Ultima Oră

Restricţii noi anti-COVID în 19 localităţi din Vâlcea

Restaurantele şi cafenelele din Râmnicu Vâlcea şi alte 18 localităţi din judeţ vor funcţiona la o treime din capacitate. Cinematografele, sălile de jocuri şi târgurile se închid, din cauza epidemiei

Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Vâlcea, convocaţi în şedinţă extraordinară astăzi, 30 septembrie 2020, de către prefectul Sebastian Fârtat, au decis, prin Hotărârea nr.25, reducerea la o treime din capacitate a activităţii restaurantelor şi cafenelelor din interiorul clădirilor în 19 localităţi din judeţ unde incidenţa cumulată a cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 din ultimele 14 zile a depăşit 1,5/1000 de locuritori.

Aceste localităţi sunt: Băbeni (8,49), Drăgoeşti (4,66), Pietrari (4,07), Stoeneşti (2,97), Galicea (2,97), Vlădeşti (2,70), Călimăneşti (2,62), Buneşti (2,54), Milcoiu (2,42) Râmnicu Vâlcea (2,36), Berislăveşti (2,19), Runcu (2,15), Voineasa (1,99), Păuşeşti Măglaşi (1,99), Bujoreni (1,97), Costeşti (1,95), Goleşti (1,92), Ocnele Mari (1,74) şi Olanu (1,72).

Măsura se va aplica pe o perioadă de două săptămâni, între 1 şi 14 octombrie 2020, în acelaşi interval de timp, în aceste localităţi, urmând să fie suspendate atât activităţile cu publicul ale operatorilor economici din domeniul jocurilor de noroc şi ale cinematografelor, cât evenimentele publice, respectiv spectacole, concerte, diverse evenimente culturale, târguri săptămânale, târguri de produse tradiţionale, bâlciuri, talciocuri sau pieţe volante.

De asemenea, în această perioadă este interzis să se organizeze evenimente private (nunţi, botezuri, zile onomastice) şi rânduieli bisericeşti (pomeni, parastase) în localurile publice aflate în spaţii închise, iar purtarea măştii de protecţie pentru persoanele adulte şi copiii de peste 5 ani este obligatorie şi în spaţiile deschise dacă se află în grupuri mai mari de două persoane ce nu fac parte din aceeaşi familie.

După data de 15 octombrie, aceste măsuri vor fi actualizate săptămânal, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, analizată pe o perioadă de 14 zile.

Tot în şedinţa CJSU Vâlcea de astăzi au fost modificate şi actualizate şi scenariile de funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Astfel, potrivit hotărârii adoptate, începând cu 1 octombrie 2020, din cele 407 unităţi de învăţământ de stat şi private din judeţ, 15 vor funcţiona pe scenariul roşu, 181 pe scenariul galben (170 de stat şi 11 particulare) şi 211 pe scenariul verde (210 de stat şi una particulară).

Unităţile de învăţământ care vor funcţiona pe scenariul roşu sunt din localităţile unde incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19 este mai mare de 3/1000 de locuitori, pentru siguranţa epidemiologică şi potrivit dispoziţiilor Ministerului Educaţiei Naţionale, acestea fiind obligate să treacă la desfăşurarea cursurilor exclusiv online. Aceste unităţi şcolare sunt: Şcoala Gimnazială nr.1 Drăgoeşti, Grădiniţa cu program normal nr.1 Drăgoeşti, Grădiniţa cu program normal din satul Geamăna - Drăgoeşti, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Băbeni, Liceul „George Ţărnea” Băbeni, Grădiniţa cu program normal Băbeni, Şcoala Gimnazială din satul Valea Mare - Băbeni, Şcoala Gimnazială din satul Romani - Băbeni, Şcoala Primară din satul Valea Mare – Băbeni, Grădiniţa cu program normal din satul Valea Mare – Băbeni, Grădiniţa cu program normal din satul Romani – Băbeni, Grădiniţa cu program prelungit din satul Tătărani – Băbeni, Şcoala Gimnazială Pietrari, Grădiniţa cu program normal Pietrari şi Colegiul Tehnic Energetic din Râmnicu Vâlcea care a fost declarat focar COVID, în prezent aici fiind trei cazuri de infecţie cu virusul SARS-CoV-2 confirmate.

De asemenea, ca urmare a apariţiei unor cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, fie în rândul elevilor, fie în rândul profesorilor, în judeţ, în prezent, 11 clase şi trei grupe de grădiniţă au activitatea suspendată pe o perioadă de 14 zile. Acestea sunt: nouă clase (opt de învăţământ gimnazial şi una de învăţământ primar) de la Şcoala nr. 13 din municipiul Râmnicu Vâlcea, o clasă de la Liceul „Preda Buzescu” din Berbeşti, o clasă de învăţământ primar de la unitatea de învăţământ particulară ”Discovery Kids”, grupa mică de la Grădiniţa cu program prelungit Ostroveni 3 – Râmnicu Vâlcea şi două grupe de la Grădiniţa cu program prelungit nr.6 din Râmnicu Vâlcea.

„Judeţul Vâlcea este în momentul de faţă pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte creşterea incidenţei cumulate a cazurilor de infectare în ultimele săptămâni, situaţie care a impus luarea unor măsuri pentru combaterea răspândirii infectărilor. Sunt măsuri dure care, într-adevăr, afectează o parte dintre agenţii economici din judeţ, însă necesare pentru a nu ajunge într-o situaţie şi mai gravă. În plus, există măsuri compensatorii pentru cei afectaţi de această situaţie, care, de exemplu, pot primi lunar, pentru fiecare angajat, 75% din salariul mediu brut pe economie, dacă au activitatea întreruptă, sau 41,5% din salariul mediu brut pe economie, dacă au activitatea redusă. Consider că situaţia impune responsabilitate din partea tuturor şi că toţi trebuie să depunem eforturi pentru a depăşi această perioadă. Mai bine să mă judece un om sănătos, decât să mă pomenească un om bolnav!”, a transmis prefectul judeţului Vâlcea, Sebastian Fârtat.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...