Economic

O nouă centrală termică la Râmnicu Vâlcea

USG Govora va lansa o propunere pentru construirea unei noi centrale termice, alături de partenerii locali

CIECH Soda România a pregătit o ofertă ambiţioasă pentru Consiliul Judeţean Vâlcea, CET Govora şi alţi parteneri locali, pentru a construi împreună o nouă centrală termică la Râmnicu Vâlcea. Întreaga comunitate poate beneficia de o astfel de cooperare, dacă toate părţile vor ajunge la acordul dorit. Totuşi, în cazul eşecului negocierilor, CIECH analizează alte câteva opţiuni disponibile în circumstanţele actuale, cum ar fi construirea propriei surse de abur sau menţinerea producţiei în standby pe termen lung.​

O nouă rundă de întâlniri va avea loc luni, 28 octombrie, între reprezentanţi ai CIECH şi ai Consiliului Judeţean pentru a discuta opţiunile unei centrale în cogenerare, care să fie sprijinită şi de autorităţi. Compania consideră că o cooperare cu autorităţile publice şi cu ceilalţi agenţi economici de pe platforma chimică va fi benefică pentru întreaga comunitate.
Fabrica de sodă se află momentan în stand-by după suspendarea aprovizonării cu abur de către CET Govora, însă compania continuă demersurile sale pentru a găsi o soluţie sustenabilă pentru livrările de abur industrial, o resursă preţioasă pentru platforma chimică şi nu numai.

Cu toate că rămâne deschisă colaborării cu autorităţile publice pentru a găsi o variantă optimă pentru comunitate şi partenerii locali, în cazul în care acest scenariu nu va beneficia de sprijin, CIECH Soda România ia în calcul varianta unui proiect propriu adaptat doar la necesităţile sale. O astfel de opţiune este în prezent în curs de analizare.

“Centrala în cogenerare are mai multe avantaje, printre care eficienţa energetică, un impact redus asupra mediului şi nu în ultimul rând faptul că poate răspunde nevoilor mai multor jucători industriali. Înainte de toate, ea trebuie să asigure livrarea de abur la un nivel optim, ceea ce înseamnă să îndeplinească anumite condiţii. În acest moment luăm în calcul diferite opţiuni. Desigur, în varianta unui parteneriat cu autorităţile şi ceilalţi actori economici ar putea fi rezolvată şi problema înlocuirii vechiului CET Govora, care este neperformant, însă acest lucru nu mai depinde de noi. Aburul de care are nevoie fabrica noastră este totodată un capital important în businessul cu energie în cogenerare de înaltă eficienţă şi putem constata că există interes şi din partea altor investitori care au început să ne bată la uşă”, a declarat Witold Urbanowski, directorul general al CIECH Soda România.

Fabrica de sodă este unul dintre cei mai mari consumatori de abur industrial din zonă, în condiţiile în care, înainte de a intra în stand-by, achiziţiona aproape 60% din energia termică (abur) produsă de CET Govora. Cum aburul reprezintă baza de funcţionare într-o centrală în cogenerare, un astfel de proiect va trebui să întrunească toate condiţiile tehnice pentru livrarea de abur cât mai eficient posibil.
Compania are o experienţă îndelungată în managementul centralelor termice, având unităţi proprii sau în colaborare cu parteneri locali în alte ţări ale grupului, precum Polonia sau Germania. O centrală nouă, foarte eficientă, ar putea asigura continuarea alimentării cu energie, la parametri optimi şi la un cost corect, nu doar pentru unul, ci pentru toţi operatorii de pe platforma chimică din Vâlcea.

Reamintim faptul că, începând cu 18 septembrie, CIECH Soda România a fost nevoită să oprească activitatea şi să intre în stand-by, după ce alimentarea cu abur industrial a fabricii a fost suspendată în urma denunţării unilaterale a contractului de către unicul său furnizor, CET Govora. Iar noile condiţii solicitate de CET fac imposibilă continuarea activităţii la unitatea locală a CIECH. Unul dintre cei mai mari investitori polonezi din România, CIECH a înregistrat deja pierderi totale de peste 500 milioane lei în România, de când a preluat Uzinele Sodice Govora în 2006.

Singurul producător de sodă calcinată din ţară, CIECH Soda România este a doua cea mai mare companie privată în ceea ce priveşte veniturile şi al 5-lea cel mai mare angajator privat din Vâlcea. Potrivit unui raport EY lansat în 16 septembrie, operaţiunile companiei susţineau, în total, la nivelul anului 2018, peste 4.400 de locuri de muncă. De asemenea, contribuia cu 445 milioane lei valoare adăugată la PIB-ul României.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...