Administraţie

Proiectul noului spital Filantropia, bătaie de cap pentru edili

Reţeaua de utilităţi pentru noua locaţie a spitalului craiovean poate să ajungă la jumătate din costurile de construire a unităţii medicale

Spitalul Filantropia o să beneficieze de o casă nouă. Conform Primăriei Craiova, aceste lucruri se vor întâmpla în cel mai scurt timp posibil. Spitalul Filantropia din Craiova se află pe margina prăpastiei, fiind înglodat în datorii. Municipalitatea din Craiova a preluat un teren din nordul Craiovei, mai exact pe locul unde momentan se află o groapă de gunoi, pentru construirea noului Spital Municipal Filantropia. Terenul are o suprafaţă de 7.000 de mp şi a aparţinut până nu demult SC Pieţe şi Târguri SA. Acesta se află în Valea Şarpelui, undeva la marginea Craiovei, între un cimitir, un poligon de trageri şi o cale ferată. Noua clădire se va construi pe un teren care era destinat construirii unui târg în mandatul fostului primar. Odată cu noua conducere, schimbarea s-a schimbat, iar în locul târgului o să fie un spital municipal.

Idee veche, destinaţie nouă

Cristina Calangiu a declarat că ideea construirii unui spital municipal în Craiova nu este nouă. Aceasta exista mai de mult, doar locaţia fiind neclară până acum. „Ideea unui nou spital municipal este mai veche. Iniţial, se dorea construirea lui în curtea actualului spital, pe bulevardul Nicolae Titulescu. Doar că acolo nu e loc decât pentru un spital de circa 250 de paturi, adică mai puţin decât are în prezent spitalul «Filantropia». În plus, dacă tot facem un spital nou, dorim să facem unul de gradul 1, ceea ce nu se putea acolo. Pentru un spital de gradul 1, ne-ar trebui minimum 480 de paturi, în condiţiile în care foarte multe specialităţi vor avea compartimente, nu secţii. Cea mai potrivită locaţie pe care o are Primăria Craiova pentru aşa ceva este terenul din Valea Şarpelui, unde urma să se facă un târg, dar încă n-au început lucrările”, a spus Cristina Calangiu, viceprimarul Craiovei.

Probleme cu apa şi canalizarea

Ca orice lucru nou început, şi în ceea ce priveşte noul spital problemele încep să apară cu fiecare pas făcut. Lipsa utilităţilor reprezintă cea mai mare problemă în construirea acestui spital. Fără canalizare şi apă curentă, toate acţiunile primăriei sunt zadarnice.
Conform lui Gheorghe Albăstroiu, şef de serviciu la Compania de Apă Craiova, costurile pentru tragerea utilităţilor ar fi foarte mare. Aceastea ar atinge chiar jumătate din costurile totale de construire a clădirii. Conform acestuia, aducerea acestor utilităţi este foare dificilă. „Dacă pentru apa curentă în această zonă ar mai fi soluţii, construirea unei canalizări s-ar putea face doar cu costuri enorme, ce ar putea ajunge la jumătate din valoarea spitalului”, a subliniat Gheorghe Albăstroiu, şef de serviciu la Compania de Apă Oltenia. Această problemă a fost lămurită şi de Cristina Calangiu, viceprimarul Craiovei, cea care a dorit să liniştească situaţia. „Am discutat cu cei de la compania de apă şi avem câteva soluţii pentru a trage reţelele de canalizare şi de apă. Toate astea însă o să se lămurească mai bine după ce se va face studiul de fezabilitate”, susţine Calangiu.

Spitalul, între cimitir, poligonul de trageri şi calea ferată

De o parte şi de alta a spitalului care urmează să fie construit în Valea Şarpelui se află un cimitir, un poligon de trageri şi o cale ferată. Atunci când nu au ce face, pacienţii mai pot trage cu ochiul la o înmormântare sau se pot linişti pe acompaniamentul trenurilor care trec pe lângă ei. Nici cadrele medicale nu pot sta mai liniştite din cauza poligonului învecinat. Rafalele de mitralieră şi exploziile o să devină lucru banal în acestă nouă clădire. Odihna pacienţilor se pare că este astfel „asigurată”. O altă mare problemă o reprezintă Spitalul Judeţean, care se află destul de departe de locul în care se va construi noul spital. Pentru asta, municipalitatea o să pună la dispoziţia cetăţenilor şi angajaţilor o linie de autobuz specială.

"Construirea unei canalizări s-ar putea face doar cu costuri enorme, ce ar putea ajunge la jumătate din valoarea spitalului.", Gheorghe Albăstroiu, şef de serviciu la Compania de Apă Oltenia

Actuala clădire o să fie renovată

Viceprimarul Craiovei, Florentin Tudor, a ţinut să lămurească problema actualei clădiri a spitalului Filantropia. „Actuala clădire, cel mai probabil o să fie renovată pentru a se putea merge cu ambele. Momentan, aceasta se află într-o stare destul de proastă, dar după renovare o să fie altceva”, a declarat Florentin Tudor, viceprimar al Craiovei. Filantropia este unul din cele mai vechi spitale funcţionale din Oltenia. Cu o vechime de peste 100 de ani, clădirea acestuia nu a fost până în acest moment renovată.

Spitalul este înglodat în datorii

Situaţia actualului spital este de-a dreptul dezastruoasă. În ultimele luni, în mai multe rânduri, la spital a fost sistată alimentarea cu electricitate şi gaze din cauza datoriilor foarte mari pe care spitalul le are. Cu o vechime foarte mare, cu izolaţii foarte proaste şi cu un consum ridicat, trecerea iernii reprezintă o adevărată provocare pentru managerul de la spitalul Filantropia, doctor Alice Gavrilă. Cum furnizorii trimit înştiinţări peste înştiinţări şi bani nu vin deloc, iarna se dovedeşte a fi un obstacol foarte greu pentru cei care administrează acest spital. Plata unei facturi ajunge şi la 200.000 de lei pe lună, o sumă foarte mare dacă ţinem cont că veniturile sunt foarte mici. Odată cu noul spital, conducerea de la Filantropia speră că şi problemele legate de costuri or să dispară.

Hăituiţi de furnizori

Situaţia critică pare că nu se mai termină la Spitalul Filantropia. Fondurile insuficiente fac ca instituţia să acumuleze datorii peste datorii. „La CEZ mai avem de dat aproape 140.000 de lei, la gaze vreo 490.000 de lei. Nu mai vorbesc de furnizorii de medicamente!”, a declarat Alice Gavrilă, managerul spitalului. Aceasta se teme că în curând o să se treazească cu citaţii din partea furnizorilor de medicamente şi nu numai. Aceştia, în ultima perioadă, tot ceea ce mai trimit spitalului Filantropia din Craiova sunt înştiinţări pentru plata datoriei. Nici GDF Suez Dolj nu este mai prejos, aceştia nemafiind dispuşi să colaboreze cu instituţia. Rugaţi să înţeleagă situaţia, cei de la GDF Suez i-au trimis pe cei de la spital să vorbească cu reprezentanţii companiei de la Bucureşti.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

28.11.2012 - 08:41partidul e in toate:cryss zenga, ti-ai platit cotizatia pe anul asta?

26.11.2012 - 22:19Cryss Zenga:Ce inseamna primar bun,guvern bun,premier bun..Deci se poate !

Pagina 1 din 1 (2 comentarii din 2)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...