Monden

Călătorului îi şade bine cu vinul şi un platou cu carne lângă

Evadare în Dealu Mare - un bun prilej de a asocia produse pe care le combinăm în mod frecvent pe mesele din sufragerie: vin, carne şi brânzeturi, toate împinse spre zona de rafinament.

Bordeaux, un tărâm de legendă, Trei Muschetari, vinul ala de Anjou... bla, bla. Ehhh, dar avem Bordeaux-ul nostru de România, direct din Dealu Mare, loc fain de evadare si relaxare numai când auzi numele cramelor: The Iconic Estate, Aurelia Vişinescu, Lacerta, Viile Metamorfosis, Budureasca, Licorna sau Apogeum-Tohani. „Evadare în Dealu Mare”, programul iniţiat de Asociaţia Dealu Mare este exact o evadare în cel mai strict sens al cuvântului şi un bun prilej de a asocia produse pe care le combinăm în mod frecvent pe mesele din sufragerie: vin, carne şi brânzeturi, toate împinse spre zona de rafinament.

Catacombe, vinuri si muzee!

Traseul nostru a început cu o vizită la Conacul Bellu, un fost domeniu viticol de renume din zona Urlaţi, Prahova. Muzeul în sine reflect dragostea nobililor de odinioară pentru lucruri fine: porţelan, cristal, tablouri de valoare etc, dar trecerea spre lumea vinului se face odată cu intrarea în crama muzeului, unde găseşti de la instrumente vechi de întreţinere şi cultivare a viţei de vie, prese dacice din piatră de zdrobit strugurii - în care doar virginele erau lăsate să joace în picioare ciorchinii - sau butoaie de stejar de 10.000 litri. Goale, din păcate!

Lângă muzeu, fostul parc al domeniului nobiliar este înţesat de catacombe din piatră, care la fel de bine s-ar putea să fi fost folosite pentru adăpostirea şi învechirea vinului nobil.

Ei, dezamăgirea stârnită de goliciunea butiilor goale din crama conacului a fost ştearsă rapid de imaginea cramelor Iconic Estate, parte a Grupului Alexandrion.

“Vinul românesc ar putea fi noua senzaţie în SUA!”

Pe domeniul Iconic am fost întâmpinaţi chiar de CEO-ul grupului, Stelios Savva, un om care dă dovadă că ştie a aprecia la adevărata sa valoare revenirea de senzaţie pe care o are vinul românesc. “În ultimii 10 ani, vinul românesc a progresat enorm. Şi noi, prin Iconic Estate încercăm să facem trecerea de la producţia cantitativă la cea de o calitate superioară. În momentul acesta exportăm vinurile noastre în pieţe precum Ţările Baltice, Germania, China şi încercăm să deschidem piaţa din Statele Unite ale Americii. Din primele discuţii cu importatorii de acolo am înţeles că vinul românesc ar putea fi noua senzaţie în piaţa americană. De aceea facem şi efortul de a ţinti numai spre produsul cel mai bun, indiferent dacă vinul respectiv se înscrie în gama mainstream sau este un produs premium”, a explicat Stelios Savva.

Totodată, introducerea brandurilor lansate de Iconic Estate pe piaţa americană vine la pachet cu o investiţie de 15 milioane euro într-o distilerie pe care Alexandrion Grup urmează să o inaugureze în statul New York.

Secretele vinificaţiei moderne ne-au fost explicate apoi de Lorena Deaconu, oenologul domeniului Iconic. Vinul nobil, maturat în baric de stejar de diferite provenienţe, îşi are tainele sale în servire, iar pentru a face o alăturare cât mai plăcută, gazdele au adăugat meselor platouri cu file-bites de peşte, brânzeturi nobile, pui crispy şi sos salsa. O adevărată experienţă bahico-culinară, perfect echilibrată pentru un consumator pretenţios. Iar, asta nu a fost singura surpriză, căci la doi paşi, cele 82 de hectare cultivate de Aurelia Vişinescu ne îmbiau la o altă vizită.În pas organizat către o degustare de tip organic

Aurelia Vişinescu este un nume care nu mai are nevoie de nicio prezentare, iar munca ei de vinificator a constat nu doar în combinarea soiurilor şi maturarea vinurilor din colecţiile prezentate sub numele ei, ci şi în întregirea fermei viticole prin achiziţionarea parcelelor lăsate în paragină până la a ajunge la suprafaţa de 82 de hectare.

E un story pe care îl împărtăşeşte cu drag celor care îi trec pragul în vizită, aşa cum îşi expune cu aceeaşi pasiune şi planurile de viitor. “În acest moment ţintim certificarea de produs organic. Avem în plan şi realizarea unei investiţii într-un sistem de irigare, în condiţiile în care observăm că viţa de vie suferă de stres. Din păcate, anul acesta, pandemia ne-a limitat cumva avântul. Avem scăderi pe vânzare de 45%, atât pe piaţa internă, cât şi pe export. Închiderea sectorului Horeca pe mai tot globul a limitat vânzarea de vinuri. Se cunoaşte îndeosebi pe pieţele din China şi Japonia”, spune Aurelia.
Turul de cramă, degustarea rozeului versatil, catifelarea din aroma roşului Karakter şi sălbăticia celor 3 Fete Negre au mers mână în mână cu un tocan de vânat şi o pastramă de berbecuţ reinventată într-un sandwich delicious, toate alăturându-se tentei de organic a degustării, servite în sistem catering de un restaurant partener din Buzău.

În dulcele stil clasic

Ultima din turul primei zile a fost crama Lacerta, unde culesul strugurilor se face încă manual, aşa cum se făcea şi acum câteva mii de ani, după cum recunoaşte oenologul Mihai Baniţă.

Este şi podgoria aşezată la cea mai mare altitudine dintre cele trei, facilitând producerea unor vinuri roşii de calitate, apreciate în special în sectorul Horeca. Şi nu e de mirare că acestea au mers de minute într-o combinaţie de tartine cu muşchi de porc presat la rece şi afumat, brânzeturi maturate şi fructe confiate.

250 de vizitatori încântaţi

“În cele două zile s-au vândut peste 170 de bilete, la care s-au adăugat aproximativ 50 pentru invitaţi şi donatori. În total, peste 250 de vizite, inclusiv cei care au avut bilet pentru ambele zile. Pentru că ”Vinul românesc face bine” în continuare, Asociaţia Dealu Mare continuă să susţină cadrele medicale, direcţionând 10% din valoarea totală a încasărilor către Spitalul din Mizil”, ne spune Adelina Boboc, reprezentantul Asociaţiei Vinul.ro. Turul cramelor din Dealu Mare a prilejuit degustarea a 50 de etichete, toate cu caracteristici speciale, dar şi o iniţiere în viaţa vinului nobil şi a oamenilor pasionaţi care trăiesc pentru a da nobleţe acestei licori.


 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...