Economic

CIECH Soda România a început programul de plecări voluntare, după încheierea discuţiilor cu CET Govora

CIECH Soda România anunţă continuarea pregătirilor pentru oprirea producţiei, peste 70 de angajaţi semnând deja oferta de plecări voluntare. Producătorul de sodă calcinată ar pierde în total peste 155 milioane lei dacă ar accepta noul contract pentru aburul industrial furnizat de CET Govora.

CIECH Soda România a demarat programul de plecări voluntare la Râmnicu Vâlcea, după ce nu a putut ajunge la un consens cu CET Govora privind livrările de abur industrial, al căror preţ rămâne unul mai mult decât dublu faţă de 2018. Propunerile primite nu sunt unele sustenabile şi nu au răspuns îngrijorărilor CIECH, motiv pentru care, din nefericire, compania este forţată să continue pregătirile pentru oprirea producţiei la singura fabrică de sodă din România.

Ultimele runde de discuţii, desfăşurate săptămâna trecută, nu au avut ca rezultat vreo opţiune viabilă de ieşire din impas. Implicaţiile economice ale propunerilor venite de la CET continuă să expună CIECH Soda România unor costuri insuportabile şi unui volum de livrare a aburului mai mic decât cel necesar. Compania plăteşte deja, în România, unul dintre cele mai ridicate preţuri pentru abur la nivelul grupului, cu aproape o treime mai mult decât în Polonia. De asemenea, toate profiturile companiei din 2018 au fost deja înghiţite, în primul trimestru din 2019, de către alte majorări de preţuri, anterioare, operate de CET.

Chiar şi după o uşoară revizuire a ofertei transmise de CET, CIECH Soda România tot ar înregistra pierderi mult mai mari dacă producţia ar continua decât în situaţia unei opriri temporare. Ultima ofertă de 177,5 lei / Gcal, în scădere cu doar 15 lei, ar cauza în continuare pierderi uriaşe pentru CIECH, de peste 155 milioane lei (cu certificatele CO2 incluse, achitate tot către CET).

În aceste condiţii, compania este obligată să-şi menţină decizia, anunţată în 9 august, de a continua pregătirile pentru oprirea producţiei la unitatea sa din Râmnicu Vâlcea, începând cu 18 septembrie.

Unul dintre cei mai mari investitori polonezi din România, cu peste jumătate de miliard de lei investiţi până acum pe piaţa locală, CIECH a avut în permanenţă o atitudine deschisă spre cooperare şi a solicitat de asemenea sprijinul autorităţilor până la cel mai înalt nivel pentru a ajunge la o înţelegere.

“CIECH reprezintă o parte importantă a economiei locale, iar această situaţie în care ne aflăm nu ne afectează doar pe noi, ci pe mulţi alţii. Am fost mereu pe deplin dedicaţi găsirii unor soluţii care să aducă pe platforma de la Vâlcea sustenabilitatea economică şi nu în ultimul rând speranţa. Am acţionat cu responsabilitate şi am aşteptat acelaşi lucru de la partenerii noştri de dialog, având în vedere că am depus multe eforturi în ultimii ani pentru găsirea unor soluţii sustenabile. Ne-am oferit întregul nostru sprijin pentru rezolvarea acestor probleme, dar, ţinând cont de complexitatea problemelor, am fi vrut o implicare şi din partea autorităţilor naţionale. Din păcate, în situaţia actuală, suntem nevoiţi să continuăm pregătirile pentru oprirea producţiei”, a declarat Witold Urbanowski, CEO CIECH Soda România.

Oferta de plecări voluntare, lansată încă din 28 august, a fost semnată, până în prezent, de circa 70 angajaţi din cei 600.

Reamintim că actualul blocaj a apărut după ce CET Govora a denunţat în mod unilateral contractul pentru aburul furnizat către CIECH Soda România, deşi abia fusese semnat în aprilie 2019. Conform termenilor contractuali iniţiali, CET a cerut, pentru aburul furnizat, un preţ în creştere cu 135% comparativ cu 2018 (incluzând preţurile certificatelor CO2) şi a anunţat noi reduceri ale volumului de abur.

