Actualitate

Dezbatere: bugetul UE clatină stabilitatea în marea familie europeană

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu se arată sceptic în ceea ce priveşte adoptarea unei soluţii consensuale

Prezenţi la Vâlcea, reprezentanţii Parlamentului European s-au arătat unii mai interesaţi ca alţii de viitorul financiar al Europei şi, implicit, al României. Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” din Rm. Vâlcea a găzduit la sfârşitul săptămânii trecute o dezbatere cetăţenească pe tema bugetului UE 2014-2020. În cadrul întâlnirii, ce a umplut până la refuz sala de conferinţe a bibliotecii, a fost prezentată poziţia Parlamentului European în această privinţă, precum şi priorităţile României în legătură cu viitorul cadru financiar multianual. Au participat la discuţiile cu oficialităţile cetăţeni de toate categoriile sociale, de la tineri elevi şi studenţi, până la şomeri, oameni de ştiinţă, pensionari şi chiar reprezentanţi ai minorităţilor.

România, poziţie şubredă la absorbţia fondurilor UE

Aceştia au aflat astfel ce pun la cale structurile de decizie ale Uniunii Europene din punct de vedere financiar pentru următorii şapte ani. Astfel, principalele ţinte de acţiune vor fi creşterea economică, locurile de muncă, respectiv reducerea şomajului în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani, şi reducerea categoriilor de populaţie sărace. Agricultura va rămâne pe primul loc ca importanţă în ceea ce priveşte investiţiile. Mai marii UE doresc ca şi sectorul formare profesională să cunoască o dezvoltare mult mai mare decât până acum. Deşi România are o poziţie şubredă în ceea ce priveşte influenţa în familia UE, ca urmare a ratei de absorbţie a fondurilor catastrofală, respectiv un sfert din suma alocată (7,8 din 27 de miliarde de euro- n.r.) de la momentul aderării şi până astăzi, toţi cei 33 de europarlamentari români se vor pronunţa împotriva reducerii bugetului UE pentru următorii şapte ani, aşa cum doreşte Comisia Europeană. Prezent la întâlnirea de la Vâlcea, Marian Jean Marinescu a declarat: „Parlamentul European a reiterat faptul că va vota împotriva bugetului dacă se fac reduceri. Comisia Europeană a propus tăierea a 75 de miliarde de euro. PE poate să nu respecte poziţia şefilor de stat.”

"Uniunea Europeană nu mai este unită. Se împarte între Nordul muncitor şi contribuabil şi Sudul cheltuitor.", Marian Jean Marinescu, europarlamentar

Variante la negocierile eşuate

Europarlamentarul român este sceptic în ceea ce priveşte soarta negocierilor pe tema bugetului UE pentru perioada 2014-2020, pe care nu-l vede votat cât de curând. „Uniunea Europeană nu mai este unită. Se împarte între Nordul muncitor şi contribuabil şi Sudul cheltuitor. Motiv pentru care negocierile pe bugetul următorilor şapte ani nu sunt atât de uşoare. Mai mult, există ţări care nu câştigă pe măsura contribuţiilor la bugetul European. Un calcul făcut de polonezi, de exemplu, arată că, dintr-un euro investit de la Bruxelles, 81 de cenţi se întorc în Germania. Situaţie similară şi în România, după care au de câştigat alte state membre”, a explicat Marian Jean Marinescu. În acest context, unii dintre membrii Comisiei Europene doresc ca cheltuielile să fie mai restrânse, iar bugetul mai limitat. De eşuarea negocierilor pe tema bugetului 2014-2020 au fost mai mult ca siguri reprezentanţii PE şi analiştii economici prezenţi la întâlnirea cu vâlcenii. Potrivit europarlamentarului Marian Jean Marinescu, discuţiile vor fi reluate în februarie 2013, când ar fi bine să se ajungă la un consens, în condiţiile în care Germania, care se pregăteşte de alegeri, nu va mai fi dispusă la o treia rundă de negocieri. Totuşi, dacă nici atunci nu se va ajunge la o înţelegere, e posibil ca, cel puţin pentru 2014, bugetul UE să se stabilească după regula plafonul bugetului pe 2013 plus 2% inflaţia, ceea ce este o „soluţie mai convenabilă pentru PE”, potrivit europarlamentarului Marian Jean Marinescu. La dezbaterea de la biblioteca Antim Ivireanul a fost prezent şi analistul economic Aurelian Dochia. Acesta s-a arătat îngrijorat de soarta UE, declarând că „ce se întâmplă acum este fără precedent în istoria Uniunii Europene, pentru că este pusă sub semnul întrebării existenţa UE.” Dezbaterea cu cetăţenii pe tema alocărilor bugetare pentru politicile europene în cadrul următorului buget al Uniunii Europene în următorii şapte ani a fost organizată de Centrul Europe Direct Rm. Vâlcea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...