Economic

CIECH Soda România: cei 60 de ani de tradiţie trebuie să continue

CIECH Soda România vrea un viitor sustenabil pentru Vâlcea şi pentru mii de români care ar putea fi afectaţi dacă nu se intervine de urgenţă în situaţia de pe platforma chimică. La împlinirea a 60 de ani de activitate la singura fabrică de sodă din ţară, CIECH caută soluţii pentru a duce tradiţia mai departe.

Grupul CIECH, unul dintre cei mai mari investitori polonezi din România, a preluat Uzinele Sodice Govora în 2006, iar de atunci a transformat această fabrică într-o companie competitivă pe piaţă. Fabrica a devenit un important jucător regional pe piaţa europeană de sodă. Mii de locuri de muncă susţinute şi 445 milioane de lei valoare adăugată la PIB-ul României este impactul economic pe care compania îl are la nivel naţional, potrivit unui recent studiu EY.

Situaţia a devenit însă una critică şi riscă să afecteze mai mulţi clienţi locali, dar şi furnizori ai companiei. Reamintim că începând cu 18 septembrie, CIECH Soda România a fost nevoită să oprească activitatea şi să intre în stand-by, după ce alimentarea cu abur industrial a fabricii a fost suspendată în urma denunţării unilaterale a contractului de către unicul său furnizor, CET Govora.

După ce a operat majorări consecutive ale preţului aburului, care în primele 3 luni ale anului au înghiţit întregul profit al CIECH Soda România din 2018, CET Govora a solicitat un nou preţ, cu 135% mai mare faţă de anul trecut. Cu toate că au avut loc negocieri, preţul a rămas unul ridicat, cu 75% peste nivelul din 2018 şi nu poate fi acceptat, în condiţiile în care Grupul CIECH a pierdut deja aproximativ 500 milioane de lei de când activează în România.

“Pentru sodişti şi pentru întreaga comunitate locală azi se împlinesc 60 de ani de tradiţie la fabrica noastră de sodă. Ne dorim să putem sărbători continuarea activităţii noastre şi în 2020 şi peste doi ani şi în toţi anii care vor urma. Suntem într-o situaţie care nu mai suportă amânare, iar autorităţile, ceilalţi parteneri ştiu asta. Au şansa de a contribui la salvarea fabricii şi la asigurarea unui viitor durabil. Fiind unul dintre cei mai mari investitori privaţi din regiune, vă asigurăm că suntem hotărâţi să contribuim în continuare la dezvoltarea acesteia. Totuşi, acest lucru trebuie să aibă loc în condiţii justificate economic”, a declarat Witold Urbanowski, director general CIECH Soda România.

Soluţiile salvatoare

CIECH Soda România, care până în prezent, a trimis zeci de scrisori şi memorandumuri către guvern şi autorităţile locale, solicită:

• Asigurarea unui preţ al aburului conform contractului anterior pe care îl avea cu CET Govora, deoarece doar acest nivel de preţ permite societăţii CIECH Soda România să genereze un cash flow anual neutru. Dacă această condiţie va fi îndeplinită activitatea va fi reluată în cel mai scurt timp posibil.

• Soluţia pe termen lung, pentru un viitor durabil la Râmnicu Vâlcea, şi pe care Grupul CIECH o susţine, rămâne construirea unei noi centrale termice în cogenerare (CHP) împreună cu ceilalţi parteneri locali. Compania rămâne dedicată acestui plan care ar ajuta platforma industrială şi comunitatea locală şi totodată ar contribui la consolidarea sectorului energetic românesc, mai ales în contextul vulnerabilităţilor în ultimul timp.

Una dintre locomotivele judeţului Vâlcea

CIECH Soda România este a doua cea mai mare companie privată din Vâlcea în ceea ce priveşte veniturile şi al 5-lea cel mai mare angajator privat din acest judeţ.

Peste 4.400 de locuri de muncă au fost create în România, în 2018, ca urmare a activităţilor CIECH. Pe lângă cei 637 de angajaţi ai companiei, alte 3.776 de locuri de muncă sunt susţinute în mod indirect.

Ecoul operaţiunilor locale ale CIECH la nivelul economiei naţionale: fiecare 1 milion lei generaţi la PIB în mod direct au atras alte 3,3 milioane lei în restul economiei; fiecare loc de muncă creat a atras altele 6 la nivel naţional; fiecare 1 milion lei din taxe au atras la bugetul de stat alţi 3 milioane lei.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...