Actualitate

Comunicat de presă!

Situaţia epidemiologică în judeţul Vâlcea din data de 22 martie 2020

- 152 de persoane aflate în carantină instituţionalizată, asimptomatice;

- 753 de persoane aflate în izolare la domiciliu, pentru un număr de 49 de persoane expirând astăzi perioda de izolare, acestea fiind în prezent clinic sănătoase;

- 14 persoane internate în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă a căror stare de sănătate este stabilă.

În ultimele 24 de ore, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean a efectuat 26 de misiuni de transport în care au fost însoţite 26 de autovehicule şi 30 de misiuni de verificare la domiciliu a unui număr de 764 de persoane aflate în autoizolare.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vâlcea a mobilizat în ultima zi 232 de poliţişti care au acţionat pentru verificarea respectării măsurii de autoizolare în 495 de locaţii, respectiv a unui număr de 1.137 de persoane, şi au efectuat 13 însoţiri către centrele de carantină. Poliţiştii vâlceni au sancţionat cu avertisment şi o unitate de alimentaţie publică care nu a respectat măsura suspendării activităţii.

De asemenea, informăm cetăţenii că, începând din 22.03.2020, ora 22:00, intră în vigoare Ordonanţa Militară nr.2 din 21.03.2020, care prevede noi măsuri de combatere a răspândirii COVID -19 şi anume:

• Se suspendă temporar activitatea în cabinetele de medicină dentară.

• Se suspendă temporar activităţile de comercializare în mall-uri, cu excepţia vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice.

• Circulaţia persoanelor în afara locuinţei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 şi evitarea formării oricărui grup mai mare de 3 persoane, care nu locuiesc împreună.

• În intervalul orar 06:00 – 22:00, se recomandă ca circulaţia persoanelor în afara locuinţei să se efectueze numai pentru următoarele motive:
- deplasarea în interes profesional, atunci când activitatea profesională nu poate fi amânată sau desfăşurată de la distanţă;
- deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;
- deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau deces al unui membru de familie;
- deplasări scurte, în apropierea locuinţei, legate de activitatea fizică individuală.

• Începând cu data de 23 martie 2020, ora 22:00, în intervalul orar 22:00 - 06:00, circulaţia persoanelor în afara locuinţei este permisă numai pentru motivele prevăzute la articolul anterior.

• Pentru verificarea motivului deplasării, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere.

• Se interzice intrarea pe teritoriul României, a cetăţenilor străini şi apatrizilor, cu excepţia situaţiei în care aceştia tranzitează teritoriul României, pe culoare de tranzit, organizate prin înţelegeri cu statele vecine.

• Persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID -19, care părăsesc locaţia în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităţilor competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate şi sunt conduse de forţele de ordine publică şi plasate în carantină instituţionalizată, sub pază.

• Persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locaţia în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităţilor competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

• Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să identifice şi să ţină evidenţa persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susţinători sau altă formă de ajutor, şi să asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuinţelor.

• Se pot oficia slujbe în lăcaşurile de cult, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online.

• Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, cât şi împărtăşirea credincioşilor bolnavi la domiciliul acestora.

Recomandăm populaţiei să respecte noile măsurile dispuse pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiilor cu noul coronavirus şi să se informeze despre situaţia evoluţiei infecţiei cu noul coronavirus în ţara noastră doar din surse oficiale.

De asemenea, facem apel la cetăţenii cărora le-a fost recomandată măsura izolării la domiciliu timp de 14 zile, să conştientzeze riscul la care supun alte persoane în cazul în care nu respectă această măsură, simptomele bolii putând să apară în oricare din cele 14 zile pe care trebuie să le petreacă în izolare.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...