Sub Lupă

Sindicaliştii din Poliţie fac pecizări în cazul Luiza

Sindicatul Europol Dolj a postat un mesaj pe pagina de socializare în care recunoaşte că fiecare instituţie, în parte, are oameni profesionişti şi oameni mai puţin pregătiţi profesional/uman.

"Revenind la titlul postării, dorim să atragem atenţia Poliţiei Române pentru lipsa de comunicare, pentru lipsa de informare , atât în cazul dispariţiei Luizei Melencu cât şi în cel al ”prietenei” acesteia, care sesizează faptele de violenţă ale fostului prieten.

1. În cazul dispariţiei Luizei Melencu, colegii de la Secţia de Poliţie Rurală nr. 4 Coşoveni, au înregistrat, iniţial, o plângere din partea familiei privind dispariţia fetei, ulterior efectuând cercetări specifice, a doua zi au schimbat încadrarea mergând pe încadrare la infracţiunea de lipsire de libertate, pentru a putea efectua o investigaţie mai amplă, în sensul în care au solicitat, imediat, sprijinul Brigăzii de Operaţiuni Speciale Craiova,reuşind să identifice locaţii, numere de telefon, într-un timp foarte scurt.

Au fost efectuate mai multe cercetări sub îndrumarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, dosarul fiind în evidenţele Secţiei aproximativ 40 zile, însă nu au putut fi evidenţiate probe relevante pentru interesul dosarului.

După acestă perioadă dosarul a fost declinat către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, la solicitarea acestora, pe motiv că este de competenţa lor şi au la dispoziţie tehnică şi resurse suficiente pentru a soluţiona cazul.

Cât timp dosarul a stat, în lucru, la colegii de la Secţia Rurală de Poliţie Coşoveni, aceştia nu au avut la dosar informaţii despre autoturismul Renault, care ulterior a apărut în dosarul aflat în instrumentarea procurorilor DIICOT.

De menţionat faptul că Secţia de Poliţie Rurală nr. 4 Coşoveni arondează 10 comune, 20 sate, 90 km de drum european, având o rază întinsă de competenţă şi ca şi în cazul altor subunităţi de poliţie, resursă umană şi logistică insuficientă, atât în aparatul secţiei cât şi la posturile de poliţie comunală din subordine.

În fiecare tură de serviciu există 1, maxim 2 patrule de poliţie, ce efectuează patrulă intercomunală, intervin la apelurile sesizate prin SNUAU 112 şi cele sesizate pe telefonul secţiei (peste 15-20 pe fiecare tură), lucrează în dosarele penale şi lucrările pe care le au înregistrate la nivelul subunităţii.

2. Cea de-a doua speţă, tot de la Dioşti, sesizată de către o tânără din localitate care a spus că fostul prieten a intrat peste ea în locuinţa vărului ei, ameninţând-o cu moartea şi exercitând acte de violenţă asupra celor prezenţi acolo, în acel moment.

În urma apelului efectuat de către aceasta la SNUAU 112, la faţa locului s-a deplasat o patrulă de poliţe aflată în serviciu, la acel moment, pe întreaga rază de competenţă a Secţiei nr. 4 Poliţie Rurală Coşoveni, deplasarea la locul indicat efectuându-se de la peste 35 km distanţă, şi nu de la Postul de Poliţie Dioşti, aşa cum fals s-a lăsat să se înteleagă. În momentul primirii acestui apel, colegii care au efectuat intervenţia erau într-o altă speţă implicaţi, de aceea a existat un decalaj mai mare de timp, de la sesizarea iniţială şi până la sosirea echipajului.

După ce au ajuns la faţa locului şi au efectuat verificări preliminare, conform competenţelor ce le revin, colegii au îndrumat persoana în cauză să depună plângere penală împotriva persoanei la care a făcut referire, acest lucru fiind posibil a fi făcut la sediul Postului de Poliţie Dioşti, colegii din patrulă nefiind lucrători ai acelui post şi neavând posibilitatea, la faţa locului, de a înregistra o astfel de sesizare, din punct de vedere procedural.

Ţinem să precizăm faptul că de la data primului apel la 112, o4.07.2019, şi până la 23. 07. 2019, colegii de la Postul de Poliţie Dioşti sau din cadrul Secţiei nr. 4 Poliţie Rurală Coşoveni, nu au avut înregistrată, din partea fetei, o plângere penală, în baza căreia să poată efectua demersurile necesare unei anchete.

Abia la data de 23.07.2019 a fost primită, prin declinare, o plângere înaintată de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova către Secţia nr. 4 Poliţie Rurală Coşoveni, care conform procedurilor au transmis-o mai departe către lucrătorii Postului de Poliţie Dioşti, pentru verificări şi soluţie legală.

Desigur, aşa cum am spus la începutul textului, există lacune, există sincope legislative, există indiferenţă în acest sistem, ca în multe altele, există lipsuri logistice, profesionale, există lipsă de proceduri şi pregătire tematică şi lista poate continua. Însă, nu trebuie să blamăm public, un întreg sistem, un întreg aparat al unei secţii de poliţie, doar pentru că nu există toate informaţiile necesare.

O informaţie, înainte de a fi postată în spatiul virtual şi pe canalele media, trebuie verificată din cel putin 3 surse credibile. Haideţi să reformăm împreună sistemul, dacă este greşit şi cu siguranţă sunt greşeli de functionare în parametrii normali, legali, uumani, decenţi, însă trebuie să şi apărăm şi să spunem lucrurilor pe nume, acolo unde este cazul. Viitorul ne aparţine! Echipa Sindicatului Europol", au postat reprezentanţii Europol pe pagina de socializare.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...