Sub Lupă

Licitaţiile marca Rădulescu, gaură de 7,2 milioane lei

Actuala conducere din Primăria Râmnicului cere recuperarea prejudiciului de la vinovaţi

Incompetenţă profesională sau o corecţie solicitată de Comisia Europeană? Primăria Râmnicului s-a trezit cu nişte plăţi pe care, vrea, nu vrea, este forţată să le facă pentru că fosta administraţie a dovedit superficialitate în întocmirea unor proiecte de dezvoltare urbană. Până descoperim mâţa moartă în ograda cui rămâne... rămâne contribuabilul bun de plată. Aproape 70 de miliarde de lei vechi trebuie să plătească Primăria Râmnicu Vâlcea pentru derularea unor proiecte implementate de fosta administraţie. Suma ce va fi suportată din bugetul local al Râmnicului reprezintă corecţii financiare aplicate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului ca urmare a unor nereguli constatate în derularea proiectelor cu fonduri europene.

Buget denivelat cu peste 60 de miliarde de lei vechi

Cea mai mare sancţiune financiară a fost aplicată în cazul proiectului ”Pasaj denivelat suprateran pe bulevardul Tudor Vladimirescu”, unde Biroul de Verificare Financiară POR din cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia reclamă o proiectare deficitară. Concret, documentaţia proiectului, deşi recepţionată şi plătită, nu a conţinut proiectele tehnice pentru utilităţi şi avizele de la furnizorii de utilităţi, cele pezentate fiind cele de la faza de studiu de fezabilitate, se arată în raportul întocmit de inspectorii ministeriali. Avizele necesare demarării proiectului au fost obţinute ulterior începerii lucrărilor, motiv pentru care inspectorii au considerat că beneficiarul a fost obstrucţionat în implementarea proiectului din cauza faptului că au apărut detalii suplimentare ce nu au fost licitate iniţial şi că legislaţia în vigoare aplicabilă fondurilor externe nerambursabile prevede în mod explicit ca proiectul tehnic să nu sufere nicio modificare ulterioară situaţiei actuale. Ori tocmai asta s-a întâmplat. Mai mult, în cazul acestui proiect apare şi suspiciunea de licitaţie „dirijată”, deoarece criteriile de participare la licitaţie şi selecţie au fost discriminatorii prin faptul că au fost solicitate certificate de atestare profesională pentru construcţia de drumuri, poduri şi construcţii aferente şi certificat de Management şi Securitate a Muncii. Pentru toate aceste abateri, dar şi pentru alte nereguli în acte, corecţia financiară impusă de organismul de control este de 25% din valoarea contractului, respectiv de 6.100.791,15 lei (fără TVA). Cele 61 de miliarde de lei vechi vor fi suportate din vistieria municipiului, chiar dacă autorităţile au contestat sancţiunea.

Executant „câştigat cu avansuri”

Alte şapte proiecte implementate de fosta administraţie locală a Râmnicului au fost sancţionate cu corecţii financiare. O sumă deloc de neglijat a fost tăiată de la Colegiul Naţional Alexandru Lahovari. În cazul proiectului ce prevede „Reabilitarea şi modernizarea clădirii Colegiul Naţional Alexandru Lahovari” cu fonduri europene, inspectorii ADR S-V Oltenia acuză faptul că firma care a câştigat licitaţia ar fi fost de fapt favorizată, deoarece a primit un avans pentru executarea lucrărilor de 30 la sută din valoarea proiectului, avans ce nu a fost menţionat în fişa de achiziţii sau în modelul de contract. „Acest lucru a fost interpretat ca tratament ilegal. Dacă ar fi ştiut toţi potenţialii ofertanţi că se acordă avans, numărul lor ar fi fost mult mai mare, nu doar şase, şi atunci câştigătorul ar fi fost altul. Adică, nu au fost stabilite clar condiţiile de finanţare. S-a organizat licitaţia fără menţionarea acestui fapt. După declararea câştigătorului s-au schimbat condiţiile de contaract”, spune viceprimarul Gheorghe Ioniţă. Această „omisiune nevinovată” va sărăci bugetul local cu aproape 10 miliarde de lei vechi. De altfel, cu excepţia proiectului ce prevede implementarea sistemului de supraveghere video, toate cele 8 proiecte derulate de primărie cu fonduri de la Uniune au primit corecţii financiare. „Aproape la fiecare proiect depus avem corecţii financiare aplicate. Majoritatea sancţiunilor au fost date pentru nerespectarea procedurilor de achiziţie. Şi pentru solicitări restrictive”, a adăugat vicele Ioniţă.

"Legea nu spune că trebuie scris în contractul de achiziţii că dau sau nu avans. Plus de asta, în SEAP nu există rubrică în care să menţionezi că dai sau nu avans.", Romeo Rădulescu, fost primar Rm. Vâlcea

Greşelile, penalizate de europeni

Fostul primar al Râmnicului, Romeo Rădulescu, susţine că aşa-zisele gafe invocate de actualii edili nu sunt, de fapt, decât „oale sparte” în capul administraţiilor locale. „Imediat după suspendarea preşedintelui, Comisia Europeană a dat României o corecţie financiară de 25% la toate proiectele derulate cu fonduri europene. Guvernul a transferat această sancţiune mai departe, punând-o în cârca autorităţilor locale, pe contractele de achiziţii publice. Corecţii date aiurea, atâta timp cât documentaţia a fost toată prezentată în SEAP”, a declarat Romeo Rădulescu. În ultimul trimestru de lucru, Comisia Europeană a propus corecţii financiare pentru România între 5% şi 25% pentru cinci programe operaţionale, respectiv POR, POS, POS transport, POS mediu şi POSDRU. Chiar şi sancţionate, proiectele respective nu sunt puse la îndoială de Romeo Rădulescu. În cazul Colegiului Lahovari, „primăria nu are nicio legătură cu câştigătorul licitaţiei, care, de fapt, a câştigat în instanţă după ce a contestat licitaţia”, susţine fostul primar. În ceea ce priveşte avansul acordat înainte de începerea lucrărilor, „Legea nu spune că trebuie scris în contractul de achiziţii că dau sau nu avans. Plus de asta, în SEAP nu există rubrică în care să menţionezi că dai sau nu avans”, a adăgat Rădulescu.

Vinovaţii, ameninţaţi cu instanţa

Reprezentanţii actualului Executiv al Primăriei Râmnicului susţin că nu au de gând să lase lucrurile aşa. „După ce vom primi soluţia instanţelor la contestaţiile depuse de noi pentru aceste corecţii vom apuca tot calea justiţiei pentru recuperarea prejudiciului. Vorbim de o pierdere de 72 de miliarde lei vechi din bugetul de investiţii pe 2013 numai la prima strigare. În loc să beneficiem de o dezvoltare din fonduri europene, ne vom trezi că proiectele pe bani europeni se transformă într-o povară pentru oraş. Avem o situaţie delicată şi la licitaţia pentru modernizarea Parcului Zăvoi, unde proiectarea şi caietul de sarcini au fost făcute în mandatul fostului primar. Ne putem aştepta la surprize şi în cazul acestui proiect”, a confirmat primarul Emilian Frâncu. Anunţul privind iniţierea procedurii de licitaţie pentru modernizarea Parcului Zăvoi a fost făcut de autorităţile locale la sfârşitul săptămânii trecute. Valoarea proiectului este de peste 25 milioane lei, o eventuală corecţie financiară cu 25% urmând să greveze bugetul local de aproximativ un milion de euro.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...