Ultima Oră

Reţea internaţională de hackeri, destructurată de FBI şi MI5 în România

Percheziţii în Vâlcea, într-un caz de fraude informatice

16 persoane reţinute pentru fraude informatice. Aceştia ar fi fraudat aproape 500.000 de carduri

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul D.C.C.O. – S.C.C.I., au procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 16 persoane, specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice. În acest sens, în cauză sunt efectuate un număr de 36 de percheziţii domiciliare în municipiile Bucureşti, Braşov, Galaţi, Timişoara şi în judeţele Vâlcea şi Ilfov.

Membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale din desfăşurarea unei vaste activităţi infracţionale de criminalitate informatică, ce a constat în accesarea ilegală a mai multor sisteme informatice, sustragerea de date confidenţiale sau nedestinate publicităţii, precum şi efectuarea de operaţiuni frauduloase cu instrumente de plată electronică.

Invinuiţii au utilizat mai multe societăţi comerciale, având ca obiect de activitate furnizarea unor servicii IT, pentru crearea şi întreţinerea unei infrastructuri informatice care să permită accesul fără drept, cu încălcarea măsurilor de securitate şi cu scopul obţinerii de date informatice, în sistemele informatice aparţinând unor companii străine cunoscute, de tip benzinării sau magazine alimentare.

Membrii grupării acţionau în vederea interceptării fără drept a transmisiilor de date informatice nepublice între sistemele implicate în realizarea/autentificarea plăţilor cu cărţi de credit, cu ajutorul unor aplicaţii special concepute în acest sens, instalate fără drept pe sistemele informatice vizate.

Conform instrucţiunilor aplicaţiei de interceptare, datele de identificare ale instrumentelor de plată electronice (cărţi de credit) capturate fie se salvau local şi ulterior erau transferate, fie se retransmiteau automat pe servere dedicate sau în conturi de email, de unde erau ulterior descărcate în scopul transmiterii/vânzării către alte persoane ori în vederea contrafacerii şi utilizării frauduloase a acestora.

Cu titlu de exemplu, în perioada decembrie 2011 – octombrie 2012, prin intermediul unui ”magazin” virtual specializat s-au vândut un număr de 68.000 carduri pentru preţul de 4 USD/card, învinuiţii obţinând un profit de 270.000 USD.

Urmare a activităţii infracţionale desfăşurate de către învinuiţi au fost efectuate operaţiuni frauduloase cu un număr de 500.000 de instrumente de plată electronică, totalizând o valoare de peste 25 milioane USD.

La sediul D.I.I.C.O.T. au fost aduse în vederea audierii 20 de persoane, faţă de care se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor prev. de art.7 al.1 rap. la art.2 lit.b pct.18 din Legea nr.39/2003, art. art.42 al.1,2,3, art. 43 alin.1, art. 44 al.1, art.46 al.1 lit.a şi b din Legea nr. 161/2003 şi art.27 al.3 din Legea nr. 365/2002.

Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către SRI.
Actiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul BCCO Braşov, BCCO Galaţi, BCCO Timişoara, SCCO Vâlcea şi lucrătorilor din cadrul Jandarmeriei Române.

Facem precizarea că faptele învinuiţilor urmează a fi analizate prin raportare la prevederile art. 66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...