunerii măsurilor de distanţare socială şi a contracţiei economice.

Senzitivitatea indicelui de contagiune, în funcţie de structura modelului VAR, arată că, deşi incertitudinea s-a mai diminuat, există dinamici diferite pe pieţe, fapt care indică o creştere a nervozităţii şi ieşirea treptată dintr-o zonă de echilibru a pieţelor europene de capital.

Raportul săptămânal de tendinţe şi riscuri pe pieţele financiare, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, reprezintă o radiografie a evoluţiei principalilor indicatori macroeconomici şi a indicilor bursieri, la nivel local şi global.

Mai multe detalii despre riscurile şi tendinţele săptămânii pe pieţele financiare găsiţi în ediţia nr. 47/25.11.2020 a Raportului Tendinţe şi riscuri pe pieţele financiare locale şi internaţionale, ce poate fi accesat AICI: https://asfromania.ro/publicatii/rapoarte-saptamanale.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...