Actualitate

DSVSA Vâlcea a închis două dintre focarele de pestă porcină africană din gospodăriile populaţiei

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vâlcea a informat marţi, în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor, că a închis două dintre focarele de pestă porcină africană din gospodăriile populaţiei, diagnosticate la începutul acestui an în judeţ.

Este vorba despre focarele din localităţile Băbeni şi Drăgoeşti, rezultatele de laborator efectuate pe cele peste 600 de probe recoltate de la toţi porcii din zonele de siguranţă ale celor două focare, confirmând că, în urma realizării integrale a măsurilor de profilaxie şi combatere, în aceste localităţi nu mai există animale bolnave sau ţinute sub observaţie clinică pentru PPA.

Directorul DSVSA Vâlcea, Gabriel Miclea, a precizat, de asemenea, că sunt în curs de stingere şi focarele din comunele Orleşti şi Olanu, acţiunile de recoltare a probelor de sânge pentru negativarea bolii în aceste zone urmând să fie încheiate în decurs de circa o săptămână.

Un nou focar de pestă porcină africană a fost însă diagnosticat luni, într-o exploataţie nonprofesională din comuna Stăneşti, satul Bărcăneşti, iar marţi s-a confirmat un nou caz şi în comuna Perişani, într-o gospodărie din apropierea focarului existent încă de luna trecută în localitate.
Autorităţile au dispus deja măsurile de urgenţă, conform legislaţiei în vigoare, pentru lichidarea şi prevenirea răspândirii virusului în cele două zone, respectiv au fost instalate filtre de control şi dezinfecţie la intrarea în focare, iar primăriile de pe o rază de 10 kilometri în jurul acestora au fost anunţate să înştiinţeze populaţia despre acţiunile necesare pentru a ţine boala sub control.

Tot marţi, virusul PPA a fost confirmat şi la un porc mistreţ găsit mort pe Fondul de Vânătoare 17 Aranghel, în comuna Bujoreni, satul Lunca. Şi în acest caz a fost instituit planul de măsuri privind eradicarea pestei porcine africane, pe o rază de 13 kilometri, fiind dispuse, totodată, dezinfecţii riguroase în zonele cu risc major din proximitate şi interzicerea accesului persoanelor în pădure.

Conform datelor centralizate, în prezent, în judeţul Vâlcea sunt active 11 focare de pestă porcină africană în gospodăriile populaţiei (câte unul în localităţile Păuşeşti-Măglaşi, Drăgăşani, Lungeşti, Olanu, Băile Olăneşti, Dăeşti şi Stăneşti şi câte două în localităţile Orleşti şi Perişani) şi şapte focare în fondurile cinegetice de pe raza judeţului (FC 16 Goranu – un mistreţ găsit mort în luna iunie a anului trecut, FC 37 Mitrofani – doi mistreţi, FC 38 Dobruşa –59 de mistreţi găsiţi morţi şi unul împuşcat, FC 39 Uşurei – un mistreţ, FC 13 Cozia – un mistreţ , FC 30 Govora – patru mistreţi şi FC 17 Aranghel –un mistreţ).

De asemenea, mai sunt trei suspiciuni – doi mistreţi din Fondul de Vânătoare 30 Govora (unul găsit mort şi unul împuşcat) şi unul din Fondul de Vânătoare 20 Bistriţa – pentru care se aşteaptă rezultatele de la IDSA Bucureşti. Autoritatea sanitar veterinară din Vâlcea a menţionat, însă, că în ultimele trei zile nu a mai fost raportat niciun caz de îmbolnăvire sau moarte, nici la porci domestici şi nici la cei sălbatici.

Pe această cale, DSVSA Vâlcea reia apelul către cetăţeni de a sprijini autorităţile în aplicarea măsurilor necesare pentru prevenirea răspândirii virusului PPA şi pentru limitarea efectelor bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice generate de evoluţia acesteia.

Orice suspiciune trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA sau oricărei autorităţi locale. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...