Economic

Borza anunţă disponibilizări la Hidroelectrica

10 la sută din angajaţi ar urma să fie daţi afară din companie

Evaluarea personalului din Hidroelectrica, efectuată la cererea administratorului judiciar Euro Insol, a luat sfârşit, săptămâna viitoare urmând să înceapă negocierile cu reprezentanţii sindicatelor. Euro Insol a anunţat în septembrie că a iniţiat un proces de evaluare individuală a competenţelor profesionale şi manageriale ale salariaţilor societăţii, care are ca principale obiective redimensionarea organigramei, în special a personalului tehnic, economic, ştiinţific şi administrativ în vederea reducerii cheltuielilor de exploatare.

Borza taie o zecime din personal

Reprezentantul administratorului judiciar, Remus Borza a precizat că evaluarea personalului companiei a fost încheiată iar săptămâna viitoare vor începe negocierile cu reprezentanţii sindicatelor. „Putem evita disponibilizările dacă liderii dau dovadă de maturitate şi raţionalitate. Ori acceptă scăderea veniturilor excepţionale, ori vor fi disponibilizări”, a spus el. Borza a declarat că Euro Insol va analiza competenţele salariaţilor şi a estimat că în urma evaluării ar putea fi disponibilizaţi până la 10% din angajaţi. În privinţa evoluţiei rezultatelor financiare din acest an, Remus Borza a recunoscut că Hidroelectrica va încheia 2013 cu pierderi de 300 milioane lei şi venituri de până la 2,3 miliarde lei, sub nivelul bugetat de 3,1 miliarde lei, în principal din cauza secetei. Comparativ, în 2011 compania a înregistrat afaceri de 3,02 miliarde lei şi un profit net de 6,4 milioane lei, potrivit datelor raportate la Ministerul de Finanţe.

Ieşirea din insolvenţă prognozată pentru mijlocul anului viitor

În 2011, Hidroelectrica a livrat „băieţilor deştepţi” din energie de 1,52 miliarde de lei, în scădere cu 300 de milioane de lei faţă de 2010, contractele bilaterale reprezentând jumătate din vânzările companiei. Producătorul de energie controlat de stat a intrat în insolvenţă la 20 iunie, din cauze precum vânzările de energie la preţuri mult diminuate faţă de referinţa pieţei, managementul deficitar şi seceta prelungită. „Hidroelectrica va ieşi din insolvenţă atunci când va fi pregătită să iasă, nicio zi mai devreme sau mai târziu. Data de 30 iunie 2013 este un termen realist”, a spus reprezentantul administratorului judiciar. Borza a precizat că Hidroelectrica nu poate ieşi din insolvenţă până la finele acestui an, termen vehiculat anterior, din cauza unor impedimente de ordin juridic, legislativ şi financiar. Spusele lui Borza contrazic declaraţia premierului Victor Ponta care afirma în urmă cu două săptămâni că Hidroelectrica va ieşi din insolvenţă până la sfârşitul acestui an, curăţată de contractele bilaterale care au adus-o în situaţie de faliment.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...