Economic

Leonardo Badea (BNR): Finanţarea prin piaţa de capital locală, devenită astăzi piaţă emergentă secundară, este una din oportunităţile de dezvoltare a României

Viceguvernatorul BNR, domnul Leonardo Badea, a declarat:

“Promovarea efectivă a pietei de capital din România la statutul de piaţă emergentă secundară de către agenţia de evaluare financiară FTSE Russel este rezultatul efortului meritoriu din ultimii ani al întregii comunităţi locale implicate în dezvoltarea sa.

Efectele sunt atât directe (includerea unor companii într-o serie de indici internaţionali urmăriţi de o clasă mai importantă de investitori comparativ cu cei prezenţi până acum pe piaţa noastră), dar mai ales indirecte, de natură reputaţională şi cu implicaţii structurale pe termen lung.

Cu precădere în contextul actual în care toate economiile se află în competiţie acerbă pentru finanţare, intrarea efectivă într-o categorie superioară a pieţelor de capital echivalează cu o ancoră suplimentară în sprijinul procesului de integrare financiară şi convergenţă europeană, precum şi pentru îmbunătăţirea accesului la capitalul extern. Dobândirea statutului de piaţă emergentă secundară de capital creşte atractivitatea pentru investitorii străini a instrumentelor financiare emise local, lucru de care vor beneficia deopotrivă segmentul privat al economiei cât şi emitenţii de obligaţiuni din sectorul public sau atât de necesarele parteneriate public-private.

Cu cât economia românească se va deschide mai mult către finanţarea prin piaţa de capital, cu atât beneficiile statutului nou dobândit de aceasta vor fi mai însemnate iar transformările pozitive vor fi mai vizibile. Pasul pe care piaţa de capital din România îl face acum are premisele de a facilita efortul de relansare economică şi pe cel de modernizare a ţării, dacă tot mai mulţi antreprenori şi administraţii locale vor avea curajul şi ingeniozitatea de a transforma ideile lor de dezvoltare în proiecte economice fezabile, transparente, cu un sistem solid de guvernanţă şi prin care să ofere un parteneriat atractiv pentru investitorii pe piaţa de capital.

În opinia mea, finanţarea prin piaţa de capital locală, devenită astăzi piaţă emergentă secundară, este una din marile oportunităţi de dezvoltare a României în viitorul apropiat şi mediu, alături de finanţarea prin fondurile europene”.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...