Politică

Rătăciţi în Parlament (I)

Săptămâna în Oltenia deschide prezentarea în serial a candidaţilor cu şanse să reprezinte Vâlcea în Parlament (şi) în următorul mandat

Rătăciţi în Parlament este un mini-ghid al activităţii aleşilor vâlceni în Legislativul 2016-2020, cu focus special pe personajele politice care şi-au făcut un obicei de a ocupa poziţii eligibile pe listele de candidaţi ale partidelor parlamentare.

Cui ajută? În special alegătorilor chemaţi să propulseze în cele două Camere aceleaşi persoane ce au tocit pluşul scaunelor în plen sau în comisii fără a contribui realmente la dezvoltarea judeţului sau a creşterii nivelului de trai în rândul populaţiei care i-a ales.

O secţiune „new entry” va fi dedicată şi noilor nume apărute pe listele de partid pentru parlamentare, dar, până atunci, ne concentrăm asupra mai vechilor aleşi ai Vâlcii.

Senatorul Matei, lipit de încă o nouă candidatură

Constantin-Bogdan Matei, personajul care stârneşte confuzie până şi în rândul colegilor social-democraţi din Vâlcea, prin prezenţa sa în Camera superioară a Parlamentului, este favorit să îşi asigure încă un nou loc călduţ în Legislativ, după un mandat anost de 4 ani în care a reuşit să se facă remarcat doar prin gafele comise în scurta sa prezenţă la conducerea Ministerului Tineretului şi Sportului.

Tăcerea e de aur!

Bogdan Matei pare să fie cel mai tăcut parlamentar produs vreodată de filiala PSD Vâlcea, fostul profesor de sport din Râmnicu Vâlcea având printre cele mai puţine intervenţii punctuale pe proiectele legislative.

Chiar şi pe ultima sută de metri înainte de alegerile parlamentare din acest an, Bogdan Matei pare mai degrabă o rotiţă dinţată din maşinăria de vot din Senat, multe dintre luările sale de cuvânt rezumându-se la: “Bună ziua! Numele meu este Matei Constantin-Bogdan, iar votul meu pentru azi este pentru la toate iniţiativele legislative înscrise pe ordinea de zi. Vă mulţumesc!” sau la confirmarea prezenţei în sală.

Cu o declaraţie politică legată de tema Zilei Mondiale a Educaţiei depusă în scris în cursul acestui an, două întrebări adresate unor miniştri liberali şi PSD-işti şi o interpelare depusă în scris, senatorul Matei pare să fie adeptul dictonului “Tăcerea e de aur!”, ca şi cale sigură de menţinere a poziţiei politice.

Gâgă ministeriabil

În schimb, din poziţia de ministru al Tineretului şi Sportului, Bogdan Matei a avut şansa să se faulteze singur în diverse ocazii.

Odată cu numirea sa în fruntea MTS, Matei a trebuit să facă faţă tirului de ironii strecurate subtil de reporterii din presa centrală.

“- Ştiţi că există un pachet de legi al lui Hammurabi care nu a fost votat de Parlamentul anterior, ce veţi face când va veni proiectul de lege în Parlament?

- Aşa cum am spus, suntem la început. Daţi-ne răgaz să ne acomodăm, daţi-ne răgaz să studiem”, a fost un dialog care trebuie să se fii păstrat viu în memoria spectatorilor Antenei1.

Până şi experienţa sa anterioară din mediul didactic lasă de dorit, Matei obţinând nota 2,57 la examenul de titularizare şi 1 la examenul pentru postul de inspector general adjunct.

În cadrul dezbaterii bugetului pe 2019, ministrul a mai ieşit odată la rampă, când a demonstrat că echipa implicată în creionarea bugetului MTS pe anul acela îi era total necunoscută.

Acuze grave

În plus, imaginea publică a senatorului/ministru a fost făcută ţăndări de un scandal dat la iveală de fosta sa soţie, care a pus la dispoziţia internauţilor un certificat medico-legal din iunie 2013, ce atestă că aceasta a fost agresată cu pumnii de cel care urma să facă saltul către o carieră politică la nivel central.

Până în 2019, cei doi au format un cuplu, având împreună şi un copil minor. La începutul anului 2020, fosta doamnă Matei arunca pe reţeaua de socializare Facebook certificatul medico-legal care atestă că a fost victima violenţei domestice în timpul căsniciei. “Momente din căsnicia cu domnul senator (fost ministru) Matei Constantin-Bogdan... Va urma...”, a menţionat fosta soţie în postarea sa. Într-o discuţie cu reprezentanţii presei centrale, femeia a confirmat că violenţa domestică a fost şi motivul invocat în cererea de divorţ.

Legiuitor la grămadă

În ciuda clarei incapacităţi de a reprezenta interesele cadrelor didactice din ţară, sau măcar pe ale celor din Vâlcea, Bogdan Matei se laudă cu nu mai puţin de 124 de iniţiative legislative.

Din păcate însă, în afara cooptării sale ca simplu semnatar de către parlamentari ceva mai versaţi, Titus Corlăţean, Ecaterina Andronescu sau Doina-Elena Federovici, reprezentantul PSD Vâlcea nu poate menţiona niciun proiect legislativ pe care să îl fi iniţiat în mod real.

Va urma...

Marius JIANU
Adrian PANĂ

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...