Politică

Viorica Dăncilă: “Trebuie să schimbăm legi, reguli, oameni din funcţii, atitudini”!

Astăzi s-au împlinit două săptămâni de la primul apel al Alexandrei, iar premierul Viorica Dăncilă a vorbit din nou despre această tragedie.

"Tragedia de la Caracal ne-a adus în faţă imaginea unei cruzimi inimaginabile care ne-a arătat foarte limpede că împotriva criminalităţii trebuie să ducem un adevărat război. Ne-a arătat că trebuie să schimbăm legi, reguli, oameni din funcţii, atitudini.

Nu am ezitat nicio secundă să fac schimbările necesare în aceste două săptămâni şi nu voi ezita nici de acum înainte.

Aşa cum ştiţi, am demis întreaga conducere a instituţiilor responsabile şi, mai departe, pe toţi cei ce au gestionat atât de greşit acest caz. Există anchete în desfăşurare pentru modul în care aceşti oameni au acţionat.

Cine nu îşi înţelege misiunea şi nu poate rezona cu ea, pleacă. Cine îşi bate astfel joc de instituţia pe care o reprezintă, pleacă. Iar cine trebuie să suporte implicaţiile legale pentru greşelile lui, o va face.

Vor fi sancţionaţi, fiecare, pentru orice eroare dovedită, aşa încât să rămână cei care îşi fac bine meseria, cei pentru care primează interesul cetăţeanului.
Sunt mulţi profesionişti şi oameni dedicaţi în acest sistem. Să nu ne pierdem încrederea în ei şi în instituţiile pe care le reprezintă! Pentru că instituţiile statului trebuie să rămână puternice. Este obligatoriu pentru orice stat european, pentru orice democraţie consolidată.

Am instituit totodată, încă din primele zile, un grup de lucru interministerial privind 112 care a elaborat deja un pachet de 14 măsuri pe care le vom pune în aplicare pentru eficientizarea timpilor de răspuns în situaţii critice.

Simultan, am lansat în dezbatere publică un proiect de lege care aduce modificări esenţiale pentru îmbunătăţirea modului în care sunt căutate persoanele dispărute şi felul în care se intervine pentru localizarea acestora.
Vom lansa în următoarele săptămâni platforma Guvernului pentru ordine şi siguranţă, punct central de informare şi dialog pe aspecte ce ţin de respectarea legii şi siguranţa românilor.

Totodată, Ministerul Justiţiei a demarat o analiză a legislaţiei penale în cazul infracţiunilor grave şi foarte grave şi va aduce propuneri de modificare a legii, inclusiv pentru înăsprirea pedepselor.

În calitate de prim-ministru, voi da ordonanţele de urgenţă necesare şi voi trimite adrese către preşedinţii celor două camere ale Parlamentului pentru convocarea în sesiune extraordinară. Aceste modificări legislative trebuie dezbătute şi implementate imediat! Îmi asum să fac acest lucru.

Şi vă mai promit un lucru: Am spus că vreau sancţiuni drastice pentru criminali, violatori şi pedofili. Voi da o ordonanţă de urgenţă pentru instituirea pedepsei cu închisoarea pe viaţă, respectiv înăsprirea pedepselor pentru aceste fapte.

Am zero toleranţă pentru lipsa de umanitate şi lipsa de respect faţă de cetăţean. Am zero toleranţă pentru greşeli – de la atitudini lipsite de responsabilitate şi profesionalism, la erori de procedură şi nerespectarea legii.
Eu nu pot să accept ca în mandatul meu de prim-ministru românii să se teamă! Vom reforma acest sistem, vom corecta de urgenţă tot ceea ce este greşit şi vom institui mecanismele de prevenţie pentru ca tragedii precum cea de la Caracal să nu mai aibă loc vreodat", a postat premierul pe pagina de socializare.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...