Opinii

 

Nondecizii

Oltchimul era în conservare când a început să emane abureli televizate în segmentul prime time. Au dat tonul Dan Diaconescu cu oferta sa irezistibilă, Remus Vulpescu cu talentul de DJ şi guvernanţii cu un „Muppets show” făcut pe tema privatizării combinatului chimic. Acum, vestigiile cincinalelor „realizate în patru ani şi jumătate” pe platforma chimică din sudul Râmnicului funcţionează în proporţie de 30%, iar toxicitatea aburului emanat şi a aburelilor emise pe seama acestei companii rămân la fel de periculoase.

Roibu a preluat metoda DD, dacă nu poţi să-i convingi măcar derutează-i. Propunerea sa de pe 06 noiembrie de a veni cu o linie de credit de 47 de milioane euro fără a specifica sursa- foşti sau potenţiali clienţi, bănci sau rezervele proprii de sub saltea- demonstrează disperarea unui manager doborât din vârful piramidei până la rangul de ingineraş la serviciul tehnic. Nu spun că fostul manager general al Oltchimului nu ar avea cunoştinţe sau chiar prieteni în high-class-ul afacerilor europene. Cred doar că aceştia nu erau interesaţi decât de un pion care să le dea oportunitatea de a achiziţiona marfa la un preţ mai mic decât cel de producţie. Altfel ar fi fost interesaţi de ceea ce mulţi cred că este o mândrie a petrochimiei în România.
După aproape doi ani de stat cu ochii în soare, Roibu, dacă ar fi avut această sursă de finanţare, ar fi apelat la ea fără să mai cerşească pe la uşile închise ale ministerelor şi partidelor ajunse la guvernare. Constantin Roibu însă a fost umilit. A fost umilit şi demasacat de o grupare politică fără ca un organ de anchetă să preia cazul directorului căruia miniştrii şi subsecretarii de stat i-au tras un perdaf straşnic prin expunerea izmenelor pe masă. Constantin Roibu visează acum la o reabilitare publică, la un rol mesianic în evoluţia Oltchim. Probabil că este greu să te duci la muncă în rol de subordonat la Tehnic, chiar dacă nimeni nu îţi zice nici măcar „dă-te mai încolo!”.

Oltchimul nu va fi salvat nici cu prietenii imaginari ai lui DD, nici cu găselniţe de spălare a imaginii marca Roibu. Pur şi simplu, Oltchimul nu va mai fi la fel. Cel mai probabil vor rămâne funcţionale 3-4 secţii din combinat. De vină pentru întreaga isterie declanşată de câteva luni încoace nu-s nici DD şi nici măcar Roibu, ci guvernanţii cu indeciziile lor. Planul de restructurare al combinatului nu va fi anunţat în niciun caz mai devreme de 09 decembrie, aşa cum alte veşti proaste privind soarta Oltchimului nu ne vor veni decât de prin februarie încolo. Este simpla metodă a nondeciziei practicată de orice guvernant în perioadă pre şi electorală. Aşa cum jumulirea de fulgi şi de afaceri păguboase a lui Roibu desfăşurată pe diverse posturi TV s-a lăsat fără vreo acuzaţie penală împotriva acestuia.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...