Administraţie

Vlăduleşti, satul abandonat în noroi, ajutat de Dan Niţu

În 27 de ani, o singură maşină de piatră a fost pusă pe drumul din Vlăduleşti

Deşi suntem în secolul 21 şi tară europenă pe deasupra, în comuna Stoileşti-Vâlcea, civilizaţia a rămas în urmă din cauza infrastructurii, care este ca şi inexistentă aici. Din cei aproximativ 100 de kilometri de drumuri comunale şi săteşti, doar şapte kilometri sunt asfaltaţi, spre nemulţumirea localnicilor, nevoiţi să umble în cizme de cauciuc din toamnă şi până târziu în primăvară. O situaţie deosebită este în satul Vlăduleşti, unde de mai bine de 20 de ani pe drumul principal nu a fost pusă nici măcar o maşină de piatră.

Comuna Stoileşti este una dintre cele mai întinse localităţi rurale din Vâlcea. Din cauza reliefului fragmentat, platourile înguste alternând cu văi adânci, aici au loc frecvent alunecări de teren care au dus, în timp, la degradarea drumurilor. Din cei aproape 100 de kilometri de drumuri comunale, zeci sunt surpaţi, iar de asfalt nici nu poate fi vorba. În total, doar şapte kilometri de drum au fost asfaltaţi în ultimii 20 de ani şi aceia pe porţiuni mici. În satul Vlăduleşti de exemplu, unul dintre cele zece sate ale localităţii, de 27 de ani localnicii încearcă să convingă autorităţile locale măcar să le pietruiască uliţa, singura cale de legătură a sătenilor cu centrul comunei. „Cum să ne descurcăm?... Greu, prin noroaie. Ne ducem aşa, cu copiii târâş la şcoală, vai de mama lor. Ăsta e singurul drum pe care îl avem şi pentru biserică, şi pentru şcoală, şi pentru magazine. E drumul principal pe care trece toată lumea, nu numai noi. Au mai băgat ceva piatră pe la poartă în ultimii ani, că nu mai puteam ieşi din curte. Erau bâltane peste tot, de trebuia să vină să ne scoată de acolo. Păi unde ne aflăm, măi frate, noi aici? Suntem buni numai să votăm?”, spune un bătrân, locuitor al satului. În Vlăduleşti, de-a lungul drumului sunt 35 de gospodării şi 130 de oameni izolaţi practic din cauza infrastructurii căreia, se pare, administraţia locală de până acum nu prea i-a acordat multă importanţă, sătenii fiind nevoiţi să se descurce singuri ca să nu rămână izolaţi de tot din cauza noroaielor. „Pe porţiunea de un kilometru din drumul judeţean care ajunge în sat, din 1985 şi până acum a fost pusă o singura maşină de piatră, că era o gaură mare în mijloc. Şi pe drumul ăsta de pantă unde stăm noi s-a mai adus ceva piatră pe timpul primarilor care au fost până acum, dar a trebuit să ne descurcăm singuri, căci ne-au lăsat cu mormanele de piatră în drum şi noi a trebuit să le întindem. A trebuit să plătim noi autogrederele ca să întindem materialul”, a adăugat, revoltat de situaţie, un alt localnic.

"Drumul arată cu adevărat foarte rău şi ne-am gândit să venim în sprijinul acestor oameni şi să îi ajutăm să treacă măcar de această iarnă. Vom aduce cel puţin 30 de maşini cu piatră care să fie puse pe acest drum. Nu cred că o să rezolve definitiv problema, dar condiţiile o să fie cu totul altele.", Remus Daniel Niţu, candidat USL la funcţia de senator pe colegiul Nord

Drum pietruit cu ajutorul lui Dan Niţu

Noua administraţie locală spune însă că cel puţin până la primăvară nu poate face mare lucru pentru localnici, deşi le dă dreptate. „Oamenii sunt nemulţumiţi pentru că aşteaptă de zeci de ani să li se facă acest drum, care însă nu a fost niciodată luat în calcul de către administraţia locală. Anul acesta noi vom pietrui această porţiune de drum, cam 800 de metri din cei trei kilometri cât are tot, urmând ca la anul să găsim şi alte soluţii pentru a da acestui drum altă valoare”, dă asigurări noul primar, Florin Ionescu. De altfel, de luni, 19 noiembrie, a început lucrarea de amenajare a acestei uliţe. 30 de maşini de piatră au fost trimise în zonă de patronul firmei Damila, Remus Daniel Niţu, candidat la funcţia de senator pe colegiul Nord din partea Uniunii Social Liberale. „Drumul arată cu adevărat foarte rău şi ne-am gândit să venim în sprijinul acestor oameni şi să îi ajutăm să treacă măcar de această iarnă. Vom aduce cel puţin 30 de maşini cu piatră care să fie puse pe acest drum. Nu cred că o să rezolve definitiv problema, dar condiţiile o să fie cu totul altele”, a precizat candidatul USL. Asigurări că drumul va fi modernizat a dat şi Cristian Buican, reprezentantul USL pentru Camera Deputaţilor în acest colegiu: „În comuna Stoileşti sunt multe probleme. Este o reţea de drumuri comunale de aproximativ 100 de kilometri care, din păcate, în ultimii 20 de ani nu au beneficiat de prea multe investiţii. E greu şi lumea nu trebuie să spere că noi vom putea face într-o lună, două, toate lucrurile care nu s-au făcut în zeci de ani. Suntem preocupaţi să sprijinim administraţia publică locală, să sprijinim cetăţenii din toate comunele vâlcene pentru a putea beneficia de infrastructură cât de cât modernizată. Drumul de aici este în ultimul hal şi am apelat la sprijinul domnului viitor senator, Dan Niţu, pentru a putea aranja pe o perioadă scurtă acest drum, urmând ca pe viitor să facem un proiect prin care să-l modernizăm pentru ca şi aceşti cetăţeni să aibă un drum european”, a precizat Cristian Buican.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

24.11.2012 - 21:55cosmin:MA BUCUR CA CINEVA SE GANDESTE SI LA SATUL MEU. DE CAND A VENIT FLORIN IONESCU PRIMAR , COMUNA NOASTRA S-A SCHIMBAT. TREBUIE SA FIM CINSTITI SI SA RECUNOASTEM ACEST LUCRU. BECURI IN SAT AVEAM DOAR DE CRACIUN, IAR ACUM PUTEM SA CIRCULAM IN SIGURANTA. IN SATUL VLADULESTI- TITULESTI NOUL PRIMAR A REALIZAT ACUM UN LUCRU FOARTE MARE. L-A PITRUIT SI SUNTEM MANDRI CA AM ALES UN PRIMAR FOARTE BUN. TOT INAINTE SI MULT SUCCES IN ACTIVITATE. SUNTEM ALATURI DE DUMNEAVOASTRA FIINDCA ATI DOVEDIT CA SUNTETI APROAPE DE NOI.

20.11.2012 - 12:34GIGI:Satul Vladulesti nu e un satuc uitat in noroi...

E cel mai mare sat din comuna....

20.11.2012 - 12:31GIGI:Articolul acesta este o porcarie...

Nu e nimic adevarat din ce scrie...

Primarul acesta sa puna mana sa faca...sa-l intrebe pe tatal lui de ce nu au pus piatra ca si el a fost primar si nu au facut altceva decat sa isi fac vile peste noapte..

acum vor sa le puna dl Nitu piatra.

Pagina 1 din 1 (3 comentarii din 3)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...