Sport

Maren Aardahl, noua handbalistă de la SCM Rm. Vâlcea: „Sunt dură, muncitoare, cer mult de la mine!”

Norvegianca Maren Aardahl preferă faza de apărare şi spune că este întotdeauna un om de echipă pe care poţi să te bazezi la SCM.

Maren Aardahl nu iese din tiparul nordic. Înaltă, blondă, cu ochii albaştri. Contrastează prin faptul că la ea nu simţi deloc răceală. Din contră. E tot timpul cu zâmbetul pe buze, gata să-ţi sară în ajutor în orice moment.

Maren are 26 de ani, dar nu a apucat să joace în naţionala Norvegiei. Pe un post-cheie într-o echipă de handbal, cel de pivot, Aardahl a trebuit să stea în spatele unor handbaliste de mare valoare precum Heidi Loke, Marit Malm Frafjord şi, mai nou, Kari Brattset. Este ţelul său însă şi nu se lasă bătută. Ştie că va ajune acolo unde şi-a dorit.

Primul pas a şi fost făcut în această primăvară, a fost convocată pentru un prim stagiu de pregătire alături de toate vedetele norvegiene. „Poate am mai mari şanse când se va lăsa Heidi Loke. Dar ea e un robot, când se va întâmpla asta, nu se ştie", glumeşte Maren.

„Am văzut meciurile cu CSM Bucureşti!"

Când a primit oferta de la SCM Rm. Vâlcea de a juca în România, Maren nu a stat pe gânduri. A simţit o bună oportunitate de a creşte în valoare. „Campionatul românesc e unul foarte puternic. Mi s-a părut interesant, mai ales că jucasem împotriva antrenorului nostru când el era la Dunărea Brăila. A fost şi amuzant pentru că el mi-a spus atunci că am jucat bine. Nu mă aşteptam ca peste ani să vină această ofertă", spune acum norvegianca.

Nu semnase încă în momentul în care a urmărit un meci al echipei sale cu CSM Bucureşti. „Îmi doream parcă să fiu şi eu acolo, pe teren, implicată. Mi-a plăcut atmosfera. Felul cum oamenii se bucurau. Şi atunci am fost convinsă de drumul meu", subliniază Maren

Nu ştia prea multe de Vâlcea. „Auzisem de istoria Oltchimului, jucasem anul trecut cu Bietigheim, în Liga Campionilor. Am trăit pe viu atmosfera de la Vâlcea. În plus, când am semnat contractul, am aflat şi că Byasen a jucat cu Oltchim finala Cupei Cupelor în 2005. Eram însă prea mică atunci", a adăugat nordica.

„M-am simţit ca acasă, la Trondheim!”

Maren începe să facă acum analogii. „Vâlcea, ca şi oraşul în care m-am născut, e mic, ajungi uşor dintr-un loc în altul. Mi-am dat seama că e un oraş safe, în care te simţi cu adevărat în siguranţă. Şi oamenii sunt amabili, mereu te ajută", mărturiseşte pivotul.

În cantonamentul de la Cheile Grădiştei, în vârful munţilor, Maren Aardahl s-a simţit încă o dată în largul său. „Când am ajuns acolo, priveam de jur împrejur şi nu ştiam unde sunt. Chiar vorbeam cu prietenul meu pe FaceTime şi îi spuneam că parcă sunt acasă".

„Mi-e teamă că nu o să fiu acceptată!"

Maren a stat acum mai mult cu Ann Grette Norgaard şi cu Evgenija Minevskaja la munte. „Daneza şi norvegiana se aseamănă mult, aşa că putem vorbi. Agy mi-a spus multe lucruri, m-am simţit mai în siguranţă întrebând-o pe ea ce se întâmplă la echipă, pentru că avem aceleaşi standarde. Cu Şenii vorbesc în germană, atât cât am putut şi eu să învăţ în anul petrecut la Bietigheim", dezvăluie Maren. Minevskaja este şi colega ei de cameră.

Cum s-ar descrie Aardahl în cinci cuvinte? Nordica stă puţin, dar nu se gândeşte prea mult. „Sunt deschisă, socială, atentă la nevoile altora, energică şi amuzantă. Uneori dansez la antrenamente, îmi place să-i fac pe oameni să se simtă bine", spune ea.

Pe teren, pivotul norvegian e un pic altfel decât în afara handbalului. „Recunosc, sunt dură, muncitoare, cer mult de la coechipiere, dar şi de la mine. Cer multe, dar şi când cineva reuşeşte un lucru sunt acolo pentru a-l încuraja, sunt o jucătoare de echipă".

În viaţa de zi cu zi se consideră „mai blândă, mai zâmbăreaţă, îmi place să ştiu că toată lumea e bine. Merg pe vibraţii bune, dar în handbal e mai greu".

Nu-i e frică de nimic în viaţă. „Vorbesc de lucruri normale, desigur, nu că-mi pierd familia. Mi-e un pic teamă atunci când merg în locuri noi că oamenii nu or să mă placă, că nu voi fi acceptată. Nu cred că e cazul la Vâlcea însă, unde văd că toată lumea vrea să mă ajute ca să mă integrez cât mai rapid", încheie Maren.

„Iubesc să joc handbal pe plajă!"

Maren Aardahl a jucat în naţionala de handbal pe plajă a Norvegiei, fiind o componentă de bază. A câştigat titlul european cu nordicele, dar şi un bronz şi un argint la Mondiale. „Ador handbalul pe plajă. Am vrut să mai joc, dar antrenorul meu din Germania a zis nu, eram nouă la echipă şi nu am vrut să intru în belele", spune Maren.

Toată lumea crede că există risc mare de accidentare pe nisip, dar Maren îi contrazice. „După un sezon lung pe parchet, în sală, e bine pentru genunchii tăi şi pentru corp să joci pe nisip. E relaxant. Mulţi antrenori de handbal clasic spun că te oboseşti, că încetineşti mişcările, dar eu nu am fost niciodată mai în formă cum am fost după anii în care am jucat pe plajă", explică Aardahl.

„Îmi place că-mi folosesc forţa în apărare!"

Maren Aardahl e, de departe, cea mai puternică jucătoare de la SCM Rm. Vâlcea, acum. A impresionat pe toată lumea în sala de forţă. Reuşea să facă multe repetări cu ganterele de 12 kilograme în fiecare mână sau să facă genuflexiuni cu haltera încărcată cu 140 de kilograme.

„În Norvegia, de când eşti mic, intri în sala de forţă. Apoi devine ceva firesc şi normal", spune Maren. Foloseşte forţa şi pe terenul de handbal. „Îmi place faza de apărare pentru că e mai greu să fii o apărătoare bună decât o atacantă bună. Apărarea este mai puţin apreciată pentru că toată lumea se uită la atac şi uită de apărare".

Antrenorul ideal e o combinaţie între dur şi respectuos

Norvegiencei îi plac "antrenorii care cer mult de la jucătoare, dar şi care ştiu când să relaxeze aceste cerinţe. E o combinaţie greu de găsit, de obicei sunt doi antrenori, unul dur şi celălalt drept. E greu să fii amândouă!", spune ea.

„Nu cred că există antrenorul perfect, la fiecare antrenor cu care lucrezi vor exista părţi pe care le placi şi unele pe care nu le placi. Primul meu antrenor, de la Byasen, Valeri Putans, e poate cel mai bun antrenor cu care am lucrat", subliniază nordica.

sursa: gsp.ro

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...