Sub Lupă

Diculoiu, 11 case

Liderul Sindicatului Liber Oltchim este suspectat de către colegi de folosirea discreţionară a banilor strânşi pentru sinistraţii din 2006

Nu, Mihai Diculoiu nu a reuşit să bată recordul de imobile deţinute, realizat în perioada 2000-2004 de Adrian Năstase, dar este privit cu ochi suspicioşi de către sindicaliştii din combinatul chimic vâlcean. Asta, mai ales când vine vorba de banii donaţi pentru construirea unor case pentru sinistraţii din anul de coşmar 2006. Cu o întreagă ţară intrată în frisoane în urma difuzării imaginilor de coşmar din localităţi precum Rast sau Vadu Roşca, era de aşteptat ca şi sindicatele din marile companii să se mobilizeze pentru ajutorarea năpăstuiţilor rămaşi fără un acoperiş deasupra capului. După 6 ani de la iniţiativa de strângere de fonduri derulată în rândul angajaţilor Oltchim efectul operaţiunii „donaţii pentru sinistraţi”, este privit cu neîncredere, unii dintre sindicalişti vorbind mai degrabă de operaţiunea „bani pentru mătuşa lui Diculoiu”. Neîncrederea cotizanţilor la formaţiunea sindicală condusă de Mihai Diculoiu este alimentată şi de discrepanţa în cifre existentă între declaraţiile celor care au dat bani şi suma vehiculată în actele contabile ale Fundaţiei „Oltchim”, ONG prin care s-a desfăşurat operaţiunea de reconstruire a aproximativ 11 case.

Diculoiu: „Trebuiau să fie 12, dar...”

Controversatul lider sindical din cadrul Oltchim, Mihai Diculoiu susţine că a derulat întreaga operaţiune prin intermediul fundaţiei „Oltchim”, condusă de Constantin Roibu, în calitate de preşedinte. „Da, în 2006, am avut o acţiune de strângere de fonduri pentru refacerea unor imobile-locuinţe afectate de inundaţii sau de alunecările de teren. Toate fondurile au fost direcţionate spre cazuri din Vâlcea. Sunt 11 locuinţe pe care le-am construit atunci. Trebuiau să fie 12, dacă îmi aduc bine aminte, dar au intervenit ceva probleme cu al doisprezecelea caz şi am renunţat. Banii au rămas însă în contul fundaţiei. Lucrările le-am făcut cu firme care efectuau diverse lucrări comandate de Oltchim. Da, cred că şi Protectchim a efectuat ceva lucrări. Valoarea unei case construite de contribuţia sindicaliştilor a fost stabilită la 620 milioane lei vechi. Oricum, combinatul a mai donat diverse materiale de construcţii, aşa că devizul pentru o astfel de locuinţă a crescut ulterior. Chiar eu am supravegheat lucrările şi vă pot spune că totul s-a derulat conform planului. Nu înţeleg de unde această suspiciune în rândul oamenilor, am prezentat raportul privind alocarea acestor fonduri pe fiecare caz în parte. Avem acte contabile, chiar nu înţeleg de unde ies aceste zvonuri”, susţine Diculoiu. Conform datelor prezentate de preşedintele Sindicatului Liber Oltchim, patru familii in Fârtăţeşti, trei din Alunu şi câte una din Mateeşti, Slătioara, Făureşti şi Stoileşti au beneficiat de ajutorul dat de sindicalişti.

Primul semn de întrebare: unde-i casa de la Mateeşti?

O primă verificare a spuselor liderului sindical confirmă situaţia în teren la Fârtăţeşti şi Alunu, unde primarul Nicolae Voicescu, respectiv viceprimarul Vasile Daju, confirmă existenţa şi recepţia celor şapte imobile. „La noi, în Fârtăţeşti, au fost ridicate aceste case din contribuţia celor de la combinat. Aveam patru locuinţe afectate de alunecări pe nişte dealuri. Am schimbat amplasamentul lor, i-am adus la drumul naţional şi oamenii locuiesc acum în aceste case”, confirmă primarul Voicescu. La Mateeşti, însă, secretarul comunei, Victoria Diţă, nu-şi poate aminti nici picată cu ceară de vreo casă ridicată din banii celor de la Oltchim. „Vă spun sincer că nu cred să existe un astfel de caz pe raza comunei. Lucrez aici de ani buni, am avut locuinţe afectate de alunecările haldei de steril, dar nu am auzit vreodată ca una din aceste locuinţe să fie construită din banii muncitorilor de la Oltchim. Dacă îi schimbau amplasamentul trebuiau să treacă pe la noi cu autorizaţie de construire, dacă era vorba de reconstrucţie, tot pe la noi trebuiau să treacă. Nu s-a ridicat vreo locuinţă de-a Oltchimului la noi în comună”, susţine reprezentantul Primăriei Mateeşti.

Discrepanţe la bani

11 locuinţe a câte 660 milioane ROL indică o colectă de 6,82 miliarde lei vechi. Rememorând situaţia, principalul contestatar al lui Diculoiu în cadrul sindicatului, Corneliu Cernev, susţine că suma strânsă de la sindicalişti a fost cu mult mai mare. „În 2006, când au fost strânşi acei bani, suma totală a fost de vreo 11-12 miliarde lei vechi. A fost aproape o directivă a conducerii ca toţi angajaţii combinatului să doneze 400 lei pentru victimele inundaţiilor. Eram 3.000 de angajaţi în combinat. Faceţi dumneavoastră calculul şi spuneţi-mi ce reiese. Da, s-au direcţionat banii către Protectchim pentru efectuarea acestor lucrări pentru că Diculoiu este membru în Consiliul de Administraţie al Protectchim. Trebuia să îşi merite şi el cumva acest post. Nimeni nu ştie unde şi ce s-a construit, pentru că nu ni s-a prezentat nicio situaţie. Circulă zvonuri prin secţii că Diculoiu ar fi reconstruit chiar şi casa unei mătuşe în comuna sa natală. Fără acces la actele contabile ale fundaţiei, este greu de spus dacă este aşa”, susţine Corneliu Cernev. Nu doar Diculoiu a avut un os de ros de la Protectchim, protectorul său, Constantin Roibu a deţinut o perioadă funcţia de administrator al acestei firme prin prima pachetului de acţiuni deţinut de Oltchim SA în această societate. Fundaţia Oltchim funcţionează din 03 decembrie 1996, ultima raportare a datelor financiare către finanţele publice datând din 2008. Conform viceprimarului din Alunu, Vasile Daju, recepţia finală a celor trei case construite în comună a fost făcută în 2010.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...