Sub Lupă

Cum să furi două milioane de euro din fondurile europene: Fă-te cioban în Comuna Mălaia, Vâlcea!

Răgman Emil, fost primar al localităţii gorjene Prigoria, a beneficiat mai bine de 12 ani de un contract încheiat de Primăria Ciocardia, prin care i s-a închiriat suprafaţa de 500 ha de păşune în zona Coasta Bengăi, suprafaţă ce aparţinea Localităţii Mălaia din judeţul Vâlcea.

Încă din anul 2007, aproape 500 ha din Coasta Bengăi sunt deţinute de fostul primar al localităţii Prigoria din Gorj, care i-a “convins” pe vecinii săi de la Primăria Ciocadia (aflată la 100 km de Coasta Bengăi) să îi arendeze cu suma modică de 10 lei/ha, un teren din Vâlcea, pentru care ei nu deţineau niciun act pe proprietate.

Pentru ca totul să fie ca la carte, gorjenii au invocat o Hotărâre a Comisiei Judeţene Gorj, (care de fapt identifica păşunile din judeţul Gorj), susţinând că de fapt este un titlu de proprietate al Primăriei Ciocadia pentru terenul din Coasta Bengăi - Vâlcea şi i-au închiriat păşunea lui Răgman Emil. (Anexat răspunsul Comisiei Judeţene Gorj)

Răgman Emil ştia că păşunea aparţine Primăriei Mălaia, declarând-o în cele 15 zile legale de la încheierea contractului de arendare la Registrul Agricol Mălaia.

În anul 2009, în urma emiteri Ordinului de Prefect Vâlcea cu nr. 328/2009, iniţial Primăria Mălaia nu a mai dorit să prelungească Contractul de Arendare şi nici să îl recunoască, însă, prin metode specific balcanice, Răgman l-a convins în anul 2009 pe primarul Localităţii Mălaia să îi semneze un act adiţional (ce ulterior s-a dovedit de către instanţa de judecată ca fiind ilegal) prin care îi arendează aceiaşi păşune. Din păcate pentru domnul Răgman, păşunea este în administrarea Consiliului Local Mălaia şi pe care doar Consiliul Local o putea închiria (aşa cum a subliniat definitiv şi Curtea de Apel Piteşti), însă nu a existat o hotărâre de consiliu local în acest sens.

Ca urmare a sesizărilor primite din partea mai multor cetăţeni, Primăria Mălaia s-a judecat cu Răgman Emil, instanţa desfiinţând definitiv titlul acestuia în 16 decembrie 2019.

Ciudat este că, chiar şi după această hotărâre definitivă, Primăria Mălaia, susţine în luna martie 2020, că terenul este “arendat” domnului Răgman Emil în condiţiile în care pe site-ul Primăriei nu apare nici-un HCL prin care Primăria să fi închiriat terenul conform OUG 34/2013, iar acesta pierduse titlul pe care îl avea prin decizia civilă definitivă cu nr. 496/2019 a Curţii de Apel Piteşti.

“Constată nulitatea absolută a actului adiţional nr. 1 din 28.05.2008 la contractul de arendare nr. 4 din 10.05. 2007, act adiţional încheiat între Consiliul Local Malaia, prin primar în calitate de arendator şi Racman Emil, în calitate de arendaş. Obligă pârâtul să restituie terenul în suprafaţă de 453 ha, golul alpin situat în Muntele „Coasta Bengăi”, comuna Malaia”, se arată în Hotarârea 438/2017, din 20.06.2017, emisă de Judecătoria Brezoi, rămasă definitivă prin Hotarârea 496/2019, din 16.12.2019, emisă de Curtea de Apel Piteşti.

Culmea este că, mirajul fondurilor europene i-a determinat pe cei din Primăria Mălaia să elibereze adeverinţa acestuia şi pentru anul 2020 (după pronunţarea hotărârii definitive din luna decembrie 2019), cu toate că nu mai avea niciun titlu şi cu toate că în mod normal şi legal trebuiau să organizeze o licitaţie conform OUG 34/2013.

Argumentul invocat de Primăria Mălaia este acela că domnul Răgman Emil a depus contestaţie în anulare (unde a şi pierdut pe fond), cu toate că acesta este un proces ce nu suspendă executarea hotărârii definitive şi care poate fi făcut de 1.000 de ori de domnul Răgman Emil, însă titlul lui tot anulat rămâne.

Se pare că un investitor din zonă, a cărui investiţie este de peste 15 milioane de euro, în urma căreia domeniul schiabil Vidra-Transalpina-Mălaia ar ajunge al doilea domeniu schiabil din ţară, blocat de matrapazlâcurile dintre Primăria Mălaia şi Răgman Emil a sesizat deja DNA - Serviciul Teritorial Piteşti, pentru a cerceta dacă nu cumva bugetul UE a fost fraudat în aceşti 10 ani cu circa 2 milioane de euro de către Răgman Emil, împreună cu persoane din Primăria Ciocadia-Gorj şi Primăria Mălaia-Vâlcea. 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...