Economic

CIECH Soda România face încă un pas în tentativa de a relua producţia de sodă la Vâlcea

Soda România a depus astăzi documentele oficiale pentru demararea procedurilor de obţinere a autorizaţiei de mediu necesară pentru construirea unei noi centrale în cogenerare în cadrul unităţii sale din judeţul Vâlcea. Compania lucrează în continuare la studiul de fezabilitate pentru centrală, astfel încât să poată fi luată cea mai bună decizie finală.

Grupul CIECH, proprietarul CIECH Soda România, intenţionează să obţină colaborarea unui partener extern în acest proiect şi să valorifice posibilitatea utilizării unui mecanism de sprijin asigurat de Uniunea Europeană. Compania a obţinut deja prima decizie administrativă necesară, certificatul de urbanism, cu aproape o lună în urmă. În acelaşi timp, continuă lucrul la studiul de fezabilitate pentru noua centrală. Potrivit planului, acesta ar trebui să fie finalizat până la sfârşitul celui de-al treilea trimestru al anului 2020.

Studiul de fezabilitate va viza atât aspectele operaţionale, cât şi aspectele financiare ale investiţiei. Aşa cum a anunţat anterior Grupul CIECH, această investiţie exclude posibilitatea de a suporta cheltuieli cu investiţiile care ar putea afecta bilanţul Grupului CIECH. În plus, CIECH intenţionează să colaboreze cu un partener extern care să fie responsabil pentru construirea şi mentenanţa unei noi surse de abur, precum şi cu autorităţile române, în vederea obţinerii de sprijin prin intermediul unor programe de ajutor de stat şi al mecanismelor de ajutor din partea Uniunii Europene menţionate anterior, pentru acest tip de proiect.

Grupul CIECH operează propriile centrale în Germania şi Polonia, în condiţii de înaltă eficienţă şi cu respectarea strictă a normelor de mediu ale UE. Construirea propriei surse de abur este una dintre foarte puţinele soluţii pe care compania le are pentru a îşi putea relua activitatea în România, după ce, în septembrie 2019, a fost nevoită să intre în stand-by pe termen lung din cauza condiţiilor comerciale nesustenabile impuse de unicul furnizor de abur pe plan local.

„Ne concentrăm în continuare asupra tuturor demersurilor necesare pentru a relua producţia de sodă calcinată în România. Experienţa noastră îndelungată în producţia de sodă în Vâlcea, împreună cu poziţionarea noastră unică în aprovizionarea clienţilor noştri şi cunoştinţele noastre solide în ceea ce priveşte operarea propriilor centrale, ne permit să avem o perspectivă optimistă asupra opţiunilor noastre. Am prefera să găsim o soluţie viabilă care să implice furnizorul nostru local, dar trebuie să asigurăm un rezultat economic solid. Obiectivul nostru este să obţinem volume de abur în cantitatea şi la calitatea necesare pentru procesele noastre industriale”, a declarat Witold Urbanowski, directorul general al CIECH Soda România.

Începând cu septembrie 2019, compania a aşteptat timp de şase luni o decizie în legătură cu diferitele soluţii posibile pentru asigurarea aprovizionării cu abur într-un mod sustenabil, după ce a prezentat tuturor autorităţilor competente la nivel local şi naţional numeroase rapoarte, analize şi adrese care atrăgeau atenţia asupra acestei probleme. CIECH Soda România a suportat toate costurile salariale şi de întreţinere aferente acestei perioade. Cu toate acestea, la finalul lui martie, din cauza presiunii suplimentare a pandemiei, compania a decis să adopte un program de disponibilizări voluntare, care a vizat 72% dintre cei 600 de angajaţi, şi o procedură de concediere colectivă, care a vizat 13% dintre angajaţi.

În timpul stării de urgenţă, în aprilie 2020, pentru a răspunde nevoilor mai multor companii locale, CIECH Soda România a închiriat un generator de abur de mici dimensiuni care să asigure aburul necesar pentru producţia de silicaţi, ajutându-şi astfel clienţii să satisfacă cererea crescută de produse de curăţenie.

În prezent, în cadrul fabricii este activă o echipă relativ mică, care se ocupă de producţia de silicaţi şi de întreţinerea instalaţiilor de producţie a sodei.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...