Politică

Eugen Neaţă: “Cuiva nu-i place turismul românesc!”

Turismul este un mare vis economic românesc. Nu există regiune în care să nu se vorbească despre turism ca despre o şansă de relansare comunitară. Visul pare însă că se încheie acum, când, cu o nonşalanţă greu de calificat, şeful Guvernului român spune lumii întregi că turismul nu prea contează în cifra de afaceri a ţării. Şi, ca să-şi întărească aberaţia, Orban de pe la noi hotărăşte, direct pe strada unde a fost întrebat de presă, că turismul rămâne închis în România până când se răzgândeşte dumnealui. O face chiar în ziua în care vecinii noştri de la sud (Bulgaria şi Grecia) şi de la vest (Serbia şi Ungaria) anunţă că la ei în ţară se redeschid terasele, barurile şi restaurantele, ca primă necesitate de socializare controlată şi de divertisment public. Trebuie să spunem că la vecinii despre care vorbim, infectaţii cu coronavirus şi decedaţii sunt mai puţini decât la noi tocmai datorită modului mai destins în care trec prin criza sanitară, dar şi în care se pregătesc să întâmpune urmările ei economice. Din Grecia şi Bulgaria şi până în Polonia. Se pare că îndârjirea şi crisparea românească, folosite în această criză, produc performanţe medicale şi economice ceva mai slabe decât în ţările din regiune. Totul este mai mult la noi decât decât la ei.

Deci turismul românesc trebuie să revină în activitate în perioada imediat următoare. În trepte, cum se şi recomandă, cu respectarea întocmai a regulilor de distanţare fizică între participanţi, dar nu cu aplicarea unor reguli stabilite arbitrar, cum este aceea a grupurilor de doi-trei oameni. N-am auzit nici un argument solid, ştiinţific, pentru definirea unui grup minim. În România, un număr considerabil de familii sunt biparentale, nu mono, cum aud zilnic de la oficiali români, şi au doi copii. Patru, deci, cel puţin. Pentru deplasări turistice, sunt ocupanţii fireşti ai unui autoturism. La fel pentru ocupanţii unei mese la restaurant sau a unui loc pe o terasă. Patru-cinci oameni din unul-două medii familiale mi se pare rezonabil şi prudent în egală măsură. Cred că este vremea să auzim şi opinia specialiştilor care pot spune da turismului românesc.

Noi, în judeţul Vâlcea suntem direct interesaţi de funcţionarea în acelaşi timp a tuturor capacităţilor turistice: hoteluri şi pensiuni, terase, baruri şi restaurante. Acesta este un sistem din care nu poţi opri nimic fără a opri totul, în fapt. În judeţul Vâlcea există turism de agrement, turism balnear, agro-turism şi turism monahal din belşug.

În toată această perioadă mi s-a cerut opinia despre cum văd repornirea turismului vâlcean. Eu cred că turismul trebuie să revină în activitate şi acest lucru trebuie să se întâmple imediat, adică începând cu jumătatea lunii mai, dar nu mai târziu de jumătatea lunii iunie, atunci când trebuie să funcţioneze în toate componentele lui.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...