Administraţie

Finanţare suplimentară nerambursabilă pentru autobuzele electrice din Craiova

Contractul de finanţare pentru acest proiect a fost semnat de către Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, în data de 19 februarie 2020 iar ulterior, a fost semnat şi un act adiţional de modificare a procentelor de finanţare.

„Craiova a depus proiecte cu o valoare totală mult mai mare decât plafonul stabilit iniţial şi iată că rezultatele încep să apară. Iniţial, contractul de finanţare pentru achiziţia a 16 autobuze electrice, extinderea sistemului de management al traficului şi reorganizarea circulaţiei în zona centrală (MOTRIC A) a fost semnat cu o cotă de finanţare de doar 25% din partea Comisiei Europene. Acum am semnat un act adiţional la contractul de finanţare prin care se modifică acest procente de 75% cofinanţare în doar 2%. Astfel, în loc de peste 12 milioane de euro, vom plăti, pentru cele 16 autobuze şi celelalte componente ale proiectului, doar 300.000 euro!”, a declarat Mihail Genoiu, primarul Craiovei.

Proiectul presupune livrarea a 16 autobuze electrice şi instalarea a 16 staţii de încărcare lentă şi 4 staţii de încărcare rapidă pentru acestea, precum şi semaforizarea şi includerea în sistemul actual de management al traficului a 5 intersecţii de pe traseele de autobuz, respectiv:
- intersecţia 1: str. Amaradia, str. Adolf Waidman, str. George Enescu;
- intersecţia 2: str. Caracal tronson 1, str. Caracal tronson 2, str. Gheorghe Chiţu tronson 1, str. Gheorghe Chiţu tronson 2;
- intersecţia 3: str. Fratii Buzeşti, str. Al. Macedonski tronson 2, str. Caracal tronson 1;
- intersecţia 4: str. Al. Macedonski tronson 2, str. Arieş tronson 2, str. Arieş tronson 1;
- intersecţia 5: str. Al. Macedonski tronson 2, str. Bujorului tronson 2, str. Bujorului tronson 3.

Mijloacele de transport achiziţionate prin proiect vor fi folosite pe următoarele trasee:
- traseul 1: Gară – Olteţ - Spitalul Judeţean de Urgenţă - Romaneşti şi Retur, cu o lungime de 11,4 Km şi un număr de 21 staţii de îmbarcare –debarcare călători;
- traseul 3b: staţia 15 (plecare) – Amaradia – Olteţ – Caracal – Bănie şi Retur, cu o lungime de 19,7 km şi un nr. de 32 de staţii îmbarcare – debarcare călători;
- traseul 9: Craioveşti – Calea Severinului – Calea Bucureşti – Hanul Doctorului – Metro şi Retur, cu o lungime de 24,6 Km şi un nr. de 42 de staţii de îmbarcare – debarcare călători.

Valoarea totală a proiectului este în cuantum de 76.004.854,72 lei (inclusiv TVA).

Autobuzele trebuie să aibă o lungime de minim 17,5 metri şi maxim 18,75 metri, o capacitate de minim 100 călători, o viteză maximă de 70 km/h, trebuie să fie dotate cu sistem încălzire şi de răcire cu aer condiţionat, echipament Wi-Fi, sistem management trafic CGMT, sistem audio-video informare călători, sistem numărare călători, sistem supraveghere video cu minim 7 camere, prize USB pentru încărcare device-uri pasageri.

Conform proiectului, în primele 9 luni de la semnarea contractului se va livra un prototip care va îndeplini toate condiţiile impuse prin caietul de sarcini. Restul autobuzelor vor fi livrate într-un interval de 6 luni, începând cu a zecea lună de la semnarea contractului, respectiv:
- în luna a 10-a de la semnarea contractului – 4 bucăţi
- în luna a 11-a de la semnarea contractului – 3 bucăţi
- în luna a 12-a de la semnarea contractului – 3 bucăţi
- în luna a 13-a de la semnarea contractului – 2 bucăţi
- în luna a 14-a de la semnarea contractului – 2 bucăţi
- în luna a 15-a de la semnarea contractului – 1 bucată.


Licitaţia pentru furnizarea unui număr de 16 autobuze electrice se află în acest moment în analiză. Au fost depuse două oferte pentru primele 16 autobuze electrice care vor circula în Craiova şi pentru staţiile de încărcare.

Societăţile care au depus oferte sunt următoarele:
- Bozankaya Otomotiv Mak. İml. İth. Ve İhr. A.Ş., Turcia
- Solaris Bus & Coach, Polonia

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...