Special

10 case în 5 zile, construite la Vaideeni

Habitat for Humanity România a finalizat construirea a 10 case în 5 zile, în cadrul evenimentului de construire accelerată şi voluntariat BIG BUILD 2019

Peste 450 de voluntari veniţi din toate colţurile ţării, dar şi din SUA, Canada şi Noua Zeelandă au muncit cot la cot împreună cu cele 10 familii partener la ridicarea locuinţelor pentru ca acestea să se mute în noile case începând cu vara anului viitor.

În fiecare zi din perioada 7-11 octombrie 2019, mai mult de 240 de voluntari au fost prezenţi pe şantierul din comuna Vaideeni, unde au lucrat timp de 8 ore la construirea celor 10 case. În prezent, familiile partener pentru care au fost ridicate locuinţele trăiesc în containere sau în case construite din materiale improprii, în condiţii greu de imaginat.

Printre voluntarii implicaţi la BIG BUILD 2019 s-au numărat angajaţi ai companiilor care au sponsorizat evenimentul, voluntari internaţionali care fac parte din reţeaua Habitat for Humanity (programul Global Village), cât şi persoane care s-au înscris pe website-ul bigbuild.habitat.ro. Aceştia au investit timp, resurse financiare şi emoţie pentru a da o mână de ajutor familiilor partener alături de care au lucrat pe şantier. Alături de ei s-au implicat în eveniment şi campioana olimpică la judo Alina Dumitru, campiona olimpică la maraton Constantina Diţă, actriţa Tania Popa, Adelin Petrişor, Livia Graur şi Grig Chiroiu.

Echipele de voluntari au lucrat la fundaţiile caselor, au placat pereţii din interior cu OSB, au izolat tavanele cu vată minerală, iar la exterior au aplicat stratul final de tencuială decorativă. Pe tot parcursul evenimentului, aceştia au fost instruiţi şi supervizaţi de 25 de constructori specialişti care le-au expus voluntarilor informaţii legate de materialele de construcţii, echipamentele şi procedurile utilizate în fiecare etapă a construcţiei.

Odată cu cea de-a 11-a ediţie a evenimentului de construire accelerată şi voluntariat BIG BUILD, Habitat for Humanity România a lansat o nouă modalitate de colectare de fonduri pentru proiectele sale. Prin intermediul acestui tip de donaţie lunară, cei care vor să se alăture misunii noastre, de a oferi locuinţe decente persoanelor din medii vulnerabile, vor putea face acest lucru într-un mod simplu şi intuitiv, respectiv prin completarea unui formular de debit direct.

„Pe şantierul BIG BUILD 2019 am construit împreună mai mult decât case. Am construit un cămin primitor, şi împreună cu el un vis de o viaţă. Am adus oameni împreună şi am dat jos barierele sociale, pentru că sub aceeaşi cască inimile au bătut la fel, indiferent de statutul social. În multe feluri, Habitat for Humanity România a construit un pod. Cei ce dispun de mai multe resurse, trec acest pod pentru a-i ajuta pe cei în nevoie, iar BIG BUILD este un mod concret de a dărui şi de a vedea rezultatele vizibile şi tangibile ale generozităţii şi compasiunii voluntarilor. Iar familiile trec şi ele acest pod, prin propria muncă voluntară la clădirea unei comunităţi şi, în final, prin restabilirea încrederii şi speranţei.”, a declarat Roberto Pătrăşcoiu, director naţional Habitat for Humanity România.

„Al cincilea an de parteneriat cu Habitat For Humanity România a însemnat pentru Kaufland România 140 de voluntari pe şantierul BIG BUILD, colegi şi prieteni, care au adunat 2000 de ore de voluntariat şi nenumărate emoţii. Am lucrat cot la cot cu familiile partenere şi ne-am bucurat împreună să vedem casele ridicate. Ne preocupă situaţia familiilor care nu au o locuinţă decentă şi ne implicăm pentru a găsi soluţii sustenabile, pe termen lung”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

În cadrul BIG BUILD 2019, exteriorul caselor a fost finalizat în totalitate de către voluntarii care au participat la eveniment, iar în perioada următoare alte echipe sunt aşteptate pentru a lucra la interior. Cele 10 locuinţe în care familiile se vor putea muta în vara anului viitor vor fi compartimentate în garsoniere sau apartamente construite pe structură de lemn în sistem duplex şi triplex. De asemenea, amplasarea lor într-o zonă unde nu există riscul inundării, îi va proteja de urmările unui viitor dezastru natural.

Prin evenimentul BIG BUILD, Habitat for Humanity România marchează în fiecare an Ziua Mondială a Locuirii şi atrage atenţia asupra dreptului fiecărei persoane la o locuinţă decentă. România este una dintre ţările din Uniunea Europeană în care statisticile din domeniul locuirii sunt cel puţin îngrijorătoare: 52% din populaţia ţării locuieşte în condiţii de supraaglomerare, iar 35% din locuinţe se află într-un stadiu avansat de degradare, sunt construite din materiale improprii, necesită reparaţii urgente sau nu sunt dotate cu utilităţi de bază.

Parteneri BIG BUILD 2019

Au răspuns apelului Habitat for Humanity România şi au donat cu generozitate sume de bani, materiale de construcţii sau servicii: Kaufland România (partener strategic), Dedeman (partener principal), Ariston, Bosch, Metropolitan Life, Tondach-Wienerberger, Veka, Fundaţia Saint-Gobain, CEZ Group, Procter & Gamble, Aqua Carpatica, Habitat for Humanity Canada, Habitat for Humanity, Habitat for Humanity Merrimack Valley, Thrivent, VOX Profile, Coca-Cola HBC Romania.

Au venit în sprijinul Habitat for Humanity România atât prin prezenţa fizică la eveniment, cât şi prin serviciile oferite: SMURD Vâlcea, Crucea Roşie Vâlcea, Fundaţia PACT, Epics, Fundaţia pentru SMURD, Jandarmeria Română, Delguard SRL, Asociaţia Act for Tomorrow. De asemenea, voluntarii individuali au contribuit semnificativ la realizarea evenimentului, atât prin donarea unor sume de bani, cât şi prin participarea la BIG BUILD 2019.

Despre Habitat for Humanity România

Habitat for Humanity este o organizaţie non-profit prezentă în 70 de ţări a cărei misiune este eradicarea locuirii precare. De 23 de ani în România, Habitat for Humanity România construieşte şi reabilitează locuinţe destinate persoanelor cu venituri reduse, derulează programe de prevenţie şi răspuns la dezastre naturale precum şi programe de advocacy in domeniul locuirii sociale.
Cu sprijinul a peste 35.000 de voluntari locali, internaţionali şi din companiile româneşti, Habitat for Humanity România a ajutat peste 88.500 de oameni să aibă o casă decentă sau să îşi îmbunătăţească condiţiile de locuit.
Mai multe informaţii sunt disponibile pe www.habitat.ro şi www.facebook.com/habitat.ro.
 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...