Politică

DLAF, precizări în cazul Dan Barna: Unul dintre proiecte este controlat, alte două se află în verificări preliminare

Departamentul pentru lupta antifraudă (DLAF) a transmis vineri o serie de precizări referitoare la proiectele pe fonduri europene derulate de firma lui Dan Barna, arătând că unul dintre proiecte se află sub incidenţa unei acţiuni de control, începute deja.

De asemenea, DLAF susţine că, deşi este, din punct de vedere organizatoric, în cadrul aparatului de lucru al Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, instituţia beneficiază, prin lege, de autonomie funcţională şi decizională şi nu solicită şi nu primeşte instrucţiuni de la nicio autoritate, instituţie sau persoană.

Având în vedere interesul public manifestat pentru activitatea Departamentului pentru lupta antifraudă - DLAF, pentru corecta şi completa informare a publicului, precizăm următoarele:

- Acţiunea de control referitoare la proiectul „Punţi comunitare”, cod SMIS 56760, al cărui beneficiar este Consiliul Judeţean Alba, a fost declanşată anterior publicării informaţiilor de către Rise Project şi fără legătură cu demersurile jurnalistice.

- Verificările preliminare cu privire la proiectele „SES-am Deschide-te!”, al cărui beneficiar este Consiliul Judeţean Alba şi „Biblioteca Bunelor Practici. Concept Inovator de Dezvoltare a Mediului Rural”, al cărui beneficiar este Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare DCG SRL, au fost demarate ca urmare a informaţiilor apărute în mass-media privind posibile încălcări ale legii ce pot afecta interesele financiare ale UE în România, demers procedural obişnuit în activitatea instituţiei.

- Etapa verificărilor preliminare este premergătoare unei acţiuni de control şi are drept scop evaluarea primară a informaţiilor sesizate şi analiza necesităţii deschiderii unei acţiuni de control în sensul Legii nr. 61/2011. Aceasta se desfăşoară în toate cazurile de sesizare a DLAF sau de sesizare din oficiu.

- Atât în etapa verificărilor preliminare, cât şi în etapa acţiunii de control, DLAF analizează modul de respectare a legii în proiectele verificate, stabilind, după caz, doar la finalul demersului DLAF, prin Nota de control, care sunt persoanele fizice sau juridice implicate în derularea proiectului şi dacă au fost identificate suspiciuni de fraudă care ar putea duce la urmărirea lor penală de către parchetul competent.

- Acţiunile de control se desfăşoară cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor, precum şi a garanţiilor procedurale statuate de lege, inclusiv a prezumţiei de nevinovăţie recunoscute în cadrul procesului penal.

- Deşi DLAF este, din punct de vedere organizatoric, în cadrul aparatului de lucru al Guvernului şi în coordonarea Prim-Ministrului, instituţia beneficiază, prin lege, de autonomie funcţională şi decizională, independent de alte autorităţi şi instituţii publice şi acţionează ca atare. În consecinţă, Şeful Departamentului nu solicită şi nu primeşte instrucţiuni de la nicio autoritate, instituţie sau persoană în realizarea atribuţiilor sale referitoare la declanşarea şi desfăşurarea controalelor ori la întocmirea şi valorificarea actelor de control.

DLAF respinge categoric orice asociere sau încercare de asociere a activităţii sale cu alte evenimente din spaţiul public şi reasigură opinia publică şi partenerii săi, naţionali sau europeni, de respectarea legii şi a procedurilor în vigoare, în îndeplinirea atribuţiilor sale de protejare a intereselor financiare ale UE în România”, se arată în comunicatul de presă transmis de Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF).

Preşedintele USR, Dan Barna, a solicitat vineri, într-o postare pe Facebook, Departamentului pentru Lupta Antifraudă (DLAF) să trimită Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) documentele legate de contractele pe fonduri europene ale firmei sale. El subliniază că DLAF, aflat în subordinea lui ”Toni Greblă, omul de incredere al lui Liviu Dragnea”, acţionează la comandă politică şi doar o anchetă a DNA ar fi credibilă.

Solicitarea liiderului USR vine după ce Rise Project a anunţat joi că proiectele de incluziune socială cu bani europeni, „SES-am deschide-te”, „Punţi Comunitare” şi „Biblioteca Bunelor Practici. Concept Inovator de Dezvoltare a Mediului Rural”, în care a fost implicată şi firma Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare a lui Dan Barna, sunt verificate de Departamentul pentru Luptă Anti-Fraudă al Guvernului (DLAF).

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...