Sub Lupă

12 persoane cercetate de procurori pentru că folosesc minori la cerşit

Poliţia Locală a Municipiului Craiova a sesizat, în această dimineaţă, Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, pentru efectuarea de cercetări în vederea tragerii la răspundere a 12 persoane, privind săvârşirea infracţiunilor de exploatarea cerşetoriei şi folosirea unui minor în scop de cerşetorie.

Astfel, în lunile iulie - august, structurile operative cu atribuţii de ordine publică din cadrul Poliţiei Locale a Municipiului Craiova, au declanşat o amplă acţiune ce a avut ca scop eradicarea faptelor de cerşetorie ce se desfăşoară pe domeniul public, proprietate a municipiului Craiova.

"Au fost monitorizate principalele intersecţii semaforizate ale municipiului Craiova şi zonele cunoscute unde se practică astfel de fapte (zonele centrale – Piaţa Mihai Viteazul, Centrul Istoric, Teatrul Naţional, zona Universităţii, etc), persoanele depistate că apelau la mila cetăţenilor fiind conduse la sediul Poliţiei Locale, identificate, percheziţionate (conform procedurilor legale), aplicându-se măsurile prevăzute de actele normative în vigoare.

Cu această ocazie au fost depistate şi identificate 12 persoane care au folosit şi determinat minori sau persoane cu dizabilităţi fizice ori psihice să apeleze în mod repetat la mila publicului, sau care au practicat cerşetoria (deşi aveau capacitatea de a munci) folosindu-se în acest scop de prezenţa minorilor.

De asemenea, au fost identificaţi 22 de copii minori şi o persoană cu handicap locomotor ce practicau cerşetoria, la îndemnul părinţilor sau curatorilor legali ai acestora.

În toate cazurile de depistare a copiilor minori, poliţiştii locali au solicitat şi beneficiat de sprijinul funcţionarilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, care s-au prezentat de îndată la sediul Poliţiei Locale, iar după întocmirea actelor procedurale, au preluat copiii minori împreună cu părinţii acestora, în vederea aplicărilor măsurilor şi procedurilor potrivit actelor legale în vigoare.

De asemenea, în cazul a trei minori, s-a luat măsura predării acestora către Centrul de primire a minorilor în regim de urgenţă ”Răşinari”.

Potrivit art. 214 Cod Penal - Exploatarea cerşetorie – ”(1).Fapta persoanei care determină un minor sau o persoană cu dizabilităţi fizice ori psihice să apeleze în mod repetat la mila publicului pentru a cere ajutor material sau beneficiază de foloase patrimoniale de pe urma acestei activităţi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Dacă fapta este săvârşită în următoarele împrejurări:
a) de părinte, tutore, curator ori de către cel care are în îngrijire persoana care cerşeşte;
b) prin constrângere, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani”, iar potrivit art. 215 Cod Penal - Folosirea unui minor în scop de cerşetorie – ”Fapta majorului care, având capacitatea de a munci, apelează în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor material, folosindu-se în acest scop de prezenţa unui minor, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Poliţia Locală roagă cetăţenii să nu mai ofere sume de bani sau alte bunuri persoanelor ce practică cerşetoria, persoane apte de muncă, ce încalcă prevederile normative în vigoare şi să sesizeze aceste aspecte la telefonul cetăţeanului 0215-984", se arată într-un comunicat al Poliţiei Locale Craiova.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...