Opinii

 

Lideri şi mase

Aş fi putut începe la fel de bine cu un titlu de genul „Lideri şi mese” dacă ar fi să creionăm o imagine cât de cât corectă a mişcării sindicale din România. Meniul de azi, însă, nu include decât ciolanul franjurat al sindicatului mai mult sau mai puţin liber din Oltchim. Cazul oricum este simptomatic pentru sindicatele din România, urmând aceeaşi reţetă bine cimentată la noi: de la „power to the people” la „power to some people”.

Sindicatele, un „must be” al anilor ’60-’80, au ajuns în cele din urmă o formă de colectarea a taxei de şmecher de către lideri de la moştenitorii năravului de cotizant. Cel puţin două generaţii intrate în rândul mişcării sindicale s-au mulţumit să cotizeze pentru bunăstarea liderilor fără a-şi pune măcar problema unor beneficii de pe urma acestor sume aruncate benevol într-un sac fără fund.

La Oltchim, situaţia nu a diferit deloc. Sindicatul deţine baza de agrement, bază sportivă, este afiliat unor carteluri proprietare de hoteluri, vile, baze de tratament, dar, de un deceniu şi jumătate, nici drac din plebea muncitoare de la şaibă nu şi-a mai pus problema de ce nu poate beneficia de reduceri sau gratuităţi la astfel de facilităţi. Nimeni nu a crâcnit pentru că liderii sindicali au fost puşi în fruntea mişcării chiar de reprezentanţii patronatului, iar după metoda anilor ’50 nu e frumos să comentezi deciziile unui mic „tătuc al popoarelor”.

Denumirea de sindicat liber, purtată de mişcarea din cadrul Oltchim, pare chiar o glumă bună în condiţiile în care singurii contestatari ai lui Diculoiu s-au ivit abia în toamna acestui an. Nu caut să-i ridic osanale lui Cernev, omul care, din proprie voinţă sau împins de la spate, a apucat taurul de coarne. Nici nu mă aştept să ridice în spate mulţimi majoritare care să-l susţină, în condiţiile în care jumătate din nefericiţii angajaţi ai Oltchimului au realizat abia acum că li se reţine o taxă pentru nimic. Sper doar ca inţiativa creării unei noi mişcări sindicale în cadrul combinatului şi inevitabila bătălie pe patrimoniul încredinţat deocamdată pe mâinile Sindicatului Liber Oltchim să nu se dovedească încă o luptă în care masele sunt trimise la război pentru a asigura confortul unor lideri de carton.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...