Sub Lupă

Poliţişti aflaţi în misiune, bătuţi crunt de un clan de romi şi deposedaţi de arme

Agenţii au apucat să tragă 9 focuri

Doi poliţişti care urmăreau doi suspecţi au ajuns la spital în stare gravă după ce au fost deposedaţi de armele din dotare şi bătuţi de rudele suspecţilor. Înainte de a rămâne fără pistoale, poliţiştii au tras 9 focuri de armă.

Doi tineri poliţişti din Vâlcea au fost desfiguraţi, dezarmaţi şi ameninţaţi cu propriile pistoale de suspecţii a căror maşină o urmăreau şi după care au tras nouă gloanţe. Un alt echipaj a venit în ajutorul agenţilor îngenunchiaţi de agresori şi i-a salvat. Bătăuşii au fugit apoi, dar au fost prinşi în scurt timp şi reţinuţi pentru 24 de ore.

Bătăuşii mergeau cu duba plină de porci când poliţiştii le-au făcut semn să oprească pentru o verificare de rutină. Au accelerat însă şi au încercat să scape de oamenii legii. După câţiva kilometri, suspecţii au frânat brusc: ajunseseră acasă. Plini de curaj pe terenul lor, au tăbărât pe agenţii fără experienţă. I-au ameninţat cu pistolul la tâmplă, ba chiar au apăsat trăgaciul unui pistol, însă încărcătorul era gol, spun sindicaliştii de la Europol. În urma agresiunii, cei doi poliţişti au suferit vătămări corporale grave (traumatisme cranio-faciale, fractură piramidă nazală şi arcadă), fiind transportaţi la CPU Drăgăşani.

Aflaţi acum în arest, tinerii sunt sunt acuzaţi de ultraj, lipsire de libertate, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. După acest incident, ministrul de interne i-a cerut şefului Poliţiei să îşi trimită adjunctul la inspectoratele judeţene, ca să se asigure că aşa ceva nu se mai întâmplă pe viitor.

„Nu vorbim de un control, ci de sprijin profesional pe care IGPR trebuie să îl acorde structurilor din teritoriu, pentru evitarea situaţiilor critice”, a precizat Monica Dajbog, purtător de cuvânt al MAI.

Incidentul grav a fost alimentat şi de procurorii care de multe ori clasează dosare în care poliţiştii sunt agresaţi, susţin sindicaliştii.

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Drăgăşani au dispus, la data de 20 noiembrie 2019, reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a suspecţilor BURSÄ MARIN şi BURSÄ CONSTANTIN, pentru săvârşirea infracţiunilor de ultraj, lipsire de libertate în mod ilegal şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

La data de 21 noiembrie 2019, aceştia urmează a fi prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Drăgăşani cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Liderul sindicatului Europol a declarat însă că cei doi fraţi fac parte dintr-o grupare de recidivişti care se ocupă cu furtul de porci. „Vin cu maşina şi îi ridică, pur şi simplu, din curţile oamenilor. Au instaurat panica în zeci de sate. Au între 50 şi 70 de furturi la activ”, a menţionat Cosmin Andreica. Victimele sunt atât de terorizate de această grupare că nu au curajul să se opună hoţilor şi asistă neputincioase uitându-se pe geam la ce se întâmplă în ograda lor, iar cei care au încercat să depună plângeri s-au trezit că sunt ameninţaţi şi intimidaţi. „Nu se ocupă, exclusiv, cu furtul de animale. Mai trimit şi tinere să se prostitueze în Spania”, a mai spus liderul Sindicatului Poliţiştilor Europeni EUROPOL.

În fapt, în sarcina suspecţilor se reţine următoarea situaţie de fapt:

În noaptea de 19/20.11.2019, în jurul orelor 0100, doi agenţi de poliţie, din cadrul Secţiei 4 Poliţie Rurală Prundeni, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe raza com. Prundeni, jud. Vâlcea, au fost agresaţi fizic, ameninţaţi, deposedaţi de armele din dotare şi le-a fost restricţionată libertatea de mişcare de către cei doi suspecţi, faptele fiind comise iniţial în drumul public, în faţa locuinţei familiei Bursă, din satul Călina, comuna Prundeni, continuând în curtea suspecţilor.

Cei doi poliţişti procedaseră anterior la urmărirea în trafic, pe DN 64 Orleşti-Prundeni, a unei autoutilitare conduse de suspectul Bursă Marin, care nu oprise la semnalul regulamentar efectuat de lucrătorii de poliţie, existând suspiciuni cu privire la transportul, cu această autoutilitară, a unor bunuri interzise sau fără documente justificative. Urmărirea s-a oprit în faţa locuinţei suspectului Bursă Marin, cei doi agenţi de poliţie fiind nevoiţi ca pe parcursul urmăririi, să facă uz de armă. După ce suspectul Bursă Marin a a oprit autoutilitara, atât acesta cât şi suspectul Bursă Constantin au exercitat acte de violenţă asupra celor doi agenţi de poliţie, reuşind deposedarea acestora de armamentul din dotare, lipsindu-i, totodată, de libertate, până la intervenţia unui alt echipaj de poliţie, din cadrul Poliţiei mun. Drăgăşani.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Într-o postare pe pagina de Facebook a Sindicatului Europol se arată că: „Noi informaţii, revoltătoare, apar in cazul colegilor agresaţi. Se pare că, după ce i-au deposedat de arme şi i-au sechestrat într-o curte a imobilului, rromii le-au pus pistoalele la tâmplă iar unul dintre ei ar fi apăsat şi trăgaciul, doar că încărcătorul era gol, poliţistul folosind toate cartuşele pe parcursul urmăririi!”.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...