Politică

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul prin care rezidenţiatul poate fi organizat pe 8 decembrie

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 225 de voturi, proiectul de modificare a ordonanţei care permite ca examenul de rezidenţiat să se desfăşoare în acest an pe 8 decembrie, stabilind că, în 2019, cifra de şcolarizare este aprobată prin hotărâre a Guvernului şi va fi egală cu numărul absolvenţilor de medicină.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009. Astfel, proiectul introduce, printre altele, prevederi în sensul ca cifra de şcolarizare pentru rezidenţiat pentru anul 2019 să fie aprobată prin hotărâre a Guvernului. Această cifră va fi egală cu numărul absolvenţilor de medicină cu diplomă de licenţă. Ministerul Finanţelor Publice asigură resursele financiare necesare şcolarizării prin rezidenţiat la nivelul cifrelor de şcolarizare aprobate.

În forma actuală a legii, cifra de şcolarizare se aprobă anual prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Educaţiei.

Cifra de şcolarizare va fi cel puţin egală cu numărul absolvenţilor de medicină generală, farmacie şi medicină dentară.

Pentru anul 2019, prin derogare, concursul naţional pentru admiterea în rezidenţiatul pe locuri şi pe posturi se organizează în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Proiectul prevede că spitalele pot să facă de acum încolo pregătirea rezidenţilor, degrevând universităţile de numărul mare de rezidenţi existenţi.

O altă prevedere introdusă este că după promovarea examenului şi după expirarea stagiului minim aferent specialităţii, ministrul Sănătăţii confirmă prin ordin titlul de medic specialist, de medic dentist specialist sau de farmacist specialist, după caz, în cel mult 30 zile lucrătoare de la ultima zi a sesiunii de examene organizată pentru specialitatea respectivă.

“Astăzi, în şedinţa plenului Camerei Deputaţilor (cameră decizională), am votat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului. Proiectul a trecut cu 225 de voturi. Este important ca săptămâna viitoare, mai exact luni, preşedintele să promulge legea, astfel încât marţi sau miercuri această lege să fie operaţională pentru desfăşurarea rezidenţiatului. Orice zi întârziată determină amânarea examenului. Acesta nu s-a putut susţine mai devreme, întrucât ordinul comun al ministrului Educaţiei şi al ministrului Sănătăţii nu a putut fi semnat, din cauza faptului că preşedintele ţării a refuzat sa numească ministrul propus la Educaţie. Proiectul de lege elimină obligaţia ca ordinul, pentru examenul din 2019, să fie semnat şi de ministrul Educaţiei. Partidul Social Democrat susţine tinerii din România. Încă o dată, cu toate piedicile puse, am reuşit să trecem o lege, astfel încât tinerii sa nu aibă de suferit!
Pe această cale vreau să asigur Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR) care mi-au semnalat importanţa rezolvării acestei probleme majore de tot sprijinul şi deschiderea mea cu privire la probleme pe care le întâmpină. Astăzi, am reuşit să rezolvăm această situaţie din care au avut de suferit toţi rezidenţi şi care putea fi evitată dacă preşedintele României semna decretul de numire al ministrului Educaţiei”, a declarat deputatul Eugen Neaţă.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...