Actualitate

Predarea comenzii grupării navale NATO condusă de Forţele Navale Române

Forţele Navale Române au predat luni, 15 iunie 2020, comanda Grupării Navale Permanente NATO de Luptă Contra Minelor SNMCMG - 2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group 2), în cadrul unei ceremonial desfăşurat în premieră prin videoteleconferinţă (VTC), ca măsură preventivă în contextul epidemiologic internaţional dat de pandemia cu COVID-19.

Comanda SNMCMG-2, asigurată pentru o perioadă de şase luni de căpitan-comandor Valentin-Cătălin Vlad, a fost predată omologului grec căpitan-comandor Dimitrios Katsouras, ceremonialul fiind prezidat de Commodore Jeanette MORANG (Forţele Navale ale Regatului Ţărilor de Jos) ce ocupă funcţia de comandant al Forţelor de Suprafaţă din NATO, din cadrul Comandamentului Maritim NATO (MARCOM).

”Prin asumarea comenzii SNMCMG-2, pentru prima dată în istoria Forţelor Navale Române, ţara noastră şi-a demonstrat capacitatea de a fi un furnizor de securitate pentru apărarea aliaţilor. Gruparea navală şi-a adus contribuţia la menţinerea capacităţii de luptă şi de reacţie imediată, conform răspunsului militar aliat rapid în situaţii de criză şi la promovarea valorilor şi a imaginii NATO, atât în cadrul activităţilor planificate, cât şi prin adaptarea la noile provocări. Cu toţii ar trebui să fim mândri deoarece aceste ultime şase luni ne-au demonstrat că împreună suntem puternici, devotaţi, flexibili şi gata să ne adaptăm oricărui mediu operaţional, prietenos sau provocator, pentru asigurarea nivelului de reacţie imediată. Vânt bun din pupa!” – a subliniat căpitan comandor Valentin – Cătălin Vlad la predarea funcţiei.
”Evidenţiez în mod deosebit executarea misiunii în condiţii grele, nemaiîntâlnite, date de măsurile de protecţie specifice pandemiei globale COVID-19, ce v-au ţinut ambarcaţi permanent la bordul navei şi care au făcut ca expresia fiţi în siguranţă să capete alte valori. MARCOM apreciază felul în care SNMCMG2, avându-l la comandă pe căpitan comandor Valentin - Cătălin Vlad, a gestionat această provocare, executând misiunile în deplină siguranţă pentru personalul navelor ce au făcut parte din grupare. Deşi au fost anulate o parte din exerciţiile internaţionale, aţi reuşit să menţineţi capacitatea de luptă şi de reacţie imediată a NATO, fructificând toate oportunităţile de interacţiune cu forţe navale aliate. Mulţumesc Forţelor Navale Române pentru contribuţia importantă adusă grupării Navale a NATO, iar pentru misiunile viitoare vă doresc mult succes şi vânt bun din pupa! BRAVO ZULU! ”, a transmis commodore Jeanette MORANG.

Căpitan-comandorul Valentin Vlad a condus statul major al grupării, din care au făcut parte şi trei ofiţeri din forţele navale partenere, conform politicii NATO de organizare a grupărilor navale permanente, de la bordul navei comandant, puitorul de mine şi plase 274 ”Viceamiral Constantin Bălescu”.

Sub comanda ofiţerului român, s-au executat misiunile SNMCMG-2 din perioada ianuarie-iunie 2020, în Marea Neagră, Marea Egee şi Marea Mediterana, de nave militare din Bulgaria, Germania, Grecia, România şi Turcia, conform graficului de generare al forţelor realizat de Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM).

SNMCMG-2, având pentru prima dată la comandă un ofiţer al Forţelor Navale Române, a acţionat pentru asigurarea capacităţii de reacţie imediată la nivelul NATO, precum şi pentru creşterea interoperabilităţii dintre forţele navale aliate şi promovarea imaginii Alianţei Nord Atlantice, prin antrenamentele comune la care gruparea navală a participat şi prin activităţile pe care aceasta le-a executat pe mare şi în porturile în care şi-a refăcut capacitatea de luptă.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...