Economic

ASF: Contagiunea între pieţele de capital, în creştere în octombrie


Fenomenul, în strânsă corelaţie cu noile măsuri de restricţie la nivel global dar şi cu numărul crescut de cazuri Covid_19.

Finalul lunii octombrie aduce scăderi pe marile pieţe bursiere la nivel global, pe fondul îngrijorărilor privind al doilea val al pandemiei COVID-19, cea mai semnificativă scădere fiind înregistrată de bursele din America şi Europa.

În prezent, volatilităţile indicilor Bursei de Valori Bucureşti s-au redus, iar regimul rămâne deocamdată unul mediu spre scăzut.

Relaţia dintre evoluţia indicelui BET şi numărul de noi cazuri de infectări cu SARS-CoV-2, din SUA şi Italia, este una indirectă, astfel, creşterea numărului de îmbolnăviri din cele două ţări a determinat o scădere a indicelui local, iar revenirea acestuia s-a produs, pe măsură ce s-a înregistrat o scădere a numărului de noi cazuri.

Indicii locali au avut evoluţii negative pe termen foarte scurt (o săptămână - 16 octombrie vs. 23 octombrie), cu excepţia indicelui BET-BK (0,24%). Cea mai semnificativă scădere a fost înregistrată de indicele BET-TR (-0,92%).

Analiza contagiunii indică faptul că piaţa de capital din România este sensibilă la factorii de risc care influenţează pieţele de capital învecinate (Polonia, Austria şi Ungaria). Contagiunea (IMF) este definită ca impactul modificărilor în preţul activelor dintr-o regiune (bursă) asupra preţurilor din altă regiune (bursă).

Ca urmare a aşteptărilor economice legate de efectele pandemiei cauzate de răspândirea COVID-19, contagiunea a crescut rapid în luna februarie şi începutul lunii martie şi a atins cea mai mare valoare din 2011. În luna mai contagiunea dintre pieţele europene de capital s-a menţinut la un nivel critic, apropiat de cel din criza globală din 2008. În perioada iunie-august, contagiunea a continuat să scadă, concomitent cu relaxarea condiţiilor de izolare sociale luate de toate economiile europene. În lipsa altor şocuri economice, contagiunea s-a redus şi în luna septembrie, dar a început uşor să crească în luna octombrie.

Mai multe detalii despre riscurile şi tendinţele săptămânii pe pieţele financiare găsiţi în ediţia nr. 43/ 29.10.2020 - Raportul Tendinţe şi riscuri pe pieţele financiare locale şi internaţionale, ce poate fi accesat aici: https://asfromania.ro/publicatii/rapoarte-saptamanale

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...