Actualitate

Protest la Spitalul Filantropia din Craiova

Zeci de anagajaţi ai Spitalului Filantropia din Craiova protestează, joi, după ce au aflat că în Consiliul director al unităţii s-a decis reducerea sporurilor. Oamenii spun că prin tăierea acestor drepturi, cuprinse între 2 şi 30%, se poate ajunge la reducerea salariului chiar şi cu 1.000 de lei.

Protestul medicilor craioveni vine după ce conducerea Spitalul Filantropia a hotărât diminuarea sporurilor pentru condiţii de muncă. Dr. Liviu Radu, directorul Spitalului Filantropia, a declarat că diminuarea sporurilor este una legală, impusă de Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

"Este o acţiune ca urmare a unei decizii pe care am luat-o în Comitetul Director. Este o decizie de diminuare a sporurilor, dar nu vorbim despre sporuri pentru gărzi, cele pentru weekend, ci pentru condiţiile de muncă. Practic, am luat o decizie de management cu respectarea legii. Noi acordam sporuri, la valoarea lor maximă şi nu ne mai încadrăm. Voi sta de vorbă cu cei care au ales să iasă în faţa unităţii şi le voi mai explica. Vom avea o nouă întâlnire cu sindicatele, cu cei de la primărie, azi, şi căutăm soluţii. Nu spun că este uşor, dar am aplicat legea", a spus managerul Spitalului Filantropia, Liviu Radu.

Acesta din urmă a mai declarat că nu au fost afectate sporurile pentru gărzi sau ture.

Diminuarea sporurilor se aplică atât medicilor, cât şi restul angajaţilor de la Spitalul Filantropia.

“În cursul zilei de joi, 10 octombrie 2019, a avut loc o întâlnire între reprezentanţii Spitalului Clinic Municipal Filantropia, reprezentanţii sindicatelor la care sunt afiliaţi angajaţii unităţii sanitare şi reprezentanţi din cadrul Primăriei Municipiului Craiova, ca urmare a nemulţumirilor venite din partea liderilor de sindicat cu privire la sporurile acordate salariaţilor spitalului. Subiectul discutat a privit măsurile pe care conducerea unităţii medicale intenţionează să le aplice pentru respectarea prevederilor legale în ce priveşte acordarea sporurilor de care beneficiază salariaţii Spitalului Clinic Municipal Filantropia. Conform legislaţiei în vigoare, sporurile ce se acordă personalului pentru instituţiile din sistemul sanitar sunt reglementate de HG 153/2018 şi Legea 153/2017. În cazul salariaţilor din sistemul sanitar, deşi aceştia au dreptul, conform specificului activităţii lor, la sporuri între limite diferite de minim şi maxim, cuantumul final al acestora trebuie încadrat în plafonul reglementat de art. 25 alin. 2 din Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, respectiv 30 % din salariile de bază la nivel de ordonator principal de credite – Primăria Craiova. Nemulţumirile au venit pe fondul datelor transmise iniţial, în mod eronat, de către Spitalul Municipal Filantropia ordonatorului principal de credite – Primăria Craiova, în care au fost incluse atât sporurile care intră în plafonul de 30% cât şi cele exceptate de la această limită, precum sporul de noapte, de doctorat, de weekend etc. Facem precizarea că aceste date au stat la baza stabilirii plafonului privind acordarea acestor drepturi. În urma rectificării datelor transmise iniţial, s-a procedat la recalcularea plafonului pentru sporurile de care beneficiază angajaţii Spitalului Clinic Municipal Filantropia, acesta fiind comunicat atât reprezentanţilor sindicatelor cât şi conducerii spitalului, în cadrul întâlnirii de astăzi, de la sediul Primăriei Craiova. Faţă de această recalculare, atât sindicatele cât şi conducerea unităţii medicale vor lua măsurile necesare pentru încadrarea în plafonul de 30 % stabilit conform Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Menţionăm că autorităţile locale, în calitate de ordonator principal de credite, îşi manifestă totala deschidere şi respectul faţă de activitatea întreprinsă de salariaţii Spitalului Clinic Municipal Filantropia şi îşi exprimă convingerea că soluţiile ce urmează a fi adoptate la nivelul unităţii medicale vor fi în beneficiul tuturor părţilor implicate şi cu respectarea prevederilor care reglementează acordarea drepturilor pentru personalul din sistemul sanitar”, se arată într-un comunicat de presă emis de Primăria Craiova.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...