Actualitate

5 bănci creditează Carmistin cu 90 milioane de euro

Majoritatea investiţiilor vor fi direcţionate către Vâlcea, Gorj şi Olt

BCR, CEC Bank, EximBank, Intesa Sanpaolo Romania şi OTP Bank România au au semnat un credit sindicalizat în valoare de 427 milioane de lei (circa 90 milioane euro) pentru Grupul Carmistin, unul dintre cei mai mari producători de carne din România. Grupul deţine unităţi de producţie şi procesare inclusiv în judeţul Vâlcea şi, conform directorului executiv al companiei, o parte din fonduri vor susţine dezvoltarea unor noi ferme de creştere a porcilor, precum şi a altora de păsări.

Grupul Carmistin, unul dintre principalii jucători de pe piaţa agribusiness şi procesare de carne din România, a semnat o facilitate de credit sindicalizată în valoare de 427 milioane de lei, aranjată de un sindicat de bănci format din: Banca Comercială Română SA (membră a Grupului Erste), în calitate de Aranjor Principal Mandatat, Agent de Documentaţie şi Agent de Garanţii şi de Plăţi, CEC Bank în calitate de Aranjor Principal Mandatat şi băncile participante – EximBank SA, Intesa Sanpaolo Romania SA şi OTP Bank România SA.

Această facilitate de credit complexă va fi utilizată de peste 20 de companii membre ale Grupului Carmistin pentru finanţarea proiectelor de investiţii, refinanţarea creditelor bilaterale existente, precum şi pentru acoperirea nevoilor de capital de lucru.

Finanţarea cuprinde patru tranşe cu multiple posibilităţi de utilizare, în acord cu nevoile variate ale Grupului Carmistin:

- facilitate de credit pe termen lung pentru cofinanţarea proiectelor de investiţii cu fonduri europene alocate pentru dezvoltarea de noi ferme de creştere a pasărilor, modernizarea unităţii existente de producţie a nutreţurilor combinate şi modernizarea abatoarelor grupului,

- facilitate de credit pe termen lung pentru dezvoltarea de noi ferme de creştere a porcilor, modernizarea fermelor existente şi creşterea capacităţii de procesare a cărnii,

- facilitate de credit revolving pentru refinanţarea creditelor existente şi acoperirea nevoilor tot mai mari de capital de lucru,

Majoritatea investiţiilor vor fi direcţionate către Vâlcea, Gorj şi Olt

Investiţiile viitoare ale Grupului Carmistin se vor concentra către trei judeţe din Oltenia, în acest sens fiind depuse proiecte care aşteaptă finaţatre europeană. Vâlcea va fi principalul beneficiar, în contextul în care extindere capacităţii de creştere şi abtorizare a unităţilor de aici vizează atât sectorul suine, cât şi pe cel de pasăre. În acelaşi timp, Gorjul şi Oltul vor fi şi ele puncte de interes în dezvoltarea companiei, dă asigurări vicepreşedintele grupului, Tiberiu Berbece.

”O bună parte din creditul acesta obţinut recent va ajuta Grupul Carmistin să dezvolte unităţile de producţie pe care le are în Oltenia şi va genera noi locuri de muncă. Deja avem 1.700 de angajaţi nu mai în cele trei judeţe, Vâlcea fiind în top cu 1000 de locuri de muncă. Un impact puternic se va observa în Olt, unde am preluat fosta Avicola Scorniceşti şi intenţionăm să modernizăm unitatea prin intermediul unui proiect cu fianţare europeană”, a explicat Tiberiu Berbece pentru Săptămâna în Oltenia.

- facilitate pentru finanţarea TVA aferentă proiectelor de investiţii în derulare.

„Acest proiect va permite grupului Carmistin să-şi continue creşterea într-un ritm accelerat pe cele trei linii de afaceri principale: pui, porc şi producţia de furaje. Astfel, vom intra într-o nouă etapă de dezvoltare atât din punct de vedere a creşterii vitezei procesului investiţional, cât şi din punct de vedere al modului de organizare şi structurare al liniilor de business. Companiile din grupul Carmistin lucrează independent, dar cu aceeaşi misiune - totul pentru hrană!”, menţionează Andrei Brumaru, directorul executiv al Grupului Carmistin.

“Finanţarea Grupului Carmistin este unul dintre cele mai ambiţioase proiecte antreprenoriale de dezvoltare a unui business românesc, mai ales în sectorul agribusiness, şi suntem onoraţi că am contribuit la realizarea acestui credit sindicalizat complex. Sperăm ca acest exemplu să fie urmat şi de alţi antreprenori români, pentru că sistemul bancar este pregătit să sprijine investiţiile în afaceri care aduc valoare adaugată în economie şi creează produse şi servicii Manufacturate în România”, spune Bogdan Speteanu, Director Executiv Produse Corporate BCR.

PCF Investment Banking Romania (fosta Professional Capital Finance) a acţionat în calitate de consultant exclusiv al împrumutatului în structurarea, negocierea şi implementarea tranzacţiei.

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) a acţionat în calitate de consultant juridic pentru sindicatul de bănci, asigurând procesul de due-diligence şi structurarea, negocierea şi execuţia documentaţiei de credit.

Strătulă & Asociaţii a acţionat în calitate de consultant juridic pentru companiile membre ale Grupului Carmistin.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...