La Ţară

Măciuca intră în „zodie” de apă

Autorităţile locale au obţinut cu titlu gratuit staţia de pompare apă a OMV Petrom în paralel cu demararea proiectului de realizare a alimentării cu apă în localitate

Dublă lovitură norocoasă pentru alesul din comuna vâlceană Măciuca, Nicolae Văduva. Proaspătul primar a reuşit să obţină finanţarea pentru reţeaua de apă potabilă din toată comuna, dar va realiza şi un sistem de alimentare cu apă netratată pentru agricultori şi pentru pompieri prin preluarea staţiei de pompare apă a OMV Petrom de pe râul Cerna. Situaţia este cu atât mai îmbucurătoare cu cât întreaga suflare a localităţii aşteaptă de ani buni alimentarea cu apă potabilă, iar staţia zonală de pompieri militari nu avea în punctul de bază nicio altă sursă de alimentare cu apă în caz de incendiu decât un râu capricios.

Staţia OMV, preluată cu titlu gratuit

Amplasată pe râul Cerna, la limita dintre comunele Măciuca şi Mădulari, staţia de pompare apă a Petrom, deschisă pentru alimentarea bazei de extracţie din comuna Mădulari urma să fie desfiinţată în acest an. Insistenţele noului primar al comunei Măciuca, Nicolae Văduva, i-a făcut pe cei de OMV să accepte trecerea cu titlu gratuit în domeniul privat al comunei a acestei instalaţii. „Chiar sunt în drum spre Craiova acum pentru a semna acest contract cu cei de la OMV. Pentru noi este o oportunitate nesperată. Am fost loviţi de incendii grave în acest ani, iar lipsa unei reţele de apă şi a hidranţilor în comună a pus beţe în roate pompierilor. Intenţionez ca acest sistem de apă, nepotabilă, să îl extind ca un inel în comună, astfel încât orice intervenţie a celor ce se luptă cu focul să fie mult uşurată. Sigur, vor trebui efectuate modificări la instalaţie, va trebui schimbată pompa, care este una energofagă, cu o instalaţie mai economică, dar sunt convins că vom reuşi să ducem la capăt această misiune. Nu va fi destinată doar intervenţiei pompierilor militari, dacă vor exista persoane care vor dori să se racordeze la sistem pentru irigaţii sau pentru alte lucrări efectuate în gospodărie îi vom taxa cât să acoperim o parte din cheltuieli”, explică primarul Văduva.

Apă pentru toată comunitatea

După opt ani şi două proiecte întocmite greşit, localnicii din Măciuca vor vedea primele semne de civilizaţie prin realizarea reţelei de alimentare cu apă încă din primăvara anului viitor. „Contractul este semnat şi anunţul este publicat pe SEAP. Până pe 10 decembrie sperăm să avem şi licitaţia. Din 2013, cu siguranţă vom avea apă în case”, spune încrezător alesul din Măciuca. Proiectul de alimentare cu apăpotabilă a localităţii are o valoare de 6,8 milioane lei, distanţa reţelei fiind de 19 km.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...