Inedit

Bărbăteşti, perla subalpină din Oltenia de sub Munte

Bărbăteşti este de departe una din cele frumoase aşezări din zona subalpină a Vâlcii, o poveste care se strecoară până sub meterezele Builei-Vânturariţei, Adunând de-a lungul istoriei o colecţie întreagă de legende cu haiduci, istorii monahale, dramele partizanilor anticomunişti, drame ale războiului cel mare, poveşti cu evadări de lideri comunişti…

Localitatea compune drumul monahal care leagă Horezu de Olăneşti, pe sub tivul muntelui, drum vechi al transhumanţei româneşti, drum care în această toamnă arată ca un spectacol divin, un pastel care ar putea inspira toţi pictorii şi poeţii lumii. În sunet cristalin al pârâului Otăsău, s-a dezvoltat aici, o adevărată comoară de suflet românesc.

Acesta este pe scurt Bărbăteştiul, o localitate care se leagă frumos de cărările muntelui dar şi de satele din jur, unindu-se cu Costeştii Arnotei, cu Stoeneştii, printr-o galaxie de drumuri de poveste. Cel mai recent dintre aceste drumuri fiind cel prin Şuia, un drum care urcă şerpuind culmea care desparte valea Otăsăului de a Govorei, până la Stoeneşti. Un drum care taie pădurea şi zona ruptă parcă din Apuseni, cu fâneţe şi aluniş, un drum recent finalizat de primarul Constantin Banacu.

Echipa Banacu a fost reconfirmată în aceste alegeri drept una care a modernizat comuna subalpină a Bărbăteştiului, o echipă care crede în forţa turismului, domeniu care va pune Vâlcea pe hartă. Dar pentru asta Constantin Banacu ştie că trebuie investiţii în infrastructură şi în calitatea vieţii.

”Cel care vine acasă sau cel care vrea să se mute la Bărbăteşti nu trebuie să vină prin noroaie. Nu trebuie să avem drumuri de pământ în 2020. După drumul Şuia de aproximativ 2 km am reuşit să betonăm drumul Boangăr. Mai sunt şi alte drumuri în proiectul nostru şi mă refer expres la drumul spre Costeşti”, spune Banacu

Un alt proiect care urmează a fi implementat este reabilitarea, extinderea, modernizarea şi dotarea cu aparatură a dispensarului din Bodeşti, edilul spune că şi această unitate va fi una model, precum sunt şi celelalte de pe raza localităţii. În domeniul socio-cultural există finanţare pentru Centru Cultural din comună.

Iar în scurt timp vor începe execuţiile la alunecările de teren.

Primăria speră că în aceşti ani va prinde contur şi satul de vacanţă pentru că există interes pentru zona de sub munte.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...