Sub Lupă

Sifonarea banilor guvernamentali în scopuri electorale, metodă aplicată de primarii vâlceni!

Calamităţile inventate curg, frauda liberală merge înainte!

Alte peste 7 milioane de lei au zburat din fondul de intervenţie aflat la dispoziţia Guvernului către o serie de comune vâlcene sub scuza, deja penibilă, a unor intervenţii pentru remedierea pagubelor produse de calamităţi... inexistente.

Pe 27 august, fix în momentul debutului campaniei electorale, premierul Ludovic Orban a alocat, printre altele, suma de totală de 59.597.000 lei, dintre care 7,34 milioane au fost viraţi către şase comune din Vâlcea, care au reclamat riscuri apărute în urma unor precipitaţii abundente, de care... culmea!, localnicii nici nu îşi amintesc.

Metoda a fost perfectată încă din iulie, cînd 35 de primării din Vâlcea au primit peste 48 milioane lei (aproximativ 10 milioane euro) invocând aceleaşi pretexte false.

Dosar în lucru

Sifonarea banilor din fondul destinat situaţiilor de urgenţă a intrat şi în atenţia procurorilor vâlceni care au iniţiat o amplă anchetă în dosarul penal 337/P/2020, sub suspiciunea că fondurile au fost direcţionate spre lucrări cu iz de campanie electorală.

“Prin ordonanţa din data de 25.08.2020 s-a dispus începerea urmăririi penale «in rem», faţă de faptă, cu privire la comiterea infracţiunilor de «obţinere ilegală de fonduri», «deturnare de fonduri», «abuz în serviciu», fapte prev. de art. 306 al. 1 C.P., art. 307 al. 1,2 C.P. şi art. 13/2 din Legea 78/2000 rap. La art. 297 al. 1 C.P.”, se arată în ordonanţa procurilor anticorupţie.

Acum însă, o nouă şarjă de primari vâlceni se poate alătura celor 35 de edili anchetaţi, ca urmare a recidivei Guvernului de a jongla cu banii publici în vederea menţinerii în funcţie a unor aleşi care au jurat fidelitate conducerii liberale a judeţului.

În alte două localităţi, Lădeşti şi Stoeneşti, sumele virate – 1,053 milioane lei, respectiv 2,8 milioane – sunt de-a dreptul ridicole, ţinând cont de motivele invocate de edili:

- Podeţ, pod şi 5 drumuri pietruite în Lădeşti;
- Punerea în siguranţă a bazinelor de alimentare cu apă din comuna Stoeneşti.

În ciuda faptului că totul sună extrem de pompos şi de alarmant, localnicii infirmă scenariul vreunei inundaţii recente în zonele menţionate în HG, ba chiar se arată uluiţi de o astfel de urgie care s-ar fi abătut pe capul lor, aşa, pe neştiute.

„Aici avem un podeţ de lemn care sare peste un pârâu, dar e aşa de ani buni. Nu a mai plouat de luni bune ca să ne plângem de vreo inundaţie. Nici măcar nu am văzut pe cineva să facă măsurători pe aici. Acu’, dacă e să ne facă podeţ nou nu trebuia să vină cineva cu măsurători?”, întreabă uluită o localnică din satul Păsculeşti, comuna Lădeşti.

În aceeaşi comună, drumurile care reclamă o pietruire proaspătă pare destul de bine întreţinut, cel mai probabil fiind folosit ca scuză pentru atragerea unor fonduri de campanie care să fie direcţionate către o firmă de casă a liberalilor vâlceni.

„Nu e panică, man!”

Pentru primarul Ion Lixandru din Lădeşti, chiar dacă situaţia pare urgentă şi arzătoare, cel puţin în notele constatatoare ale Comisiei locale şi a membrilor Comisiei Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, lucrările mai pot aştepta câteva luni, pe stilul „Nu e panică, man!”.

„Aaa, banii nu i-am aprobat nici în Consiliul Local. Nu am început lucrările. Mai durează, trebuie să facem mai întâi proiectul. Un pod sau un podeţ nu îl fac peste noapte. Cred că pe la sfârşitul anului voi face lucrările”, spune primarul Lixandru.

Reacţie dură
Jaful din banii publici a fost sesizat inclusiv de către adversarii politici ai liberalilor, cea mai puternică reacţie manifestând-o liderul PSD, Marcel Ciolacu.

“Aţi folosit bani publici pentru a cumpăra primari la bucată! 57 de milioane de lei aruncaţi din bugetul ţării pentru mercatoul vostru nesimţit despre care ipocritul de la Cotroceni şi cu cel de la Guvern nu ştiu nimic!”
– Marcel Ciolacu, preşedinte PSD.

Prevenţia, mama înţelepciunii, mai ales în vremuri de campanie

La Stoeneşti lucrurile stau doar un pic diferit, în sensul că primarul Gheorghe Dumbravă a aprobat recepţia sumei în ultima şedinţă a actualului Consiliu Local, a trecut deja la contractarea proiectantului, dar recunoaşte că alunecarea de teren invocată e cam pe jumătate inventată. Aşa că a decis să acţioneze... preventiv, chiar dacă proiectul, finanţat cu 2,5 milioane euro, este încă în execuţie şi perfect nefuncţional în momentul acesta.

„Acum suntem în faza de proiectare. Tocmai ce au început băieţii mei de la achiziţii să facă documentaţia. Eu vreau să respect ce spune legiutorul, intrăm în indicatorii stabiliţi şi apoi executăm lucrarea. E un obiectiv important pentru toată lumea din comună. Sunte 3400 de locuitori care depindem de această alimentare. Aaa, deocamdată nu e dată în funcţiune. Ne alimentăm din reţeaua comunei Bărbăteşti. Proiectul e încă în execuţie. Cum să vă spun eu..?!!! Constructorul a intervenit în aval, dar se văd urme de alunecare de teren pe zona bazinelor, aşa că am cerut banii aceştia preventiv. Trebuie să facem un zid de sprijin care să stabilizeze tot dealul”, spune mândru de el, primarul Dumbravă.

Atât de mândru, încât ignoră cu desăvârşire că fapta sa reprezintă dublă finanţare pentru un proiect care nici măcar nu pare pus în pericol de vreo calamitate naturală, ci de lucrul făcut de mântuială, care înconjoară tot proiectul de 2,5 milioane de euro.

Alunecarea de teren invocată de Comisia locală este într-adevăr inevitabilă pe următorii ani, atâta vreme cât constructorii lucrării au poziţionat bazinele pe un sol argilos, cu o platformă pietruită în bătaie de joc şi fără elemente de stabilizare a solului.

Citiţi şi http://saptamana.net/articol/16894-primariile-valcii-sifon-pentru-fondul-de-interventie-aflat-la-dispozitia-guvernului


Bazine de apă din Stoeneşti


Drum de interes local din Lădeşti - sat Cermegesti


Podeţ Lădeşti - Păsculeşti


Pod Lădeşti - Păsculeşti


Drum de interes local din Lădeşti - sat Popeşti


Drum de interes local din Lădeşti - sat Chiriceşti


Drum de interes local din Lădeşti - sat Ciumagi


Drum de interes local din Lădeşti - sat Găgeni

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

28.09.2020 - 15:00Alice:Acest sistem este verificat. Atentie. Castiguri online acum. E totul testat deja. Succes maxim. Totul depinde numai de tine. Noi suntem viitorul. Aici castigi bani online. Oferim o oportunitate unica. Vrei castiguri rapide si mari? Ne vezi peste tot, pentru ca suntem unici. Pentru detalii, ma puteti contacta la adresa de e-mail muncadeacasa08@gmail.com

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...