Eveniment

Dîlgoci, condamnat la 10 ani de închisoare

Omul de afaceri craiovean a primit o sentinţă drastică la Curtea de Apel Craiova

Controversatul om de afaceri craiovean Constantin Dîlgoci, acuzat de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat, a fost condamnat la zece ani de închisoare de către Curtea de Apel Craiova, decizia nefiind însă definitivă. În acest dosar, Constantin Dîlgoci, acuzat de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat, prin returnări ilegale de TVA, a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare şi trei ani interzicerea unor drepturi. Alături de Dîlgoci, au primit pedepse cu executare între cinci şi opt ani de închisoare Tatiana Nică, Marcella Chirea, Tiberiu Oncică şi Diana Dorinela Borceanu.

Returnările de TVA, „sport naţional” în Dolj

Constantin Dâlgoci şi cele patru persoane condamnate alături de el sunt acuzaţi de procurorii DIICOT că, în perioada august-decembrie 2003, au obţinut ilegal returnări de TVA de peste 660.000 de lei. Conform rechizitoriului procurorilor, în perioada august-decembrie 2003, la iniţiativa lui Constantin Dâlgoci, pentru obţinerea unor rambursări ilegale de TVA, Tiberiu Oncică, Tatiana Nică, Diana Dorinela Borceanu şi Marcella Patricia Chirea (fostă Şearpe) s-au constituit într-un grup infracţional organizat. Ei sunt acuzaţi că au încheiat tranzacţii comerciale având ca obiect bunuri supraevaluate ori tranzacţii comerciale fictive, prin intermediul a şapte societăţi comerciale administrate de ei. Conform anchetatorilor, aceste societăţi comerciale, toate din Craiova, ar fi suferit modificări prin schimbarea, în mod repetat, a denumirii ori a acţionarilor şi administratorilor, cu scopul de a îngreuna identificarea administratorului, respectiv Constantin Dâlgoci. Returnările ilegale de TVA au dus în faţa instanţelor de judecată mai multe nume mari din mediul de afaceri doljean, cele mai cunoscute nume fiind cele ale lui Genică Boerică şi al fraţilor Nicu şi Eugen Mihăilescu.

Proces suspendat trei ani

O primă condamnare a lui Dîlgoci fusese dată în 2009 de către magistraţiii doljeni. Avocaţii omului de afaceri au invocat însă diverse excepţii de constituţionalitate, reuşind să blocheze soluţionarea acestui caz timp de trei ani. Abia în acest moment, la Curtea de Apel instanţa i-a obligat în solidar pe Tatiana Nică, Leoveanu Tiberiu Oncică, Marcella Patricia Chirea, Diana Dorinela Borceanu şi Constantin Dîlgoci, precum şi partea responsabilă civilmente SC Termomin SA Craiova, prin lichidator judiciar SC Reconversie şi Valorificare Active SA Bucureşti - filiala Craiova, la plata sumei de 132.553 de lei cu titlu de despăgubiri civile. La această sumă se vor aplica şi dobânzile legale aferente de la data rămânerii definitive a deciziei şi până la achitarea integrală a debitului către partea civilă. Instanţa a mai dispus anularea actelor false, a 47 de chitanţe, a actului de cesionare a celor 50 de acţiuni de la SC Jurnalul SA Craiova şi a facturilor emise în 2003. Decizia, pronunţată în 16 noiembrie de Curtea de Apel Craiova, nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...