Ultima Oră

Guvernul a lansat un site cu informaţii oficiale despre coronavirus: stirioficiale.ro

Primul site din ecosistemul de 6 soluţii digitale de luptă contra efectelor COVID-19 a fost lansat de Code for Romania Task Force în parteneriat cu Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României şi DSU

Guvernul României, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, şi organizaţia neguvernamentală Code for Romania au lansat platforma online COVID-19 Ştiri Oficiale (stirioficiale.ro), potrivit unui comunicat al executivului.

Este o platformă anti-fakenews, dezvoltată de Autoritatea pentru Digitalizarea României, împreună cu CODE4ROMANIA. Alte 5 platforme, dezvoltate special pentru a veni în ajutorul românilor aflaţi în ţară, dar şi în diaspora, vor fi live până la sfârşitul acestei săptămâni. (https://stirioficiale.ro/hotarari).

Site-ul este exclusiv în limba română.

Platforma online COVID-19 Ştiri Oficiale centralizează doar informaţii comunicatele oficiale ale Grupului de Comunicare Strategică constituit de Guvernul României, hotărârile Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi înregistrările conferinţelor de presă susţinute de oficialii cu responsabilităţi în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă.

Proiectul COVID-19 Ştiri Oficiale este realizat în baza unui protocol de colaborare semnat între Secretariatul General al Guvernului şi organizaţia neguvernamentală Code for Romania.

Totodată, pentru a susţine recomandările date de Ministerul Sănătăţii, privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii COVID-19 şi în conformitate cu indicaţiile Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, Autoritatea pentru Digitalizarea României şi echipa Code for Romania mai au în lucru următoarele platforme: Date la Zi – date anonimizate cu privire la cazuri, Stăm Acasă – centralizarea şi monitorizarea persoanelor aflate în autoizolare, Diaspora Hub – centralizare şi monitorizare/ comunicare suport, Ce Mă Fac – chestionare care pot să ajute populaţia să înţeleagă situaţia şi RO Help – colectarea coerentă şi în siguranţă a ajutoarelor.

“Prioritatea zero a Autorităţii pentru Digitalizarea României în aceste zile este punerea la dispoziţia cetăţenilor şi a instituţiilor publice a oricărei soluţii electronice care poate duce la prevenirea răspândirii virusului COVID-19. Vorbim de platforme de informare, comunicare sau gestiune a serviciilor publice care ajută cetăţenii să ia decizii corecte şi să limiteze expunerile acestora. Le mulţumim voluntarilor care ne ajută în acest demers, precum şi instituţiilor care au înţeles că tehnologia poate fi mai utilă ca oricând pentru cetăţenii români de pretutindeni”, a afirmat Sabin Sărmaş, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României.

Trăim într-o realitate fără precedent la nivel global aşa că o informare corectă este esenţială pentru a ajunge la un nivel de stabilizare. O sursă de informare corectă, nealimentată de panică poate ajuta populaţia României să fie vigilentă în felul în care accesează, asimilează şi distribuie rafalele de ştiri prezentate în media.

Ştirioficiale.ro este un proiect realizat pro-bono de voluntarii Code for Romania, organizaţie neguvernamentală independentă, neafiliată politic şi apolitică. Proiectul este realizat în cadrul Code for Romania Task Force în parteneriat cu Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Informaţiile publicate pe stirioficiale.ro reprezintă sursa oficială de informare pentru public şi reprezentanţii media, elaborată în parteneriat cu Guvernului României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României şi fac referire la situaţia în plină desfăşurare, cauzată de răspândirea infecţiei cu Coronavirus (COVID-19). Proiectul ştirioficiale.ro face parte dintr-un ecosistem de şase soluţii digitale dezvoltate de voluntarii Code for Romania, menit să lupte cu efectele COVID-19. Ecosistemul va funcţiona ca punct central de informare despre situaţia din România şi urmează să fie lansat public în următoarele zile.

Extensia de browser “covid-19 ştiri oficiale” identifică în orice pagină web expresii cheie şi adaugă peste acestea un infobox care trimite către sursele oficiale de informare. Extensia poate fi instalată pe Google Chrome şi pe Firefox Mozilla şi vine în completarea soluţiei digitale stiroficiale.ro. Conceptul este dezvoltat ca parte din programul Civic Labs al Code for Romania.

Proiecte Code for Romania contra efectelor COVID-19

Celelalte soluţii digitale din ecosistemul dezvoltat de Code for Romania Task Force în parteneriat cu Guvernul României prin Agenţia de Digitalizare a României care urmează a fi lansate în zilele imediat următoare sunt:

- stamacasa.ro este o soluţie digitală cu ajutorul căreia reducem suprasolicitarea numerelor de urgenţă, colectăm rapid informaţii de la o populaţie foarte mare şi facilităm astfel o evaluare constantă a situaţiei, oferind sprijin în managementul cazurilor pentru autorităţi;

- datelazi.ro este locul unde vei afla dimensiunea corectă a efectelor cauzate de COVID-19 în România, direct din surse oficiale, diminuând panica şi dezinformarea prin stimularea transparenţei;

- rohelp.ro este o soluţie digitală cu ajutorul căreia se va putea face colectarea coerentă şi în siguranţă a ajutoarelor, de orice fel, prin conectarea ONG-urilor abilitate cu oferta de resurse pusă la dispoziţie.

- cemafac.ro este aplicaţia prin care vei putea evalua corect şi rapid deciziile pe care trebuie să le iei ca urmare a efectelor cauzate de COVID-19 în România, direct din surse oficiale;

- diasporahub.ro este platforma digitală cu ajutorul căreia reducem suprasolicitarea numerelor de urgenţă, colectăm rapid informaţii de la o populaţie foarte mare şi vom facilita o evaluare constantă, oferind sprijin în managementul cazurilor pentru reprezentanţii autorităţilor române în ţara de reşedinţă.

Pe lângă cele şase soluţii identificate care se află deja în dezvoltare spre a fi lansate săptămâna aceasta, există în analiză şi prototipare alte soluţii care vor lupta în mod eficient şi strategic cu efectele produse de COVID-19.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...