Economic

CIECH Soda România apreciază orice încercare de a găsi soluţii pentru continuarea operaţiunilor sale

CIECH Soda România va participa la o nouă rundă de discuţii cu CET Govora, astăzi, pentru a identifica noi posibilităţi de cooperare, astfel încât compania să-şi poată continua operaţiunile în România.

CET Govora a convocat, în mod public, o întâlnire pentru analizarea unor soluţii identificate de consultanţii CET, care, în opinia lor, ar putea contribui la continuarea activităţii CIECH Soda Romania şi după data de 18 septembrie.

Începând cu această dată, deja anunţată public, CIECH Soda România este forţată să îşi înceteze temporar producţia, din cauza denunţării unilaterale a contractului pentru alimentarea cu abur industrial (semnat şi convenit în aprilie 2019) de către CET Govora, unicul său furnizor local de abur. Conform noilor termeni contractuali, CET a cerut un preţ mai mare pentru aburul furnizat (în creştere cu 135% comparativ cu 2018) şi a anunţat noi reduceri ale volumului de abur.

La data de 9 august 2019, CIECH Soda România a informat deja acţionarii, furnizorii, clienţii, autorităţile locale şi naţionale, precum şi angajaţii, asupra faptului că preţul ridicat şi volumele diminuate la aburul livrat de către CET Govora afectează în mod direct sustenabilitatea activităţii locale a CIECH, până în punctul în care operaţiunile sale au devenit imposibile. Termenul limită pentru luarea unei decizii finale legate de filiala din România a grupului a fost stabilit pentru finalul acestui an.

Cum problema este una care continuă de ani de zile - cu creşteri de preţuri la abur, cerute de CET în repetate rânduri, la care se adaugă reduceri ale volumelor aburului furnizat (ultima în 2019), ceea ce duce la scăderea producţiei de sodă calcinată - CIECH Soda a apelat, în ultimii şase ani, la toate autorităţile şi la toţi actorii locali şi naţionali pentru a identifica împreună soluţii. Au fost emise zeci de memorandum-uri, cărţi albe, notificări şi cereri care, în ultimii ani, au atras atenţia asupra gravităţii situaţiei.

Din 2013, CIECH Soda România a trecut printr-un dificil proces de restructurare, fiind nevoită să reducă numărul membrilor echipei, să schimbe fluxurile de lucru, să reducă dramatic costurile pentru a ajunge la nivel zero de pierderi. După o perioadă dificilă de un an, compania a reuşit să ajungă la punctul de echilibru financiar şi a investit imediat în creşterea producţiei pentru a-şi acoperi costurile de producţie şi pentru a deveni profitabilă. În următorii trei ani au fost investiţi peste 20 milioane euro într-o nouă instalaţie de calcinare, alte instalaţii diverse noi, renovarea altor echipamente şi condiţii mai bune de muncă.

În ultimă instanţă, compania a dezvolat propriile planuri de soluţionare a problemelor – de la a-şi construi propria sursă de abur, până la încheierea unor parteneriate cu mai mulţi jucători locali pentru a ajuta CET să se transforme, astfel încât aceasta să furnizeze abur la costuri adecvate şi niveluri optime de calitate pentru întreaga platformă industrială Vâlcea şi pentru comunitatea locală.

Totuşi, în oricare dintre aceste scenarii, CIECH Soda România nu poate rezolva singură aceste probleme care afectează întregul lanţ economic de pe platforma chimică de la Vâlcea. Ca atare, este mare nevoie de cooperare în acest sens.

CIECH Soda România îşi continuă eforturile de a identifica cele mai bune modalităţi care să permită continuarea operaţiunilor sale. Desigur este nevoie de mai mult decât o idee pentru a avea o soluţie şi de mai mult de o companie implicată pentru a rezolva aceste probleme.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...