Actualitate

32 de focare de pestă porcină în Olt

Prefectul judeţului Olt, doamna Angela Nicolae, a convocat în şedinţă, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Olt, urmare confirmării a 5 cazuri de Pestă Porcină Africană (PPA) în localităţile Gostavăţu şi Stoeneşti.

În calitate de preşedinte al Unităţii Locale de Decizie Olt, prefectul judeţului a supus aprobării membrilor CLCB Planurile de măsuri pentru controlul PPA în exploataţiile din localităţile mai sus menţionate şi a dispus transmiterea de urgenţă a acestora către unităţile locale de sprijin de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale. Planurile aprobate stabilesc zonele de restricţie, protecţie şi supraveghere precum şi măsurile de restricţie pentru mişcarea animalelor în acele zone.

"În total, de la începutul anului 2019, în judeţul Olt au fost înregistrate 32 de focare de PPA (din care un focar stins la Şerbăneşti).
Pentru combaterea bolii au fost ucise 1069 capete suine în gospodăriile populaţiei.

Până la această dată a fost despăgubit un singur proprietar (focar din comuna Şerbăneşti, închis în data de 13 mai 2019), valoarea plăţii fiind de 7370 lei. Pentru restul proprietarilor din Cilieni şi Gostavăţu, unde acţiunea de ucidere a porcilor s-a încheiat recent, urmează să se acorde, în cel mai scurt timp, despăgubiri.

Facem un apel către populaţie să înregistreze porcii în baza naţională de date pentru a putea beneficia de despăgubiri în cazul apariţiei bolii.

De asemenea, rugăm cetăţenii ca orice suspiciune de boală să fie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor Olt sau autorităţilor locale”, susţin reprezentanţii Prefecturii Olt.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...