CIECH a apelat la toţi jucătorii de pe plan local şi naţional, dar şi la autorităţile care ar fi putut ajuta, trimiţând peste zeci de memorandum-uri, cărţi albe, notificări şi cereri care au atras atenţia asupra gravităţii situaţiei. Compania a dezvolat chiar şi propriile planuri de soluţionare a acestor probleme.

CIECH Soda România are nevoie de cooperare la toate nivelurile pentru implementarea unor soluţii pe termen lung, durabile, pentru ieşirea din această situaţie care durează de ani de zile.

CIECH, sursă de stabilitate pentru CET şi economia din Vâlcea

CIECH Soda România este unul dintre cei mai mari contribuitori la economia regională, cu peste 3% din PIB-ul regiunii. A preluat o uzină falimentară, care adunase datorii uriaşe, şi a transformat-o într-un business sustenabil, devenind în timp un factor de echilibru pentru întregul lanţ economic, unul care cuprinde nu doar platforma industrială din Vâlcea, ci şi alţi clienţi şi furnizori din ţară.

În contextul datoriilor istorice de la CET Govora, CIECH Soda România şi-a achitat toate datoriile către furnizorul său de abur, iar în 2013 a intrat într-un dificil proces de restructurare. Pentru a deveni un business sustenabil, CIECH Soda România a fost nevoită să reducă numărul membrilor echipei, să schimbe fluxurile de lucru, să reducă dramatic toate costurile. În următorii trei ani au fost investiţi peste 20 milioane euro într-o nouă instalaţie de calcinare, alte instalaţii diverse noi, renovarea altor echipamente şi condiţii mai bune de muncă îmbunătăţite.

În ultimii ani, CIECH a asigurat cele mai importante contracte ale CET-ului, aceptând toate creşterile succesive de preţuri. Aceste contracte i-au oferit CET-ului posibilitatea nu doar a acoperirii costurilor, ci şi a derulării de investiţii, astfel încât să poată continua să asigure aprovizionarea cu energie.

Unul dintre cei mai mari investitori polonezi din România

Grupul polonez a investit peste 550 de milioane de lei în România şi a ajuns la aproape 600 de angajaţi la fabrica sa din Râmnicu Vâlcea, inclusiv Sucursala din România. De la preluarea Uzinelor Sodice Govora în 2006, CIECH a transformat fabrica de pe platforma industrială într-o companie competitivă pe piaţă, a plătit anual taxe de peste 40 de milioane de lei, a contribuit la economia naţională şi la întărirea relaţiilor româno-poloneze. CIECH Soda România S.A., companie a Grupului CIECH, produce sodă calcinată şi silicat de sodiu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

04.09.2019 - 14:28SARPELE NEGRU:PERICOLUL POATE, DEZASTRUL E IMPOSIBIL.

04.09.2019 - 13:48SARPELE ROSU:LIGHNIT E DENUMIREA CORECTA NU LIHNIT

04.09.2019 - 13:40SARPELE ROSU:2. Avand in vedere ca la ora actuala exista un cazan disponibil pentru abur industrial, mai marii decidenti specialist in faliment au hotarat distrugerea acestuia. Cum? Simplu . CAZANELE DE 420 TONE ABUR PE ORA TREBUE SA FUNCTIONEZE CU CARBUNE TIP LIHNIT adica cu putere calorifica de maxim 1800 kcal per tona. Ei au inlocuit acesta cu HUILA UCRAINEANA DE 6000 GCAL PER TONA. Asa ca in scurt timp se vor distruge de tot. Sa speram ca nu vor exploda si atunci sa rada si platforma de pe suprafata pamantului ca e cam de 4 orimai puternic. Poate se gaseste cineva sa ii trimita pe Roescu si pe Socolescu unde le e locul si opresc pericolul.

04.09.2019 - 13:31SARPELE ROSU:1. CET Govora nu poate produce abur industrial pentru cei doi consumatori Grupul CIEH respectiv CHIMCOMPLEX. Un singur cazan pentru industrie nu poate produce atata abur. ACESTA E ADEVARUL SI NU MINCIUNILE comunicatelor CJ Valcea sau ale administratorilor .

04.09.2019 - 08:30ionica:Gigant mina terminat,Soda terminata, Oltchim terminat, CET terminat...Centrale termice de cartier pe gaz ar redus costul agentului termic la jumatate iar CET n-ar mai fi capusata de clientii din Caracal.

Pagina 1 din 1 (5 comentarii din 5)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...