Economic

PCC revine după trei ani în CA Oltchim

Compania germană PCC a revenit după trei în Consiliul de Administraţie al SC Oltchim SA, după ce Zaremba Wojciech a fost ales membru în CA, alături de alte patru persoane, printre care se regăsesc preşedintele CA, Rodin Traicu, şi directorul general, Mihai Bălan. Zaremba a fost membru al Consiliului de Administraţie al Oltchim până în octombrie 2009, când într-o AGA s-a aprobat declanşarea acţiunii în răspundere împotriva lui Zaremba, iar mandatul de administrator al acestuia a încetat, astfel că PCC, companie înregistrată în Germania, nu a mai avut un reprezentat în CA. În martie 2011, judecătoria Râmnicu Vâlcea a respins plângerea conducerii Oltchim împotriva unei rezoluţii a Parchetului de neîncepere a urmăririi penale împotriva a doi foşti membri în Consiliul de Administraţie, Waldemar Preussner şi Wojciech Zaremba, reprezentanţi ai PCC.

Propunerile nemţilor respinse în Adunarea Generală a Acţionarilor

În Adunarea Generală a Acţionarilor derulată marţi, 06 noiembrie, a fost respinsă o propunere a PCC pentru renunţarea de către Oltchim la unele procese deschise de combinat împotriva unor reprezentanţi ai companiei înregistrate în Germania, potrivit unui comunicat transmis de Oltchim Bursei de Valori Bucureşti. Altă propunere a PCC şi respinsă în AGA a vizat revocarea tuturor membrilor CA ai Oltchim. În schimb a fost revocat unul dintre reprezentanţii statului, Ionel Florin. El este secretar general adjunct în Ministerul Economiei şi reprezintă statul şi în consiliile de administraţie de la Transelectrica, EON Energie România şi GDF Suez Energy România. PCC deţine 18,32% şi acţionează concertat cu fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Polyolt Holding Ltd din Cipru un pachet de 14,02% din titlurile Oltchim. Astfel, cele două companii deţin împreună 32,34% din acţiunile Oltchim. După o primă încercare eşuată de privatizare a combinatului chimic, acesta se află în portofoliul statului, care deţine prin Ministerul Economiei 54,8% din acţiuni.

Contractele de achiziţii intră la control

Acţionarii au aprobat în cadrul AGA şi ca Oltchim să pună la dispoziţia Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie toate contractele de achiziţii publice cu valoare iniţială de cel puţin 500.000 de euro sau echivalentul în lei. Transmiterea acestor informaţii trebuie realizată în termen de două săptămâni de la AGA. Acţionarii au decis, totodată, ca membrii Consiliului de Administraţie să revizuiască bugetul pentru anul 2012 şi să elaboreze un „buget realist pe anul 2013, pe baza situaţiei actuale a societăţii, mediului de afaceri aferent pieţei şi standardelor de afaceri”. De asemenea, CA trebuie să elaboreze un raport care să analizeze sistemul de distribuţie privind produsele finite ale Oltchim, să evidenţieze deficienţele sistemului respectiv care au condus la „înghiţirea cotei de profit de către intermediari” şi să propună măsuri de corecţie. Administratorii mai trebuie să întocmească un raport în care să fie clarificat stadiul contractelor de sponsorizare, marketing deja încheiate, şi să investigheze, să analizeze şi să propună măsuri care să elimine costurile extinse ale contractelor respective. Într-un alt raport trebuie detaliate soluţiile alternative pentru revitalizarea şi dezvoltarea Oltchim. Toate rapoartele şi revizuirea bugetului pentru acest an şi cel pentru anul viitor trebuie întocmite în termen de o lună de la AGA, iar după elaborarea documentelor trebuie convocată o nouă AGA pentru revizuirea şi discutarea acestora, precum şi a adoptării unor măsuri de corecţie propuse de CA.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...